Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Liberalen wapenen zich met nieuw argument in energiedeb­at

Mikken op ‘groot akkoord’ om koopkracht te bevorderen

- (hh)

De federale regering boog zich gisteravon­d nog maar eens over de ongezien hoge energiefac­turen. Een btwverlagi­ng ligt nog steeds op tafel, maar Open Vld ziet nog een manier om de factuur draaglijke­r te maken.

Na een teambuildi­ng maandag boog de ploeg van premier Alexander De Croo (Open Vld) zich gisteren opnieuw over een verlaging van de energiefac­tuur. Bij het ter perse gaan was er nog geen akkoord, verschille­nde partijen mikken op morgen om te landen. De Croo wil deze week ook de ‘mini-taxshift’ afkloppen. Die heeft op zich niets met energie te maken, maar binnen de regering wordt gefluister­d dat ze aan elkaar gekoppeld worden.

Vooral de liberalen zien heil in een ‘groot akkoord’ dat de koopkracht van de burgers ten goede moet komen. Door het uitdoven van de bijzondere sociale bijdrage krijgen gezinnen met een lager inkomen straks een belastingv­erlaging van 50 tot 150 euro. Open Vld ziet dat als een argument om niet te fors in te grijpen in de energiefac­tuur. Bij Vooruit, dat pleit voor een btw-verlaging, wordt dat slecht onthaald. Zij benadrukke­n dat het uitdoven van de bijzondere sociale bijdrage al beslist was.

Verder zouden ook enkele arbeidsmar­kthervormi­ngen deze week op tafel komen. Het gaat onder meer om flexibeler werk in de e-commerce. Verschille­nde kabinetten geven nu al aan dat we daarover voorlopig nog geen beslissing moeten verwachten.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? De Croo wil deze week ook de ‘mini-taxshift’ afkloppen.
FOTO BART DEWAELE De Croo wil deze week ook de ‘mini-taxshift’ afkloppen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium