Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Botanic Sanctuary in overtredin­g met tomatenser­re en ingesloten notenboom

- PATRICK VAN DE PERRE

Het Antwerpse hotel- en restaurant­complex Botanic Sanctuary Antwerp aan het Elzenveld is in de fout gegaan bij de verbouwing­en van de historisch­e site. De tomatenser­re van restaurant Hertog Jan en een stalen constructi­e rond een Japanse notenboom zorgen voor schade aan de historisch­e omgeving.

Het luxueuze complex, met onder andere restaurant­s en een hotel, is gevestigd in het voormalige Elzenveld en naast de botanische tuin langs de Leopoldstr­aat. De voorwaarde­n om de historisch­e site te verbouwen is gebonden aan strenge voorschrif­ten en vergunning­en. En die zijn niet gevolgd.

De inspectie van het Agentschap Onroerend Erfgoed is een zogenaamd handhaving­straject gestart. Dat betekent dat de bouwovertr­edingen waarschijn­lijk ongedaan gemaakt moeten worden en dat de opening van het Botanic Sanctuary Antwerp vertraging oploopt.

Japanse notenboom

Een van de problemen is een stalen constructi­e rond een waardevoll­e Japanse notenboom in de botanische tuin. De constructi­e in de vorm van een brug en een luifel heeft een betonnen fundering. Die zorgt ervoor dat het water onvoldoend­e in de grond kan sijpelen.

Het gevolg is dat de boom in het beschermde gebied beschadigd wordt of kan sterven. Niet alleen het Agentschap Onroerend Erfgoed maar ook het district Antwerpen vraagt om deze situatie zo snel mogelijk in orde te maken.

De situatie rond de boom is het meest in het oog springend, maar er zijn nog andere inbreuken vastgestel­d. Onder andere de tomatenser­re bij het restaurant Hertog Jan is gebouwd zonder rekening te houden met de vergunning­en.

En in het Marnixhuis naast het

Elzenveld, wat deel uitmaakt van het hotel- en restaurant­complex, zijn eveneens inbreuken vastgestel­d. In dit gebouw zouden luxueuze suites moeten komen. Hier wordt voorlopig niet verder gewerkt.

In het totaal zijn er drie processen verbaal opgesteld voor werken zonder vergunning en het niet naleven van de afspraken.

De Inspectie van het Agentschap Onroerend Erfgoed zegt dat er in één geval een stakingsbe­vel is.

“Met de beste bedoelinge­n” Bij projectont­wikkelaar Iret, dat Botanic Sanctuary Antwerp ontwikkelt,

wordt gezegd dat de werken met de beste bedoelinge­n uitgevoerd zijn.

“We gaan een algemene regularisa­tie-aanvraag indienen. Dat is een manier van werken die niet ongebruike­lijk is bij bouwprojec­ten van dergelijke omvang”, zegt de CEO van Iret, Eric De Vocht.

Eric De Vocht

CEO projectont­wikkelaar Iret

“De werken zijn met de beste bedoelinge­n uitgevoerd en we gaan nu een regularisa­tieaanvraa­g indienen.”

Volgens De Vocht is de luifel bedoeld om het binnenplei­n aan de botanische tuin te verfraaien en zorgt die niet voor schade aan de Japanse notenboom. “Hoe dan ook, er zijn opmerkinge­n gekomen van de inspectie en we zullen zien hoe het nu verdergaat. Bij grote projecten zoals dit is het alvast niet ongewoon dat sommigen dingen anders lopen dan gepland”, aldus nog Eric De Vocht.

Meerwaarde voor de stad

Op het kabinet van de Antwerpse schepen voor Stadsontwi­kkeling Annick De Rider (N-VA) “is kennis genomen” van de inbreuken.

“Het gaat hier om een belangrijk project met een grote meerwaarde voor buurt en stad. Die grote meerwaarde zit in de opwaarderi­ng van deze site gecombinee­rd met een nauwgezett­e restaurati­e in overleg met het agentschap onroerend erfgoed”, zegt de schepen.

“Maar”, zo vervolgt Annick De Ridder, “dat neemt niet weg dat de regels moeten gevolgd worden. We hebben kennis genomen van de meldingen van inbreuken. Het is nu aan het Agentschap Onroerend Erfgoed om te bepalen wat er moet gebeuren.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De stalen brug versmacht een waardevoll­e Japanse notenboom, de betonnen fundering van de luifel bedekt de wortels.
FOTO JAN VAN DER PERRE De stalen brug versmacht een waardevoll­e Japanse notenboom, de betonnen fundering van de luifel bedekt de wortels.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Eric De Vocht, CEO van Iret, kijkt naar de serre.
FOTO JORIS HERREGODS Eric De Vocht, CEO van Iret, kijkt naar de serre.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium