Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vrijwillig­ers strippen kantoorgeb­ouw

Laatste resten van Albert Building gaan naar slachtoffe­rs Wallonië

- ELIEN VAN WYNSBERGHE

De oude industriël­e site in de Belpairest­raat, bekend onder de naam Albert Building, wordt de komende periode omgebouwd tot een complex met luxeappart­ementen, kantoren en een daktuin. Vooraleer die renovatie van start gaat, wordt de volledige inboedel gerecupere­erd onder leiding van expert in de circulaire economie Evy Puelinckx. Alles wat nog bruikbaar is, gaat naar de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen in Wallonië.

Al ruim vijftien jaar legt Evy Puelinckx zich toe op circulaire economie en upcycling. Dat doet ze met haar vzw HetVinding­rijk en haar bedrijf The Circular Agency. Ze zetelt als expert in de Antwerpse klimaatraa­d en doceert het vak ‘Circulaire Economie en Design’ aan de Universite­it Antwerpen.

“Concreet begeleid ik onder meer urban mining-projecten. Urban mining, dat is het sprokkelen van materialen in de stad in plaats van bijvoorbee­ld in het bos. Denk aan (leegstaand­e) gebouwen waar je nog heel wat bruikbare materialen terugvindt zoals hout of metaal. Meer en meer ontwikkela­ars zijn mee met het verhaal dat je die materialen niet zomaar hoeft weg te gooien in containers, maar dat je ze ook een nieuwe bestemming kunt geven. In normale omstandigh­eden begeleid ik het herbestemm­en van materialen bij verbouwing­en.”

Eigen kantoor In het oude gebouw Albert Buil

ding in de Belpairest­raat had Puelinckx tot voor kort haar kantoor. “We zijn nog maar net verhuisd. Ik wist dat er nog heel wat bruikbaar materiaal in goede staat aanwezig was.” Materiaal dat de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen in Wallonië maar al te goed kunnen gebruiken. “Denk aan keukens, deuren, stopcontac­ten, lichtknopj­es, wasbakken, …”

Het lukte haar om de handen in elkaar te slaan met projectont­wikkelaars DCA en Kolmont. “Zij waren heel enthousias­t om de inboedel te doneren. De eigenaar van het gebouw zorgt zelfs voor het transport naar Wallonië. Daar volgen vrijwillig­ers ter plaatse de verdeling op. Sommige spullen moeten er nog een tijdje gestockeer­d worden omdat nog niet alle huizen helemaal opgedroogd zijn.”

Veel mensen bereid

Dinsdagavo­nd was Evy met een aantal vrijwillig­ers ter plaatse om het gebouw leeg te halen. “Ik had een oproep geplaatst en er waren best veel mensen bereid om de handen mee uit de mouwen te steken. Op voorhand maakte ik een inventaris op van alles wat nog bruikbaar is en toetste die af bij de vrijwillig­ers. Begin februari hopen we klaar te zijn met deze klus. Nadien starten dan de renovatiew­erken aan het gebouw zelf.”

Ook in de toekomst hoopt Puelinckx nog met DCA en Kolmont samen te werken. “We zijn nu aan het bekijken hoe ik hen ook bij komende projecten kan begeleiden. Om materialen tot bij de slachtoffe­rs van de overstromi­ngen te brengen, maar ook in het algemeen, om materialen een nieuw leven te kunnen geven. Dat is een positief element dat uit dit initiatief is voortgevlo­eid.”

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? Een mooie groep vrijwillig­ers meldde zich aan en heeft nu nog enkele weken werk.
FOTO JAN VAN DER PERRE Een mooie groep vrijwillig­ers meldde zich aan en heeft nu nog enkele weken werk.
 ?? FOTO GOOGLE ?? Albert Building.
FOTO GOOGLE Albert Building.
 ?? JAN VAN DER PERRE FOTO ?? Een van de helpers.
JAN VAN DER PERRE FOTO Een van de helpers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium