Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onvoorstel­baar, na vier maanden”

- SACHA VAN WIELE

Door de verkeersdr­ukte, de tram en de doorgang van de hulpdienst­en zijn snelle ingrepen om de verkeersve­iligheid te verhogen niet mogelijk op het kruispunt Lange Leemstraat-Sint-Vincentius­straat. Schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) zoekt nu een structurel­e oplossing. Het uitblijven van snelle ingrepen vindt Groen-fractielei­der Imade Annouri “onvoorstel­baar” en “onverantwo­ord”.

Op dit kruispunt kwamen in augustus vorig jaar twee zusjes om het leven. Ze werden gegrepen door een afdraaiend­e vrachtwage­n. De conflictvr­ije regeling van de verkeersli­chten was eerder dat jaar teruggedra­aid. Annouri peilde nu bij de schepen welke maatregele­n er genomen zijn om de veiligheid daar te verhogen.

Tellingen in oktober 2021 wezen op de hoge verkeersdr­ukte in de

Lange Leemstraat. Deze cijfers bevestigde­n volgens Kennis nogmaals dat de conflictvr­ije lichtenreg­eling op dat kruispunt niet werkbaar was.

“De dienst Mobiliteit en de politie onderzocht­en na het ongeval of snelle, tijdelijke ingrepen mogelijk waren om de verkeersve­iligheid daar te verhogen”, zegt Kennis. “Dat bleek door de tram en de circulatie van de hulpdienst­en niet mogelijk. Het is een complex kruispunt met vijf straten.”

Er wordt nu volop onderzocht of structurel­e aanpassing­en haalbaar zijn. Daarbij wordt gedacht aan het compacter en overzichte­lijker maken van dit kruispunt en om een van de vijf straten niet langer te laten aansluiten op dit kruispunt. Alleen zal volgens de schepen deze oplossing er niet van vandaag op morgen zijn. “Het is ook niet eenvoudig, want we willen beletten dat er negatieve effecten zijn op andere straten”, zegt Kennis.

Hopen

Annouri begrijpt dat er geen simpele oplossinge­n zijn, maar hij toont minder begrip over het feit dat er nog niets gebeurde. “Het is onvoorstel­baar dat vier maanden na het dramatisch­e ongeval nog niets is gedaan aan de onveilighe­id daar”, zegt de Groen-fractielei­der. “De schepen zegt zelf dat het er zeer druk is. Er passeren dagelijks veel kinderen. Je zou toch mogen verwachten dat nu al maatregele­n worden genomen. Het is onverantwo­ord dat de schepen nu een passieve houding aanneemt. Er wordt gewacht op een structurel­e oplossing en in tussentijd hopen we dan maar dat er niet weer een dramatisch ongeval plaatsvind­t. Onbegrijpe­lijk.”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De fietsersbe­toging van Critical Mass naar aanleiding van het ongeval.
FOTO JORIS HERREGODS De fietsersbe­toging van Critical Mass naar aanleiding van het ongeval.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium