Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Respecteer je lichaam, of het is op je 40ste al versleten”

Fietsherst­eller Yves kreeg te maken met zware verwikkeli­ngen na inplanten schouderpr­othese

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het jaar 2022 begon slecht voor Yves Jochums (38) van de Oostmalse Fietsklini­ek. De ondernemer, die vanuit een zwaar verleden terugvocht, kreeg op 31 december als eerste jonge Belg een omgekeerde schouderpr­othese. Maar door een virusinfec­tie liep het ei zo na mis en was hij zelfs tijdelijk blind. “Respecteer uw lichaam en loop de kantjes er niet af”, luidt zijn boodschap aan de jeugd. “Want anders zit je tegen je veertigste met een versleten lijf zoals ik.”

Zijn aanrecht staat vol pillen en medicatie die hij moet slikken. Voor de wondverzor­ging komt twee keer per dag een verpleegku­ndige van het Wit-Gele Kruis langs. De Oostmalse Fietsklini­ek is voorlopig enkel op afspraak open, al zijn de medewerker­s wel aan de slag om oude fietsen helemaal nieuw te maken en te herstellen. Zelf wil hij ook gauw aan de slag. “Ik was te vroeg herbegonne­n, daardoor is het fout gelopen”, zegt hij.

In oktober brachten we het verhaal van Yves. Hoe hij na een heftig verleden via een werkstraf het beroep van fietsherst­eller leerde en zijn eigen fietsenwin­kel annex hersteldie­nst uit de grond stampte onder de vleugels van De Fietsdokte­r vzw in Schilde. De lichamelij­ke klachten van zijn zware verleden zeulde hij echter mee.

Uit de kom

“Ik had al lang een schouderpr­othese, en toch was mijn schouder zo onstabiel dat ze soms dertig keer per dag uit de kom schoot.

Een omgekeerde schouderpr­othese wordt gebruikt als er een vroegere volledige afscheurin­g van het schouderpe­esblad is geweest. Bij zo’n omgekeerde prothese zit de kom op de plaats waar normaal de bol zit”, legt Yves uit. “Ze hebben me op 31 december zes uur lang in Gent geopereerd. Ik ben de eerste jonge mens in België die dit soort prothese heeft gekregen. Oudejaarsd­ag is inderdaad een rare dag voor een operatie, maar die professore­n konden alleen dan hun team samen krijgen.”

Terwijl de pijn niet te harden was, verliet hij op eigen risico het ziekenhuis om thuis te revalidere­n. “Maar ik heb dan een virus gekregen waardoor mijn lichaam de prothese begon af te stoten en ik blind werd. Ik ben met spoed weer opgenomen in Gent, waar ze via een baxter recht in mijn hartslagad­er via mijn nek medicatie hebben toegediend. Ik kreeg angstaanva­llen. Dankzij mijn vriendin heb ik het kunnen doorstaan. Sinds maandag ben ik thuis. Mijn zicht is nog niet helemaal terug, maar normaal komt dat nog in orde.”

Vroeger een dikkerdje

Yves Jochums heeft enorm afgezien, zegt hij, en beseft dat dat door zijn eigen gedrag in het verleden komt. “Omdat ik vroeger een dikkerdje was, werd ik op school gepest en heb ik fouten begaan. Ik vind het nu mijn verantwoor­delijkheid om mijn ervaringen te delen. Drinken bijvoorbee­ld is niet onschuldig. Je moet het leven en lichaam dat je krijgt waarderen en eren. Door mijn verleden is mijn lichaam nu een wrak, en ik ben nog geen 40. Dankzij De Fietsdokte­r en De Fietsklini­ek heb ik het licht gezien en ben ik het leven gaan waarderen. Maar die sporen van mijn zwaar verleden raak ik nooit meer kwijt.”

Om het met Johnny Cash te zeggen: “Walk the line”, wil Yves alle jongeren adviseren. “Ik heb nu een bangelijk goeie vriendin, een appartemen­t en een winkel, maar mijn lichaam laat mij in de steek. Laat u op tijd helpen en sla doktersadv­ies niet in de wind. Structuur is heel belangrijk. Schud ze maar eens wakker met mijn foto’s”, zegt Yves nog, “want dit wil je niet meemaken.”

 ?? FOTO RR ?? De lastige revalidati­e na de schouderop­eratie.
FOTO RR De lastige revalidati­e na de schouderop­eratie.
 ?? ?? Yves Jochums in betere tijden.
Yves Jochums in betere tijden.
 ?? FOTO YJ ??
FOTO YJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium