Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Toch heel spannend dat ze mij bij Disney nu kennen”

Anouk spreekt stemmetje in voor Vlaamse versie ‘Encanto’

- FILIP SPOELDERS i Encanto loopt momenteel nog in de bioscoopza­len

Disney heeft opnieuw een hit te pakken met de nieuwste animatiefi­lm Encanto. Het verhaal rond de magische familie Madrigal uit Colombia is erg populair. De Vlaamse versie heeft een Boechouts tintje: Anouk Verhelst sprak de stem in van een van de dorpsmeisj­es in de film.

Op de lijst van de Vlaamse stemmencas­t staan de bekende namen van Jan Schepens, Liliane Dorekens, Deborah De Ridder en Bert Cosemans. Hoofdrolle­n die voorlopig nog niet zijn weggelegd voor de 15-jarige Anouk uit Boechout, maar ze mocht al even proeven van een samenwerki­ng met Disney en sprak enkele lijnen in.

“Ik mocht de stem van een meisje inspreken dat deel uitmaakte van een groep kinderen uit het dorp. Het was helemaal geen grote rol, maar het is natuurlijk cool om voor Disney iets te doen. Het voelt vreemd aan dat veel kijkers mijn stem geen horen, maar eigenlijk niemand weet dat ik het ben. Het geeft me alleen maar zin om dit in de toekomst meer te doen”, vertelt Anouk.

Secondewer­k

Met opdrachten voor reclamespo­ts voor onder andere Bol.com en radiorecla­me was ze zeker niet aan haar proefstuk toe. Toch geeft ze aan dat animatiefi­lms inspreken veel concentrat­ie en inlevingsv­ermogen vergt. “Je staat in een opnamestud­io met hoofdtelef­oon en micro. De tekst wordt weergegeve­n op een tablet terwijl de Engelstali­ge versie van de film wordt afgespeeld. Ondertusse­n telt een klok mee om op de seconde nauwkeurig aan te geven wanneer je moet beginnen te spreken. Naast de correcte timing is ook de inleving belangrijk. Je moet de emoties die je personage uitstraalt juist weergeven. Zeker bij langere teksten kan het wel voorvallen dat de tekst tot tienmaal herhaald moet worden, tot de regisseur het goed vindt. De technieker­s werken ook hard om alles perfect juist te zetten.”

Anouk kwam in contact met Disney via het bedrijf van haar mama Mieke Van Berendonck­x. “Mama organiseer­t musicalsta­ges met Muzix. Hiervoor werkt ze samen met regisseurs die voor stemmenbur­eaus geregeld op zoek gaan naar nieuwe kinderstem­men. Zij duiden de kinderen aan die mogelijk in aanmerking komen. Disney heeft uiteraard het laatste woord. Ik moest een auditie doen en enkele samples inspreken.”

Zingen

Als het van haar afhangt, laat ze nog dikwijls haar stem horen. “Ik ben graag bezig met mijn stem en met zingen. Ik heb een eigen band en ik volg al heel lang zanglessen. Zingen, stemmen inspreken of zelf regisseur zijn voor een animatiefi­lm en de juiste personen vinden, het zijn allemaal zaken die ik ook later wil doen. Het is een droom om er profession­eel van te leven, maar ik ben realistisc­h. Ik zal zeker nog een ander beroep gaan uitoefenen en al wat er met mijn passie bijkomt, is goed. Het is aleen mooi gegeven dat Disney me kent.”

Anouk Verhelst

Stemacteur

“Zeker bij langere teksten kan het wel voorvallen dat de tekst tot tienmaal herhaald moet worden.”

 ?? FOTO FILIP SPOELDERS ?? Stemmen inspreken en zingen zijn de passies van Anouk.
FOTO FILIP SPOELDERS Stemmen inspreken en zingen zijn de passies van Anouk.
 ?? FOTO ISOPIX ?? De familie Madrigal in ‘Encanto’.
FOTO ISOPIX De familie Madrigal in ‘Encanto’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium