Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Feestjes op de dienst oncologie

Metejoor fietst met patiënt Enes

- (dewo)

Nu het einde van hun eerste stageweek nadert, vinden de nieuwe verpleegku­ndigen stilaan hun draai in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Frances Lefebure bouwt met haar collega’s een feestje op de dienst oncologie. Metejoor maakt in het revalidati­ecentrum de 26-jarige Enes gelukkig met een fietstocht­je.

Dat uitje is een idee van stagemento­r Bart. Zowel verpleegku­ndige als patiënt kunnen hun geluk niet op. “Enes horen lachen en die fonkeling in zijn ogen zien, dat zal me altijd bijblijven”, vertelt Metejoor, alias Joris Van Rossem. “Je voelt dat je op dat moment echt iets betekent voor iemand anders.”

Op de dienst oncologie verwacht je niet meteen polonaises, maar toch bouwen de collega’s van

Frances Lefebure er een feestje voor Monique. Zij krijgt namelijk haar laatste chemo. “Het lijkt onlogisch, want normaal ben je blij omdat je níét ziek bent. Het is een beetje absurd, maar zó leuk.”

Op de afdeling pediatrie maakt Stefaan Degand kennis met drie jonge meisjes die kampen met ondervoedi­ng als gevolg van anorexia. Met zijn mentor Hannelore bereidt hij hun maaltijden voor en houdt hij zelfs toezicht tijdens het eten. Hoewel ze heel stil en gesloten zijn, slaagt hij er toch in om voorzichti­g contact te leggen met de meisjes. “Je luistert gewoon naar de redenen waarom ze niet willen eten, zonder daar een oordeel over te hebben. Want als het daarover gaat, hebben ze in hun leven al alle kleuren van de regenboog zien passeren.” i Een echte job, VTM, 20.35u

 ?? FOTO VTM ?? Metejoor: “Je voelt dat je echt iets betekent voor iemand anders.”
FOTO VTM Metejoor: “Je voelt dat je echt iets betekent voor iemand anders.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium