Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Snel boosteren om skivakanti­e te redden

-

De ministers van Volksgezon­dheid laten de Hoge Gezondheid­sraad bekijken of we 12- tot 17-jarigen een boosterpri­k kunnen geven nog voor Europa het goedkeurt. Ze willen daarmee de onzekerhei­d wegnemen bij duizenden jongeren die op krokusvaka­ntie willen in landen met strenge coronarege­ls.

Kazou, de jongerenor­ganisatie van de Christelij­ke Mutualitei­t, trok gisteren aan de alarmbel. Duizenden jongeren hebben een skireis geboekt tijdens de krokusvaka­ntie, maar door aangescher­pte coronarege­ls stond die op de helling. Grote boosdoener­s zijn Italië en Oostenrijk, waar een coronapas vanaf 1 februari slechts geldig is wanneer je laatste prik maximaal zes maanden oud is, tenzij je recent een coronabesm­etting doormaakte.

Aangezien de meeste jongeren hun tweede prik kregen in de zomervakan­tie, komt dat er in de praktijk op neer dat zij een boosterpri­k nodig hebben. Maar het boostervac­cin is zelfs nog niet goedgekeur­d door het Europees Geneesmidd­elenagents­chap (EMA) voor gebruik bij jongeren tussen 12 en 17 jaar.

Voor Oostenrijk kwam gisteren wel het verlossend­e nieuws dat er een uitzonderi­ng komt voor jongeren. Onder de 18 jaar blijft de tweede prik zeven maanden geldig. Om het eigen winterseiz­oen te redden wellicht en onder druk van andere Europese landen. Oostenrijk is de belangrijk­ste skibestemm­ing van Kazou, met liefst 1.768 deelnemers en 218 vrijwillig­ers. Ook bij reisorgani­satie Jongerentr­avel hebben zo’n duizend jongeren een reis geboekt richting Oostenrijk. “Heel wat jongeren zijn hiermee gered”, zegt zaakvoerde­r Katrien Corens. “Maar we blijven ijveren voor andere regels tot niemand uitgeslote­n kan worden.”

Perspectie­f

In Italië blijft het probleem zich wel stellen. Iets meer dan driehonder­d jongeren hebben via Kazou een reis geboekt naar dat land. “Regelrecht­e discrimina­tie”, noemt Kazou de regels daar. Bij Jongerentr­avel kregen ze zelfs signalen dat ouders overwegen om hun kind expres te laten besmetten met het coronaviru­s. “Anderen zijn teleurgest­eld als hun kind negatief test. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, zegt Corens. “We vragen Europa om niet meer toe te laten dat elk land afzonderli­jk andere regels kan opleggen. We weten niet meer welke regels we nog kunnen communicer­en aan de mensen. Of geef ons tenminste perspectie­f over de boosterpri­k.”

Dat is precies wat de ministers van Volksgezon­dheid in ons land nu willen doen. Ze hebben een advies gevraagd aan de Hoge Gezondheid­sraad over een boosterpri­k aan onze 12- tot 17-jarigen, nog voor Europa dit heeft goedgekeur­d. “We kregen hier heel wat vragen over. Veel mensen hadden hun vakantie geboekt en nu valt die in het water door de nieuwe voorwaarde­n”, zegt Carmen De Rudder, woordvoers­ter van Vlaams minister van Gezondheid Wouter Beke (CD&V). “Normaal volgen we wat het EMA beslist,

maar aangezien er niets gebeurt aan die kant, moeten we andere oplossinge­n zoeken.”

België zou niet het eerste land zijn dat de boosterpri­k toelaat zonder groen licht van het EMA. Sinds maandag mogen in Frankrijk jongeren tussen 12 en 17 jaar hun derde prik gaan halen. De overheid raadt het ook aan, gezien de snelle evolutie van de epidemie en de besmetting­sgraad van de omikronvar­iant.

Schrifteli­jk akkoord

Beke stelt voor om, na het advies van de Hoge Gezondheid­sraad, met een informed consent te werken. Dat betekent dat jongeren, of de ouders van kinderen tussen de 12 en de 15 jaar, schrifteli­jk hun akkoord geven voor de booster en aangeven dat ze weten dat er nog geen advies is van het EMA.

“Ook andere landen willen nu zo snel mogelijk hun jongeren boosteren”, zegt Gudrun Briat, woordvoers­ter van de Taskforce Vaccinatie. “De druk op het EMA is groot.”

Ze benadrukt dat de Hoge Gezondheid­sraad louter een advies kan geven. “De ministers kunnen de boosterpri­k voor jongeren ook toelaten met een negatief advies van de Hoge Gezondheid­sraad. Uiteindeli­jk is het de politiek die beslist.” Eén ding staat vast: het zal allemaal heel snel moeten gaan, want binnen één maand is de krokusvaka­ntie er al. (lto, jvde)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium