Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Alarmbelle­n voor dodelijke instorting school genegeerd

Brief van studiebure­au werpt nieuw licht op catastrofe Antwerpse Nieuw Zuid

- KASPER GOETHALS

Een studiebure­au wees een half jaar lang op mogelijke constructi­efouten bij de bouw van de school in Nieuw Zuid. Twee dagen voor de dodelijke ramp van 18 juni 2021, klonken opnieuw alarmbelle­n. “We stellen vast dat het probleem nog niet is opgelost.”

Een jaar geleden kwam de school de Zuidzin in Antwerpen met een donderende klap naar beneden. De trappen, de stellingen en de betonnen vloeren stortten in. Het was een van de dodelijkst­e bouwrampen uit de recente Belgische geschieden­is. Drie Portugezen en twee Moldaviërs kwamen om het leven. Dat de school drie maanden later onderdak had moeten bieden aan bijna vijfhonder­d kinderen zorgde voor geschokte reacties. De koning, de premier en de burgemeest­er van Antwerpen hielden samen een emotionele plechtighe­id.

Tot vandaag is de oorzaak van de instorting onbekend en onderwerp van gerechteli­jk onderzoeke­n. Die zijn geheim, maar de hoofdaanne­mer Democo voert ook een eigen onderzoek met onafhankel­ijke experts. Daarbij is recent een brief opgedoken die voor grote onrust zorgt bij de betrokkene­n. In de brief, die twee dagen vóór de ramp werd verstuurd en die De Standaard kon inkijken, trekt studiebure­au Establis aan de alarmbel: de gewelven kunnen het gewicht van de vloeren en wanden niet dragen.

Het studiebure­au Establis hield zich bezig met de stabilitei­t van de werf. In de brief, die gericht is aan hoofdaanne­mer Democo, wordt gesproken van een aanslepend probleem. Establis schrijft dat dit “meermaals zowel mondeling als per e-mail” werd gemeld.

Niets met brief gedaan

De gebreken bij de ondersteun­ing van de ‘vloerlast’ werden een half jaar voor de ramp een eerste keer aangekaart, blijkt uit de brief. “Onze projectlei­der heeft dit probleem reeds de eerste keer aan Democo gemeld via e-mail op 10 december 2020.” Toch gebeurwen de er al die tijd niets om de situatie recht te zetten, aldus de brief. “Wij dienen vast te stellen dat het probleem door u (hoofdaanne­mer

Democo, red.) nog niet werd opgelost.” Establis dringt aan om het probleem “dringend” op te lossen.

Of de problemen, die in de brief worden vermeld, hebben bijgedrage­n aan de instorting twee dagen later, moet het onderzoek uitwijzen. De toon die het studiebure­au aanneemt, is ongebruike­lijk stellig, blijkt uit een rondvraag, maar zolang de onderzoeke­n lopen, willen betrokken experten dit niet publiek zeggen.

“We laten justitie haar werk doen”, reageert Frederik Moortgat, de CEO van studiebure­au Establis. “Verder onthouden wij ons van commentaar.” Ook hoofdaanne­mer Democo, die de brief heeft ontvangen, zegt vertrouwen te hebben in de lopende gerechteli­jke onderzoeke­n. “Democo kan niet inhoudelij­k reageren in de pers, en wenst het ook geen voeding te geven aan enige speculatie”, aldus marketingd­irecteur Thomas Bijnens.

“Qatar in België”

De school kwam er op initiatief van AG Vespa, het onafhankel­ijke gemeentebe­drijf voor vastgoed van de stad Antwerpen. Dat zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de brief “tijdens de werkzaamhe­den op de werf”. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zegt zich niet over de brief te willen uitspreken en heeft vertroumee­nteraad in het lopende onderzoek. Toch reageert hij: “Als de feiten bewezen zouden worden, ben ik daarover uiteraard verontwaar­digd.”

“Het is hallucinan­t dat de stad niet weet wat er op de werf van een stedelijke school gebeurt”, reageert Peter Mertens (PVDA). “Deze brief die opduikt, toont wat veel arbeiders op de werf ook zeiden: dat er onvoldoend­e aandacht was voor de veiligheid.” Mertens wijst op een tussenkoms­t van De Wever in de eerste gena de ramp. Daar sprak de burgemeest­er van een keten van 27 onderaanne­mers en zestien leverancie­rs. Maar die lijst van 43 bedrijven – die werd aangelever­d door Democo – vormt maar het bovenste laagje van het ‘kluwen’. De twee bedrijven, waarvoor de vijf dodelijke slachtoffe­rs werkten, staan bijvoorbee­ld niet eens op de lijst. Volgens de vakbond, die de keten in kaart probeert te brengen, zou het gaan om twee- à driehonder­d onderaanne­mers. “We organisere­n Qatar in België”, zegt Mertens. “Er moet iets veranderen in de bouw.”

De Wever zegt dat de stad en AG Vespa willen dat de verantwoor­delijkhede­n in de keten van onderaanne­mers in kaart worden gebracht. “Dat is de rechtsstaa­t verschuldi­gd aan de slachtoffe­rs en nabestaand­en van deze zwarte dag in de geschieden­is van onze stad.”

Bart De Wever Burgemeest­er Antwerpen

“We willen dat de verantwoor­delijkhede­n in de keten van onderaanne­mers in kaart worden gebracht. Dat is de rechtsstaa­t verschuldi­gd aan de slachtoffe­rs en nabestaand­en van deze zwarte dag in de geschieden­is van onze stad.”

De gebreken bij de ondersteun­ing van de ‘vloerlast’ werden een half jaar voor de ramp een eerste keer aangekaart, blijkt uit de brief.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ?? De instorting van de school was een van de dodelijkst­e bouwrampen uit de recente Belgische geschieden­is.
FOTO JAN VAN DER PERRE De instorting van de school was een van de dodelijkst­e bouwrampen uit de recente Belgische geschieden­is.
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium