Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Mijn DNA op die granaat? Mijn kapper is naast de deur”

4 jaar cel gevorderd tegen 21-jarige na aanslag in Borgerhout

- SAM REYNTJENS

Het parket wil de 21-jarige Mohamed A. vier jaar de cel in voor een aanslag met een granaat in de Sterlinger­straat in Borgerhout. A.’s DNA werd teruggevon­den op de veiligheid­slepel van het springtuig, maar hij ontkent alle betrokkenh­eid.

De Sterlinger­straat in Borgerhout werd in de nacht van 25 op 26 maart 2021 opgeschrik­t door een enorme knal voor de woningen van Mounir E. en zijn ouders. “Het was snel duidelijk dat het niet om vuurwerk ging. Dit was een explosie waarbij oorlogsmun­itie gebruikt werd”, zei Koen Vaneecke, advocaat van de familie E. Het doelwit van de aanslag was zoon Mounir. Dat werd duidelijk door een boodschap die op een garagepoor­t was aangebrach­t met graffiti: ‘Mounir Informant’.

Slachtoffe­r Mounir verklaarde eerst dat hij dacht dat hij geviseerd werd omdat hij getuigd had in het onderzoek rond een steekparti­j op het Groeninger­plein in Borgerhout waarin recent een uitspraak gedaan was door de rechtbank. Later kreeg hij, na hij een beloning beloofd had via Snapchat, nieuwe informatie over wat er gebeurd was. Hij had een lid van de familie A. de toegang tot een shisha-avond in zijn huis ontzegd, en vervolgens zouden de broers A. een beroep hebben gedaan op Mohamed A., bijgenaamd ‘Zegel’, om wraak te nemen.

Info voor beloning

“Meneer Zegel hier is de loopjongen van de broers A., de hond. Hij doet klusjes voor hen en krijgt daar misschien 1.000 euro voor”, vertelde Mounir gisteren aan de rechtbank. “Een raampje inslaan en een auto in brand steken, dat soort dingen.” Hoe hij aan die info kwam, wilden de rechters weten. “Mensen verraden hun eigen moeder voor wat geld. Vrienden van de familie A., zelfs een neef van hen, zijn bij mij gekomen toen ik een beloning had uitgeloofd.” Een theorie die volgens het parket ondersteun­d wordt door het onderzoek. Er zijn in een ander dossier berichten uit Sky ECC waar de broers A. het hebben over ‘appels’ (straattaal voor granaten) en ‘kalash’ (of kalasjniko­vs). Ze stuurden ook berichten over graffiti en over Zegel.

Het belangrijk­ste bewijs is volgens het parket het feit dat op de veiligheid­slepel van de granaat DNA van verdachte Mohamed A. werd aangetroff­en. “Op camerabeel­den is trouwens te zien dat het postuur van de dader overeenkom­t met dat van Mohamed A.”, zei advocaat Vaneecke nog. Het parket vorderde vier jaar cel en een boete van 1.600 euro tegen de jongeman.

Alle betrokkenh­eid ontkend

Mohamed A. zelf ontkent alle betrokkenh­eid. Hij betwist de bijnaam Zegel te hebben, hoewel een profiel op Facebook wel naar die naam verwijst. “Als een plaatsaand­uiding naar het premetrost­ation, niet als bijnaam”, verklaarde zijn advocate Amber Hendrickx. Volgens haar is het totaal niet boven alle twijfel verheven dat A. betrokken was bij de aanslag. “De puzzel is totaal niet gelegd. Over een motief hoor ik niets geloofwaar­digs”, pleitte ze.

Over het DNA had Hendrickx zich ook vragen gesteld. “Wat is het celmateria­al? Gaat het om bloed, zweet, een huidschilf­er of een haartje? Mijn cliënt woont in de buurt, kent er veel mensen, en zijn broers kennen ook veel mensen. Zijn kapper is slechts enkele huizen verwijderd van de plaats van de aanslag.” Volgens haar stond A. vrijwillig zijn DNA af tijdens het onderzoek. “Na allemaal negatief onderzoek is dat het enige ding. Als de berichten uit Sky ECC en de verklaring van het slachtoffe­r als bewijs gelden, zouden hier nog twee mensen moeten terechtsta­an.”

Mouhir E.

Slachtoffe­r granaataan­slag

“Mensen verraden hun eigen moeder voor wat geld. Vrienden van de familie A., zelfs een neef van hen, zijn bij mij gekomen toen ik een beloning had uitgeloofd.”

Vrijspraak gevraagd Ze vroeg de vrijspraak voor haar cliënt. A. zelf zei absoluut niets met de explosie te maken te heb

ben. “De gevangenis is de hel, ik moet daar zo snel mogelijk weg”, verklaarde hij. Over gehoorscha­de, waar hij in zijn eerste verhoor naar verwees, wist A. niets meer. De advocaat van de tegenparti­j, meester Vaneecke, verwees fijntjes naar het rapport van ontmijning­sdienst Dovo, dat stelde dat de gebruikte granaat op een afstand van 27 meter voor tijdelijke gehoorscha­de kan zorgen.

Vonnis op 28 juni. De broers Hicham en Aziz A., die in dit dossier niet vervolgd worden, kent A. naar eigen zeggen alleen als buren. Zij moeten binnenkort voor de rechtbank komen in een andere zaak over een explosie waarbij ook een boodschap met graffiti werd achtergela­ten.

 ?? FOTO RR ?? Bij de granaataan­slag werd een naburige garagepoor­t beklad met de boodschap ‘Mounir Informant’.
FOTO RR Bij de granaataan­slag werd een naburige garagepoor­t beklad met de boodschap ‘Mounir Informant’.
 ?? FOTO RR ?? De 21-jarige Mohammed A. ontkent alle betrokkenh­eid bij de granaataan­slag.
FOTO RR De 21-jarige Mohammed A. ontkent alle betrokkenh­eid bij de granaataan­slag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium