Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Het verhaal van zeven generaties banketbakk­ers

Winkel verhuisde in de loop der jaren van Kortrijk naar Antwerpen om in Mechelen te eindigen

- BERT PROVOOST, SVEN VAN HAEZENDONC­K

De familie Vanderbeek,– en vroeger de familie Clement – moet wel banketbakk­ersbloed in de aderen hebben stromen. Anders houd je het geen zeven generaties vol. Nu de bekende patisserie in Mechelen definitief sluit, wordt het eens zo duidelijk hoe straf het is dat de familie het zo lang heeft volgehoude­n. Dat heeft ze te danken aan één constante, namelijk dat voor elk probleem een gepaste oplossing werd gevonden.

Het verhaal start in 1766. Ivo Clement wordt na zijn geboorte al vroeg wees. Zijn toekomst lacht hem niet echt toe, maar gelukkig wordt hij samen met zijn broer opgevangen door een nonkel, die chocolade verhandelt. Die man leert de broers banketbakk­en en met succes: beiden openen ze later een zaak in Kortrijk.

Ivo’s zoon Charles neemt de zaak in de Korte Steenstraa­t in Kortrijk uiteindeli­jk over. Het gezin van Charles blijft niet van tragedies gespaard, maar uit het derde huwelijk komt Julien voort, de latere overnemer van de zaak.

Vonk in de patisserie­zaak

Dan gebeurt er iets wat zich later nog meer zal herhalen: er springt een vonk over in de patisserie­zaak. De Limburgse leerjongen Mathieu Vanderbeek komt het vak leren in Kortrijk en wordt dolverlief­d op één van de dochters van patissier Julien. Die kan echter de jongen overtuigen om niet met haar, maar met zijn oudste dochter Marie-Louise te huwen, want zij heeft ook nog geen man. En zo geschiedt.

De passie voor het ambacht zit bij de twee families in de genen: bij de twee takken zijn er patissiers actief. Ze werken tot op zekere hoogte samen door recepten en bereidinge­n uit te wisselen. Het gemengde huwelijk tussen een West-Vlaamse en een Limburger zorgt naar verluidt wel voor praktische problemen. Ze begrijpen elkaars dialect niet. De oplossing is om te conversere­n ... in het Frans.

Naar de Dageraadpl­aats

Een schoonbroe­r van Mathieu zet de zaak in Kortrijk verder, zelf wijkt hij uit naar de Dageraadpl­aats in Antwerpen, waar hij een mooie nieuwe zaak opbouwt. Er worden vier kinderen geboren, waarvan zowel de oudste als de jongste de zaak graag willen verderzett­en. De oplossing is dat Jean, de jongste van het gezin naar de Steenweg in hartje Mechelen uitwijkt, waar een zaak over te nemen is.

Zijn start in 1939 is niet

evident,

want de Tweede Wereldoorl­og gooit al snel roet in het eten. Grondstoff­en zijn nog maar moeilijk te krijgen en Jean wordt zelf ook opgeroepen. Zijn vrouw Eugenie worstelt zich samen met de bakkersgas­ten door de woelige periode en houdt de zaak recht.

In 1955 komt zoon Paul mee in de zaak, hij begint ook speciale broden te verkopen en introducee­rt de Godiva-pralines in de zaak als zelfstandi­g verkoper. Zijn zoon Michel begint op jonge leeftijd mee te helpen en ontdekt al snel dat hij hier zijn leven van wil maken.

Dan herhaalt zich het scenario dat zich eerder al heeft afgespeeld. Een zekere Ann is trouwe klant, maar haar interesse blijkt zich niet louter tot de patisserie te beperken. Ook bakkerszoo­n Michel trekt haar aandacht. De vonken springen tot over de toonbank en de volgende 32 jaar runnen ze samen de zaak. Ze krijgen samen drie kinderen, maar geen van hen heeft de ambitie om de zaak verder te zetten. Hiermee zijn Ann en Michel de zevende en laatste generatie van patisserie Vanderbeek in Mechelen.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Ivo en Pierre Clement - Marie Noose Charles Clement - Marie Brandt

Julien Clement - Marie Coeman Mathieu Vanderbeek - Marie-Louise Clement Jean Vanderbeek - Eugenie Dessers

Paul Vanderbeek - Monique Van Craen Michel Vanderbeek - Ann Donneux

 ?? FOTO'S RR ?? De zesde en zevende generatie banketbakk­ers, met rechts Paul en Monique, de ouders van Michel.
FOTO'S RR De zesde en zevende generatie banketbakk­ers, met rechts Paul en Monique, de ouders van Michel.
 ?? FOTO ?? Mathieu Vanderbeek (met snor) en zijn latere opvolger Jean (op de stoel) op een zeldzame foto.
FOTO Mathieu Vanderbeek (met snor) en zijn latere opvolger Jean (op de stoel) op een zeldzame foto.
 ?? ?? Jean en Eugenie, de grootouder­s van de huidige banketbakk­er Michel Vanderbeek, trokken met hun bakkerszaa­k naar Mechelen.
Jean en Eugenie, de grootouder­s van de huidige banketbakk­er Michel Vanderbeek, trokken met hun bakkerszaa­k naar Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium