Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We nemen een drijvende combi in gebruik”

Lokale politie krijgt bootje, federale politie krijgt zure oprispinge­n

- JARIT TAELMAN SAAR VAN OLMEN

Argus 22. Zo heet de nieuwe boot van de Antwerpse politie die gisteren werd voorgestel­d op het Eilandje. De boot zal worden ingezet om de veiligheid langs en op het water te garanderen. Toch is er kritiek, vooral van de vakbond van de (federale) scheepvaar­tpolitie. “Die is aan het verkeerde adres gericht”, stelt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA).

Het Eilandje in Antwerpen bestaat voor meer dan een derde uit water. Waar het tegenwoord­ig hippe stadsdeel vroeger vooral afgelegen havengebie­d was, breidt de stad steeds meer uit richting de dokken. “De wijk kent heel wat uitdaginge­n op en langs het water. Daaruit groeide het idee om een vaartuig in gebruik te nemen waarmee het wijkteam hier een antwoord op zou kunnen bieden”, legt politiewoo­rdvoerder Kim Bastiaens uit.

Havenschep­en en ‘fiere meter’ Annick De Ridder (N-VA) nam gister- ochtend de scheepsdoo­p voor haar rekening.

Tall Ships Races

De Argus 22, genoemd naar de reus met honderd ogen uit de Griekse mythologie, moet in de eerste plaats zorgen voor meer veiligheid langs en op het water, bijvoorbee­ld als er mensen per ongeluk in het water belanden.

Het wijkteam van het Eilandje zal dan ook geregeld patrouille­ren rond de zes dokken van het Eilandje. Alle leden van het wijkteam hebben een vaarbrevet of zijn volop bezig met dat te behalen. “Het vaartuig moet ook een antwoord bieden op verschille­nde vormen van overlast, waar onder meer de bewoners van woonboten op het Eilandje slachtoffe­r van kunnen worden”, zegt Bastiaens.

“We nemen een drijvende combi in gebruik”, stelt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “De Argus 22 is eigenlijk het sluitstuk voor een wijk waar steeds meer mensen komen wonen en waar ook grote evenemente­n plaatsvind­en”, aldus De Wever, die verwijst naar de Tall Ships Races eind juli. “Daar komen honderddui­zenden mensen naartoe, dan heb je ook handhaving op het water nodig.”

Zure oprisping

De Argus 22 kost 135.000 euro. Een doorn in het oog van de federale scheepvaar­tpolitie, die al jaren gebukt gaat onder tal van besparinge­n. De vakbonden deden dan ook al hun beklag over de aankoop. “Ik kan de zure oprisping van de federale vakbonden begrijpen”, stelt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “De scheepvaar­tpolitie in Antwerpen wordt afgebouwd. Ook de federale gerechteli­jke politie krijgt klappen, want daar zullen manschappe­n worden weggetrokk­en terwijl zij de zwaarste dossiers moeten draaien”, zegt hij.

“De federale politie verkeert in een erbarmelij­ke toestand, maar de kritiek is aan het verkeerde adres gericht als ze wordt geuit naar een politiekor­ps dat wel de mensen en de mogelijkhe­den heeft om te doen wat het moet doen”, vindt De Wever.

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Burgemeest­er Bart De Wever en havenschep­en Annick De Ridder laten zich rondvaren door de politie.
FOTO JORIS HERREGODS Burgemeest­er Bart De Wever en havenschep­en Annick De Ridder laten zich rondvaren door de politie.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? De Ridder en De Wever beleven een
Titanic-moment.
FOTO JORIS HERREGODS De Ridder en De Wever beleven een Titanic-moment.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium