Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen zoekt manieren om geluidsluw­e plekken te creëren

Helft van alle Antwerpena­ars geeft aan last te hebben van omgevingsl­awaai en verkeer

- SACHA VAN WIELE

De stad Antwerpen zoekt manieren om geluidsluw­e plekken te creëren. Verschille­nde ingrepen worden getest in zeer uiteenlope­nde wijken. Het gaat van dichtbebou­wde buurten aan Copernicus en Moorkenspl­ein tot het toekomstig­e Park Brialmont.

Er zijn vijf proefproje­cten. Om te kijken wat mogelijk is in bouwblokke­n is gekozen voor de sites Stuivenber­g (Antwerpen), Moorkenspl­ein (Borgerhout) en Copernicus (Antwerpen). In het centrum van Wilrijk van De Kern tot aan het districtsh­uis wordt onderzocht of de aanleg van een oostwest luwtestraa­t mogelijk is waar het ontspannen wandelen is zonder storende omgevingsg­eluiden.

Ook het Berchemse Park Brialmont is één van de projecten. Dit gebied met het Villegaspa­rk, Wolvenberg­en Brilschans­park wordt niet alleen doorkruist door de

Antwerpse Ring en treinspore­n, maar ligt voor een deel naast de drukke Singel. Twee andere proefproje­cten zijn nieuwe ontwikkeli­ngen: Wilgenstra­at in Antwerpen-Noord en Lage Weg in Hoboken.

“De helft van de Antwerpena­ren geeft aan soms last te hebben van te veel omgevingsl­awaai en verkeer”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Leefmilieu. “Ook ik geniet van de stille plekjes en momenten in de stad. Die oases zijn gezond en doen deugd. Daarom is het zo belangrijk dat we met luwte- en geluidspla­nning voor stadsontwi­kkelingspr­ojecten bezig zijn.”

Groen en water

Met deze proefproje­cten wordt gekeken wat juist de bronnen zijn van geluidshin­der. De volgende stap is dan om te onderzoeke­n met welke ingrepen het lawaai kan worden gedempt. Dat kan bijvoorbee­ld al worden opgevangen bij het ontwerpen van een nieuwe wijk. Binnengebi­eden zijn meestal al zeer geluidsluw­e plekken. Dit kan dan nog eens worden versterkt door de aanleg van groen en water.

“Het aanbrengen van groen en water zijn heel belangrijk­e elementen in het creëren van aangename omgevingsg­eluiden”, zegt Meeuws. “Ze dempen niet alleen lawaai, maar ritselende bladeren van bomen geven automatisc­h rust. Los van geluidsluw­e plekken, willen we ook assen ontwikkele­n waar het aangenaam wandelen is. Straten waar voetganger­s een omweg voor willen maken. In Wilrijk verkennen we ook de mogelijkhe­den voor gedeeld gebruik van de buitenruim­te van GO! Parkschool en het woonzorgce­ntrum Sint-Bavo.”

Ook de keuze van materialen heeft impact. “Gevels met reliëf kaatsen minder geluid terug dan vlakke oppervlakt­es. Een andere ingreep is het ontharden van pleinen”, zegt Meeuws.

De projecten lopen van het najaar tot eind 2023.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Woonhaven bouwt in de Wilgenstra­at in Antwerpen-Noord nieuwe sociale woningen. Er wordt ook gekeken hoe een geluidsluw­e plek kan worden gecreëerd.
FOTO PATRICK DE ROO Woonhaven bouwt in de Wilgenstra­at in Antwerpen-Noord nieuwe sociale woningen. Er wordt ook gekeken hoe een geluidsluw­e plek kan worden gecreëerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium