Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog honderd dagen trappelen van ongeduld voor opening KMSKA

Elf jaar op gewacht, maar nu is restaurati­e eindelijk afgerond

-

Al elf jaar lang wordt er vol spanning uitgekeken naar de opening van het vernieuwde Koninklijk Museum voor Schone Kunsten (KMSKA). De countdown kan eindelijk worden ingezet, want over honderd dagen opent het gemodernis­eerde museum de deuren. Hoewel het meer dan een decennium in de steigers stond, heeft elke Antwerpena­ar nog steeds een unieke connectie met het monument. “Ik kon tijdens een elektronis­ch muziekfest­ival al even binnenkijk­en en heb nog nooit zo’n grote marmeren trap gezien”, vertelt Dimitri (20), barman in een café in de buurt.

In mijn studentent­ijd woonde ik jarenlang in de schaduw van het prachtige museumgebo­uw. Meermaals danste ik tot in de vroege uurtjes rond de van Cristina Iglesias tijdens een van de vele dansevenem­enten. Op zomerse dagen las ik er een boek in de stille achtertuin of nam ik een picknick mee om tussen de spelende hondjes aan de drukte van de stad te ontsnappen. De laatste keer dat ik het museum vanbinnen zag, moet ik nog heel klein geweest zijn. En toch herinner ik me de Rubenszaal alsof het gisteren was.

Hoewel ik

Diepe Fontein

elke dag langs het

KMSKA passeer, blijft het een indruk nalaten. Ik heb wel honderden foto’s op mijn gsm staan van het gebouw bij zonsonderg­ang. De Leopold de Waelplaats is altijd een beetje thuiskomen. Zo denken ook Park (29) en Mano (22) erover. Het duo wist een plekje te veroveren op het overvolle terras van jazzcafé Hopper. “Ik woon al zes jaar hier in de straat en vind het een geweldige buurt”, vertelt Park. Twee weken geleden studeerde hij af als ontwerper aan de modeacadem­ie. Mano studeert architectu­ur en woont al vier jaar een beetje verderop in de Nationales­traat. Het plein vormt een

 ?? FOTO ROBIN FASSEUR ?? De beelden aan de inkom zijn gepoetst, de kunstwerke­n liggen binnen te wachten en de bezoekers zijn er ook klaar voor.
FOTO ROBIN FASSEUR De beelden aan de inkom zijn gepoetst, de kunstwerke­n liggen binnen te wachten en de bezoekers zijn er ook klaar voor.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Barman Dimitri van brasserie The Shilling kon het museum al zien aan de binnenkant.
FOTO JORIS HERREGODS Barman Dimitri van brasserie The Shilling kon het museum al zien aan de binnenkant.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium