Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zeven bemannings­leden worden nooit vergeten

District herdenkt crash Britse bommenwerp­er

- (mawo)

Ieder jaar herdenkt Ekeren de Britse bemanning van de bommenwerp­er ED810 die op 15 juni 1943 op het Laar in de wijk Donk door een Duitse nachtjager werd neergehaal­d. Aan het monument waar het toestel neerstortt­e, werd gisteren een korte plechtighe­id gehouden.

De Ekerse beeldhouwe­r Stef Van Eyck kreeg in 2015 van het district de opdracht een monument te ontwerpen voor de herdenking van de bemannings­leden. Het beeld is een schaalmode­l van de vernielde vleugel van het Lancastert­oestel en opgetrokke­n in cortenstaa­l. Zeven elementen staan symbool voor de omgekomen bemannings­leden. “Sedert de inhuldigin­g van het monument onderhoud ik goede contacten met diverse familieled­en van de bemanning”, zei districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA). Clive Baughan, achterneef van sergeant Kenneth Bowerman (20), een van de bemannings­leden, drukte in een brief zijn waardering uit voor het initiatief van het districtsb­estuur. “Accepteer onze dank aan de mensen van België en vooral de inwoners van Ekeren voor het eren van deze mannen.” Samen met Bowerman verloren ook Albert Victor Crawford (21), Arthur Ernest

Davey (26), Joseph Brown McHendry (25), William George Reed (20), Eslie Toal (29) en Charles Joseph Buckle (22) het leven.

De gebeurteni­ssen op het Laar werden in herinnerin­g gebracht door archivaris Fons Van den Wyngaert en opgevist door historicus en districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx. De bommenwerp­er, een Lancaster ED810 Wing, vloog in de nacht van 15 juni 1943 voor een missie naar Oberhausen in Duitsland. De Duitse nachtjager Rudolf Frank kreeg het Britse toestel omstreeks 0.41u in het vizier. De Lancaster werd ernstig beschadigd en crashte in Ekeren-Donk op het Laar. Voor de zeven bemannings­leden kon geen hulp meer baten. Ze werden begraven op het Schoonselh­of.

Volgend jaar wordt de 80ste verjaardag van de crash herdacht. De luchtmacht heeft alvast zijn medewerkin­g toegezegd.

 ?? FOTO MARC WOUTERS ?? Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA) en de districtss­chepenen Fabienne Van Damme (Vooruit) en Micke De Mare (Open Vld) leggen bloemen neer aan het Lancasterm­onument.
FOTO MARC WOUTERS Districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA) en de districtss­chepenen Fabienne Van Damme (Vooruit) en Micke De Mare (Open Vld) leggen bloemen neer aan het Lancasterm­onument.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium