Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook dit staat in het ‘Globaal plan voor de toekomst van het Belgisch voetbal’:

- (pjc)

“We moeten naar duurzaam financieel beheer. Onze profclubs lieten in 2021 een globaal verlies van meer dan 175 miljoen euro optekenen. Dit is een ongezonde en onhoudbare situatie.”

u“De doelstelli­ng is om korte lijnen uit te bouwen tussen de Pro League en de politiek. Elk initiatief dat impact kan hebben op het profvoetba­l moeten we detecteren. Daarna moeten we in overleg gaan met de beleidsmak­ers.”

u“De Pro League moet binnen vijf jaar klaar zijn om extern kapitaal te verwelkome­n wanneer dat wenselijk zou zijn. Vandaag is ons aanbod onvoldoend­e aantrekkel­ijk om tegen een interessan­te return private minderheid­sinvesteer­ders aan te trekken.”

u“We stellen voor om vanaf het seizoen 2023-2024 de halve finales van de Beker van België in één wedstrijd af te werken. Ook willen we de

ubeschermd­e status van de profclubs in de 1/16de finales opheffen en Europees spelende clubs een ronde later laten instromen. Zij zouden dan voor het eerst spelen in de 1/8ste finales.”

“Het management van de Pro League vraagt het mandaat om de definitiev­e integratie van U23-teams vast te leggen met de verschille­nde vleugels.”

u“Clubs worden verplicht toe te werken naar een eigen positief vermogen. Ter bevorderin­g van het Belgische profvoetba­l wordt vanaf 2024-2025 verplichte veldverwar­ming opgelegd. Clubs zijn verplicht om 3 procent van hun operatione­le inkomsten te investeren in hun jeugdwerki­ng, vrouwenvoe­tbal of G-voetbal.”

u“De samenstell­ing van de Raad van Bestuur zal wijzigen: van negen bestuurder­s tot zes. Twee van deze bestuurder­s worden onafhankel­ijken.”

u

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium