Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Malinwa vindt vervanger voor Cuypers bij… AA Gent

Nieuwe deal met de Buffalo’s: Israëlisch­e spits tekent bij KV contract voor drie seizoenen plus optie (22)

- DIEDERIK GEYPEN (dvd)

KV Mechelen heeft niet lang gewacht om de leemte in de spits op te vullen. Daags na het vertrek van Hugo Cuypers naar AA Gent maakte Yonas Malede de omgekeerde beweging

- twee deals die los van elkaar staan. De 22-jarige Israëliër met Ethiopisch­e roots tekende in Mechelen een contract voor drie seizoenen met optie op een extra jaar.

Malede voetbalt al een tijdje in de Jupiler Pro League. AA Gent haalde de rechtsvoet­ige aanvaller - die ook centraal kan spelen maar het liefst als linksbuite­n wordt opgesteld - in januari 2021 naar België. De Buffalo’s namen hem na een productief half jaar over van zijn Israëlisch­e opleidings­club Maccabi Netanya. Ook Mechelen toonde op dat moment interesse, maar door zijn zeven goals en drie assists in enkele maanden tijd was hij toen niet langer haalbaar voor KV.

Anderhalf jaar later liggen de kaarten anders. Bij de Buffalo’s toonde de polyvalent­e aanvaller fracties van zijn talent, maar werd hij met twee goals in 41 optredens te licht bevonden. Achter de Kazerne zal hij meer speelgeleg­enheid krijgen om zich verder te ontwikkele­n, naar het voorbeeld van Hugo Cuypers het voorbije seizoen.

Malede hoefde niet lang na te denken over zijn keuze voor KV Mechelen. “Hoe KV tegen Gent speelde vorig seizoen heeft een diepe indruk op mij nagelaten”, liet hij in een eerste reactie op de clubsite optekenen. “Dit is het

spel waarin ik het best fungeer. Ik heb echt doorgeduwd om hier te kunnen komen spelen.” Drie dagen lang medische tests

Malede legde zijn medische tests reeds af en sluit maandag aan op de eerste veldtraini­ng. Hij krijgt het rugnummer 10.

Voor de spelers van KV Mechelen zit de vakantie van ruim drie weken erop. De komende drie dagen ondergaan ze op verschille­nde locaties medische tests. Zo vinden er enkele proeven op de club plaats, gaan de lactaattes­ten door bij Active Fysio & Sports, de praktijk van de Mechelse kinesisten Bart De Bruyn en Dieter Devaere, en wordt er in Leuven een bodyscan afgenomen. De fysieke proeven gaan voorlopig nog door zonder nieuwe physical coach. Sandy Walsh (Indonesië), Samuel Oum Gouet (Kameroen) en Kerim Mrabti (Zweden) krijgen nog vakantie na hun interlandv­erplichtin­gen. Lucas Bijker (kruisbandb­lessure) revalideer­t nog. De van OHL overgekome­n verdediger Toon Raemaekers (21) is wel van de partij.

Toch nog een extra Belg in de technische staf van Antwerptra­iner Mark van Bommel. Brian Vandenbuss­che (40) wordt de nieuwe keeperscoa­ch. Vandenbuss­che zette in 2021 zijn actieve spelerscar­rière stop en werd keeperscoa­ch bij Deinze. Een jaar later zet hij al de stap naar een topclub. Als doelman was hij aan de slag bij Club Brugge, Sparta, Heerenveen, Gent, Cercle Brugge en Blankenber­ge.

 ?? FOTO KV MECHELEN ??
FOTO KV MECHELEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium