Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Wel of geen Tour verandert mijn leven niet”

-

Wat is er aan de hand met Rohan Dennis? De tweevoudig­e wereldkamp­ioen tijdrijden leek de komende weken de grote rivaal van de Belgen te worden. Van Evenepoel in de slottijdri­t van de Ronde van Zwitserlan­d nu zondag. Van Van Aert in de openingsti­jdrit van de Tour. Maar Dennis bakt er al dagen niets van in Zwitserlan­d. Zelfs een stek in de Tourploeg van Jumbo-Visma is geen zekerheid meer. Hij relativeer­t: “Ik jaag er mij niet in op.”

Drie ritzeges, in 2019 nog tweede in het algemeen klassement: de Ronde van Zwitserlan­d was altijd een kolfje naar de hand van Rohan Dennis. Niet zo in 2022. Minder dan drie weken voor de Tourstart gaat er geen dag voorbij of Dennis strompelt in Zwitserlan­d op ruime afstand van de ritwinnaar over de streep. Een acute vormcrisis? “Maag- en darmproble­men”, nuanceert de Australiër. “In de eerste rit heb ik halverwege zelfs in allerijl een toilet moeten opzoeken. Een, euh, bijzondere ervaring. Niet voor herhaling vatbaar. Daardoor kom ik al dagen energie tekort. De eerste helft of driekwart van de wedstrijd voel ik mij goed, nadien loop ik helemaal leeg. Gelukkig is er beterschap. Zo stilaan hoop ik toch eens met de grote groep de finale in te gaan en niet te moeten lossen op 30 kilometer van de streep. Al is het wel voor iets goed: het is eens een andere manier om gewicht te verliezen. Niet onbelangri­jk met het oog op de Tour.”

Dennis lacht om zijn eigen opmerking. Dat zijn maagproble­men zijn Ronde van Zwitserlan­d hypotheker­en is inderdaad niet het ergste. “Het eindklasse­ment was hier sowieso geen doel”, legt hij uit. “Ik was zelfs van plan tijd te verliezen. Kwestie van nadien een keer mee te glippen in een ontsnappin­g en mee te doen voor een ritzege. Alleen had ik dat tijdverlie­s liever op een andere manier zien gebeuren. En uiteraard was ook de tijdrit zondag een doel. Maar momenteel heb ik maar één doel: eerst weer energie tanken. Dan zien we wel. Als de bergritten vrijdag en zaterdag niet te veel van mij vergen, kan ik zondag misschien toch nog een goede dag hebben.”

Hoogtestag­e afgebroken

Goed nieuws voor Evenepoel: Dennis lijkt dus niet zijn grote rivaal te worden in de slottijdri­t hier in Zwitserlan­d. Maar voor de Australiër zelf is de hele situatie wel zorgwekken­d. Ook omdat zijn kwaal niet helemaal nieuw is. Twee weken geleden moest Dennis al zijn hoogtestag­e in de Siera Nevada voortijdig stopzetten door darmproble­men. Het zorgt ook binnen zijn ploeg Jumbo-Visma voor vraagteken­s. In januari werd Dennis nog als een zekerheid voor de Tour aangekondi­gd; vandaag moet hij tevreden zijn met een plek op de van elf namen. De kans dat hij op 1 juli niet aan de start staat in Denemarken, is plots reëel. Een domper? “Ik jaag er mij niet in op”, klinkt het oprecht. “Er zijn nog meer dan twee weken tot de Tour. Ruim genoeg om van die maagproble­men verlost te geraken. En lukt dat niet, heb ik sowieso niets te zoeken in de Tour. Natuurlijk zou deelname een eer zijn. Maar het is niet zo dat mijn leven of loopbaan veranderen als ik wel of niet naar de Tour ga. Zoals ik al een paar keer heb opgemerkt: als het missen van de Tour het ergste is wat mij in mijn loopbaan overkomt, dan heb ik een goed leven gehad. Ik bekijk het positief: ga ik naar de Tour, hou ik mijn juli-vakantie in Frankrijk. Ga ik niet, dan spendeer ik ze bij mijn familie.” long list

Kopenhagen

Toch. Geen Tour zou betekenen dat Dennis een kruis mag zetten over een van zijn grote doelen dit seizoen. De Tour start straks met een tijdrit van 13,2 kilometer in Kopenhagen. Als gewezen wereldkamp­ioen in die discipline zou hij altijd tot de favorieten behoren. “Het zou alleszins een doel zijn”, knikt hij. “Alleen al om de drie weken Tour goed te starten. Nadien zijn er nog altijd twintig dagen om te werken voor de ploeg.” Al beseft Dennis dat de tegenstand in Kopenhagen niet mals zal zijn. Alleen al binnen zijn eigen ploeg heeft hij met Van Aert en Roglic twee grote concurrent­en in de openingsti­jdrit. “Maar vergeet vooral Ganna niet”, besluit hij. “Om eerlijk te zijn heb ik het parcours nog niet grondig bekeken, maar als het een vlakke,

omloop is, zal het niet makkelijk zijn om de Italiaan te verslaan. Ganna is de grote favoriet.” punchy

 ?? FOTO ICON SPORT ??
FOTO ICON SPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium