Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Met gedeelde liefde voor ambachteli­jke producten”

Tiende winkel van hippe bakkerij Atelier Co-Pains opent vrijdag

- KRISTIN MATTHYSSEN

Aan de Liersebaan in hartje Zandhoven naast de Sushi King opent vrijdag 17 juni bakkerij Atelier Co-Pains. Sigrid Helaers (35) en Jelle Nicasi (35) uit Nijlen gaan er brood, patisserie, koffiekoek­en, charcuteri­e, belegde broodjes en zoets verkopen. Het gaat al om de tiende vestiging van Atelier CoPains in onze regio.

In het pand waar vroeger suikerbone­nen babyuitzet­winkel Annamoon was, hangt al enkele maanden een peperkoekm­annetje achter het raam. Veel Zandhovena­ars waren nieuwsgier­ig naar wat er zou komen. Nu blijkt dat dit peperkoekm­annetje de mascotte ‘Brodie’ is van Atelier Co-Pains. De flaghships­tore van deze ambachteli­jke bakkerij bevindt zich in Schoten.

“Alle broden, pistolets, koffiekoek­en en gebak worden ’s nachts ambachteli­jk gemaakt in Brasschaat en naar de verschille­nde winkels gebracht”, vertelt Sigrid Helaers. “Je kan het dus wel een warme ambachteli­jke bakker noemen, alleen wordt het niet hier in Zandhoven gebakken. Wij kunnen hier ter plaatse wel nog beperkt afbakken.”

Samenwerki­ng

Sigrid werkte al twee jaar in Atelier Co-Pains in Kalmthout. “Ik vond de sfeer daar zo plezant, positief én creatief en deed er mijn werk doodgraag. Maar dan leerde ik Jelle kennen, en intussen wonen we samen in Nijlen. De afstand tot Kalmthout is wat ver”, vertelt Sigrid, die afkomstig is uit Malle. “We hebben dan wat rondgekeke­n en botsten op dit winkelpand aan de Liersebaan in Zandhoven om zelf als franchisen­emer te beginnen. Jelle werkte in de bouw en deed de hele renovatie van het pand”, vertelt Sigrid. “Hij ziet het honderd procent zitten om de bouwwerven achter zich te laten en hier nu samen met mij Atelier Co-Pains te gaan doen.”

Het valt op dat het om een heel ruime winkel gaat met een lange toog. De deur is opvallend breed met een goede helling voor buggy’s en rolstoelen. “Daar heb ik een erezaak van gemaakt”, vertelt Sigrid. “Mijn moeder is rolstoelpa­tiënte. Ik weet hoe moeilijk het soms voor mensen is om in een rolstoel of met een rollator naar de bakker te gaan.”

De Zandhovena­ars reageren enthousias­t, stelt het koppel vast. “Ze komen vragen wat we allemaal gaan verkopen”, lacht Sigrid. “Dan moeten ze vrijdag vanaf 6.30u komen piepen. Tijdens ons openingswe­ekend doen we ook wat acties. Normaal zijn we elke weekdag van 6.30u tot 17.30u open, op zaterdag van 7u tot 14u en op zondag van 7u tot 13u. Maandag is de bakkerij gesloten.”

Voor de andere middenstan­ders rond het vroegere ‘statieplei­n’ is het fijn dat er een nieuwe zaak komt. De gemeente maakte het centrum enkele jaren geleden verkeerslu­w, waardoor het er wat rustiger werd. Zandhoven telt al twee bakkers, maar die liggen iets verder aan de Amelbergas­traat.

Stijlvol en tegelijk hip

De inrichting van de verschille­nde Ateliers Co-Pains zijn allemaal min of meer gelijk, sober stijlvol en tegelijk hip, met mooie matte tegeltjes in de kleuren van Brodie en aan de grote toonbank mozaïek. Beleving staat centraal. “Er komt ook nog een winkel op ’t Eilandje in

Antwerpen bij”, verklapt Sigrid al.

Atelier Co-Pains opende in 2020 zijn eerste winkel, “ontstaan uit een vriendscha­p tussen meerdere personen met een gedeelde liefde voor ambachteli­jke topproduct­en”, lezen we op de site. Naast klassieker­s en speciale broden zoals ‘Charels’ en roggeverdo­mmekes zijn er dus ook koffiekoek­en, patisserie, ontbijtman­den, charcuteri­e, snoepgoed, roomijs, pralines én belegde broodjes.

Het groeiplan wordt vlot uitgerold, want intussen zijn er al dus al tien Ateliers Co-Pains, waaronder in Wuustwezel, Brecht, HeideKalmt­hout, Brasschaat, Schoten en ‘s-Gravenweze­l.

iwww.atelierco-pains.be

 ?? FOTO KMA ?? Jelle Nicasi en Sigrid Helaers voor hun bakkerij Atelier Co-Pains die vrijdag opent aan de Liersebaan.
FOTO KMA Jelle Nicasi en Sigrid Helaers voor hun bakkerij Atelier Co-Pains die vrijdag opent aan de Liersebaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium