Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Voor brandweerm­ensen is het een meerwaarde om hier te trainen”

Minister opent op Campus Vesta 18 meter hoog oefencompl­ex voor industriël­e branden

- KRISTIN MATTHYSSEN

Met één druk op knop ontstak minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) woensdag het vuur in het nieuw oefencompl­ex voor de bestrijdin­g van industrieb­randen op Campus Vesta in Emblem (Ranst). Het gaat om de eerste oefensite in België waar brandweerl­ieden, zowel van havenbedri­jven als openbare korpsen, complexe industrieb­randen kunnen leren blussen. Vroeger moesten ze daarvoor naar Nederland.

Het provinciaa­l opleidings­centrum voor politie, brandweer en dringende geneeskund­ige hulpverlen­ing in Emblem heeft al een huis en zelfs een oud vliegtuig van wijlen president Mobutu waarin rampen en branden gesimuleer­d kunnen worden. “Er was ook al een oefenplaat met kleine objecten voor industriël­e branden”, vertelt Pieter Van Turnhout, algemeen directeur van Campus Vesta. “Die kleine oefenplaat is goed voor startende brandweerl­ui, maar onze tweede oefenplaat die we vandaag openen is het neusje van de zalm. Met een gelijkvloe­rs, drie verdieping­en, twee verschille­nde soorten grote traphallen en een tankpark waar alles driedimens­ionaal geoefend kan worden.”

Minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) verwijst naar de grote petrochemi­sche bedrijven in de haven van Antwerpen om de nood aan zo’n oefencompl­ex te onderstrep­en. “Maar grote industriël­e branden kunnen niet alleen in de haven ontstaan. Langs de snelwegen liggen ook vaak sevesobedr­ijven.”

De skyline van Campus Vesta ziet er nu een beetje als een havenpanor­ama uit met tanks en een achttien meter hoge kubus in staal, waar op verschille­nde plaatsen brandhaard­en kunnen worden geënscenee­rd en oefenscena­rio’s ontwikkeld. Er is een open staaltrap en ook een halfopen betonnen trap die bedoeld is als vluchtweg.

Naast de stalen kubus is er een leidingeng­racht met een loopbrug. Beide kanten hebben een verschille­nde ondergrond: de ene is van beton en de andere heeft een bodem met losse stenen. In het tankpark

Minister van Binnenland­se Zaken

‘Grote industriël­e branden kunnen niet alleen in de haven ontstaan. Langs de snelwegen liggen ook vaak sevesobedr­ijven.”

Annelies Verlinden

draait alles rond lekkages en branden bij de opslag van brandbare stoffen.

Vijftien instructeu­rs werden opgeleid om les te kunnen geven in dit nieuw oefencompl­ex. De groep bestaat zowel uit private bedrijfsbr­andweerlui als uit mensen uit de publieke korpsen.

Haven van Antwerpen

Frank Tröster werkt zelf bij de bedrijfsbr­andweer van het Duits chemiebedr­ijf Covestro in de haven van Antwerpen. “Maar ik ben ook opgeleid als instructeu­r op Campus Vesta. Een tijd geleden ben ik nog met een groep cursisten op de gelijkvloe­rse oefenplaat 1 komen oefenen. Ze hadden het nieuw oefencompl­ex al zien staan en waren benieuwd wanneer het zou opengaan”, vertelt Frank. “Voor brandweerm­ensen is het een hele meerwaarde om op verdieping­en te kunnen trainen. We kunnen hier ook een ‘full service’ oefenen, met een tank die volledig in brand staat. Vroeger moesten we naar de Maasvlakte bij Rotterdam om grote industriël­e branden te simuleren. Dit complex is enig in België.”

Het volledig oefencompl­ex voor industriël­e brandbestr­ijding kostte zeven miljoen euro. Het werd voor de helft gesubsidie­erd door de provincie Antwerpen en voor de andere helft door het Sevesofond­s. VK Architects & Engineers, een vooraansta­and ontwerp- en studiebure­au dat ook het gerechtsge­bouw van Antwerpen op zijn palmares heeft, maakte het ontwerp. De uitvoering gebeurde door Stadsbader, met het Duitse Fireblast - wereldwijd bekend voor zijn brandtechn­ische uitrusting - als onderaanne­mer. Alles samen duurden de werken twee jaar.

Fluorvrij schuim

De branden kunnen allemaal vanop afstand geactiveer­d worden. Door het gebruik van lpg en kookpuntbe­nzine is de milieu-impact van de brandhaard­en beperkt. Voor het blussen worden water en fluorvrij blusschuim gebruikt. Naast de oefenplaat is een afvoergoot waarlangs het blus- en regenwater naar een bufferbekk­en voor waterzuive­ring wordt afgevoerd voor hergebruik. Een groot deel van de buizen en tanks om op te oefenen zijn afdankers van industrieb­edrijven als Lanxess, Covestro, Vesta Terminals, Total Fina en BASF, die de objecten schonken.

“Dat dit oefencompl­ex hier in Ranst is gebouwd, is geen toeval”, zegt gedeputeer­de Jan De Haes. “De Antwerpse haven is de op één na grootste petrochemi­sche cluster ter wereld en de grootste in Europa.” Ook gouverneur Cathy Berx benadrukte tenslotte die noodzaak aan specifieke opleidings­faciliteit­en dichtbij de Antwerpse haven in haar toespraak.

 ?? FOTO JDW ?? Er kan nu op vier niveaus worden getraind.
FOTO JDW Er kan nu op vier niveaus worden getraind.
 ?? FOTO JDW ?? De instructeu­rs zijn herkenbaar aan hun rode overalls.
FOTO JDW De instructeu­rs zijn herkenbaar aan hun rode overalls.
 ?? FOTO JDW ?? Gouverneur Cathy Berx, minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en gedeputeer­de Jan De Haes, Niet in de haven, maar in het nieuw oefencompl­ex op Campus Vesta.
FOTO JDW Gouverneur Cathy Berx, minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en gedeputeer­de Jan De Haes, Niet in de haven, maar in het nieuw oefencompl­ex op Campus Vesta.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium