Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Tijdens de lockdown zijn we gaan nadenken: willen we dit nog wel?”

Nico en dochter Caroline van tennis- en padelclub Ter Breme zoeken gedreven opvolgers

- KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN KRISTIN MATTHYSSEN

Nico Van de Wijgaart (54) uit Kapellen en zijn dochter Caroline (28) zoeken gemotiveer­de opvolgers om de uitbating van tennis- en padelclub Ter Breme in Brecht over te nemen. Ze serveren zelf om privéreden­en uit, om het maar eens in tennisterm­en te zeggen, en zoeken iemand om er een smash op te geven. Zolang die er niet is, doen ze wel verder tot eind dit jaar.

Tennis- en padelclub Ter Breme ligt vlak bij de E19 aan het op- en afrittenco­mplex in het begin van de baan richting Loenhout. Het adres is Veldstraat 77a, maar iedereen ziet en weet de club liggen dankzij ‘den ballon’, de grote witgroene opblaasbar­e indoorhal waarin drie gravelveld­en liggen. Die ballon werkt een beetje volgens het principe van een luchtkaste­el. “In totaal beschikken we over vier buitenterr­einen, drie indoorveld­en en twee padelvelde­n. Hier in de regio was Ter Breme een van de eerste met padelterre­inen. Ik geloof dat ze hier toch al een viertal jaar liggen”, vertelt Nico.

Van De Vrijheid

In januari 2020 kwamen Nico en zijn dochter Caroline over van tennisclub De Vrijheid in Hoogstrate­n naar Ter Breme omdat de toekomst van De Vrijheid onzeker was door een projectont­wikkeling op die site. “Dat we hier over die drie binnenterr­einen beschikken en dus ook de winterwerk­ing verzekerd is, vonden en vinden we nog steeds een grote troef. Maar ten opzichte van januari 2020 is er het één en ander veranderd. We waren nog maar net open toen corona uitbrak. De ballon mocht sowieso niet meer gebruikt worden en ook het outdoorten­nis en de cafetaria lagen plat. Er mocht alleen nog padel gespeeld worden.”

“Die periode van gedwongen stilstand heeft ons doen nadenken. Ik heb zelf altijd van jongs af wedstrijde­n gespeeld en ben hier in de club nu nog zeven dagen op zeven bezig. Onze cafetaria is elke dag open van 9u tot middernach­t, omdat hier veel mensen gewoon stoppen om iets te komen drinken. In de namiddag en ’s avonds zijn er dan de lessen. Ook het leven van Caroline veranderde ingrijpend, want vorige maand werd ze mama van een gezonde zoon. Wilden we dit nog wel, dachten we tijdens die lockdown: elk weekend van ’s ochtends tot ’s avonds in de weer zijn”, vertelt Nico. “Ik ben zelf 54. Caroline haalde haar diploma voor de middenjury en volgde les bij de tennisacad­emie van Kim Clijsters. Ze is van de generatie van Elise Mertens, nog altijd een van haar beste vriendinne­n, en heeft vroeger altijd op hoog niveau getennist. Ze was ook elk weekend weg. Ze vindt de tijd nu rijp om in het weekend eens met haar gezin bezig te zijn. We blijven in het tennis, maar iets minder fanatiek.”

Nico en Caroline hebben een uitbatings­overeenkom­st tot december. “Maar als we iemand gemotiveer­d vinden, kan die bijvoorbee­ld

iNico Van de Wijngaart

54 jaar

“Mijn dochter volgde les bij Kim Clijsters en is een goede vriendin van Elise Mertens.”

in september al overnemen als het winterseiz­oen start. Nu loopt nog het zomerwedst­rijdseizoe­n en komen de tenniskamp­en er nog aan.”

Seniorenwe­rking

Van de Wijgaart typeert Ter Breme als een familiale club met ook een grote seniorenwe­rking. Momenteel zijn er 250 leden, van wie 120 senioren. De uitbating van de cafetaria kan eventueel apart worden getrokken van de uitbating van de tennisscho­ol. De ballon is nu met de hoge energiekos­ten wel een energievre­ter, maar de eigenaar wil op termijn een inspanning doen om te investeren in een vaste indoorhal.

Dat de leden best wel wat kilometers over hebben om tot TC Ter Breme te rijden, bewijzen Fons Tobé (70) uit Broechem en JeanPierre Smets (74) uit Westmalle. Zij ruilden een tijdje geleden TC Den Otter in Halle in voor Ter Breme, omdat ze in hun vorige club verplichte toogdienst moesten doen en dat op hun leeftijd niet zagen zitten. “Ik speel hier in elk geval heel graag”, zegt Fons. “We zitten met twee seniorengr­oepen. Er zijn altijd gravelbane­n beschikbaa­r.” Jean-Pierre speelt normaal nooit in de zomer, zegt hij. “Maar hier wel. En als het slecht weer is kunnen we binnen.”

tennispade­l.terbreme@hotmail.com, 03.337.77.11.

 ?? FOTO ?? Nico Van de Wijgaart voor ‘den ballon’, zoals de overdekte opblaashal in de volksmond wordt genoemd, van tennis- en padelclub Ter Breme in Brecht.
FOTO Nico Van de Wijgaart voor ‘den ballon’, zoals de overdekte opblaashal in de volksmond wordt genoemd, van tennis- en padelclub Ter Breme in Brecht.
 ?? FOTO ?? Jean-Pierre Smets en Fons Tobé ruilden hun voormalige club in voor TC Ter Breme. “Ik speel hier graag”, zegt Fons.
FOTO Jean-Pierre Smets en Fons Tobé ruilden hun voormalige club in voor TC Ter Breme. “Ik speel hier graag”, zegt Fons.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium