Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ze bleef dromen van een stabiel leven”

Vader en broers leggen liefdevoll­e getuigenis af over doodgestok­en Lesley

-

Ze had het niet gemakkelij­k, maar Lesley Swolfs werkte aan haar problemen en bleef op zoek naar liefde. Dat vertelde haar grote broer Michael gisteren. “Je keek naar me op, maar ik bewonder jouw kracht. Je wilde voor iedereen zorgen en bleef hopen op een stabiel leven.” Op 25 september 2019 werd ze doodgestok­en door haar vriend Roger Slegers, die deze week terechtsta­at voor het assisenhof.

Middenin de nacht stond de politie voor hun deur om de vader en broers te vertellen dat Lesley Swolfs was doodgestok­en. “Dat was verschrikk­elijk. Deze week herbeleven we dat allemaal opnieuw”, zei haar vader. “Lesley had een bipolaire stoornis waardoor ze heel vrolijk maar ook heel depressief kon zijn, maar ze was nooit gewelddadi­g naar anderen. Ondanks haar zware rugzak was ze een zonnetje in huis.”

Haar oudste broer Michael las een brief voor die hij aan Lesley schreef na haar overlijden. “Na de dood van mama probeerde jij ons gezinnetje bij elkaar te houden. Elke week hadden we goede gesprekken waarin we onze zorgen konden delen. Je hield van zingen en je zong soms mijn voicemail in. Het is raar om je stem niet meer te horen, raar dat het van jouw kant zo stil is”, zei hij snikkend.

David

In de periode dat Lesley naar de middelbare school ging, raakten ze elkaar een beetje kwijt. Later pas vertrouwde ze haar broer toe dat ze slachtoffe­r was geworden van seksueel misbruik. “Jammer dat alle zorg die je voor je problemen hebt gekregen het tij niet heeft kunnen keren. Tussen je opnames door werd je aan je lot overgelate­n. Je was te goed om opgenomen te worden, maar niet sterk genoeg om het zonder hulp te redden. Toch vond je steeds de energie om uit het dal te kruipen en opnieuw therapieën te ondergaan. Jouw kinderwens bleef onvervuld, maar je was graag een tante voor mijn dochters. Net toen we elkaar meer begonnen te zien, werd jouw verhaal abrupt afgebroken. Dat is heel moeilijk.”

Blik op oneindig Ook Lesley, de jongere broer David, heeft het van heel

zwaar met de dood van zijn zus. “Het is gewoon de hel geweest. Ik was haar kleine broertje en we hadden een nauwe band. Ze was een flapuit, heel eerlijk. Ze kreeg leefgeld, wat niet veel was, maar toch kocht ze dure cadeaus voor iedereen. Toen onze moeder in 2015 overleed, ben ik gecrasht. Lesley is de enige van wie ik, buiten mijn mama, onvoorwaar­delijke liefde kreeg. Het ging net beter met me toen Lesley is gestorven. Het voelde zo onrechtvaa­rdig, ik ben bijna zot geworden”, vertelde David.

Broer Michael wist dat de relatie tussen Lesley en Roger een lange aanloop had gekend. “Eerst hielp hij haar of gaf hij haar cadeautjes. Wat mij frappeerde was dat de relatie evolueerde naar het samen bezoeken van hotelletje­s.” Lesley deed bij psychiatri­sch centrum Bethanië vier of vijf keer melding van geweld binnen hun relatie. Ook bij vorige relaties van Roger waren er problemen. Toen zijn eerste relatie uitging, bleef hij zijn ex stalken en kreeg hij een straatverb­od. “Hij bleef me opzoeken, zenuwachti­g, blik op oneindig, toen heeft een collega me naar de politie gestuurd om aangifte te doen”, vertelde de vrouw. Een andere ex noemde haar relatie met Roger tegen de politie traumatisc­h en zei dat ze seksueel misbruikt was door hem.

Warm nest

De twee broers en zus van Roger Slegers hadden gevraagd om samen te mogen getuigen, wat mocht van de voorzitter. “We komen uit een warm nest, we kwamen goed overeen, maar het is fout gelopen nadat onze ouders overleden zijn. Toen heeft hij foute vrienden gekregen en is hij aan de drank geraakt”, vertelden ze. Zus Wendy onderhield het meeste contact met Roger. “Hij was rustig tijdens de opname. Het ging beter, maar hij zei niet zo veel. Hij had een vriendin, maar ze hadden wel vaak ruzie.”

De behandelen­d psycholoog van Bethanië kende Roger en Lesley allebei. “Ik heb het er met hen allebei over gehad dat hun relatie niet evident was door hun beperkte draagkrach­t. We hebben de relatie afgeraden, ontmoedigd, maar ze konden moeilijk afstand nemen van elkaar. Roger had behoefte aan structuur en voorspelba­arheid, Lesley kon die hem door haar problemati­ek niet geven. Dat bezorgde hem stress, maar hij wilde haar niet in de steek laten, zoals andere mannen voor hem hadden gedaan.”

Vandaag beginnen de pleidooien en gaat de jury in beraad over de schuldvrag­en. Roger Slegers wordt beschuldig­d van doodslag.

Broer van Lesley

“Ze was een flapuit, heel eerlijk. Ze kreeg leefgeld, wat niet veel was, maar toch kocht ze dure cadeaus voor iedereen.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Roger Slegers had nood aan structuur en voorspelba­arheid, dat kon Lesley hem niet geven.
FOTO PATRICK DE ROO Roger Slegers had nood aan structuur en voorspelba­arheid, dat kon Lesley hem niet geven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium