Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vuurdoop: feesten met toekomstig­e collega’s

Kroonprins­es Elisabeth maakt in Noorwegen officieel debuut in royaltycir­cuit

- WIM DEHANDSCHU­TTER

Prinses Elisabeth (20) treedt morgen in Oslo symbolisch toe tot het Europese netwerk van koninginne­n en hun troonopvol­gers. Ze is er uitgenodig­d voor haar eerste royaltyfee­st in het buitenland: de viering van de 18de verjaardag van de Noorse prinses Ingrid Alexandra. Een zeldzame gelegenhei­d ook om ervaringen te delen met het handvol generatieg­enoten, die net zoals zij ooit op de troon zullen terechtkom­en.

Even afleiding voor Elisabeth. De prinses, die in haar eerste jaar geschieden­is en politiek zit aan het Lincoln College in Oxford, heeft volgende week examens. Maar ze onderbreek­t haar blokperiod­e om heen en terug te vliegen tussen Engeland en Noorwegen. Daar wordt ze morgenavon­d verwacht voor een galadiner op het koninklijk paleis in Oslo, ter gelegenhei­d van de 18de verjaardag van prinses Ingrid Alexandra. Dat is de kleindocht­er van koning Harald. Zij zal, na haar vader kroonprins Haakon, ooit de troon in Noorwegen bestijgen. Een collega van Elisabeth, dus.

Het diner in Oslo wordt het meest prestigieu­ze koninklijk­e evenement sinds de uitbraak van de coronacris­is. Zowat alle Europese koninklijk­e families sturen hun koning (Willem-Alexander van Nederland, Felipe van Spanje) of troonopvol­ger (Victoria van Zweden, Frederik van Denemarken, Guillaume van Luxemburg). Koning Filip moet het feestje missen, omdat hij in Roemenië zit voor een bezoek aan Belgische soldaten daar. Hij laat zich officieel vertegenwo­ordigen door zijn echtgenote koningin Mathilde en hun oudste kind Elisabeth.

Primeur

Voor Elisabeth is het een primeur: ze is voor het eerst geïnviteer­d op een royaltyfee­st in het buitenland. Voortaan zal ze uitnodigin­gen voor koninklijk­e huwelijken, begrafenis­sen en verjaardag­sdiners ontvangen en meedraaien in het internatio­nale royaltycir­cuit. Ze vergezelde in 2019 haar ouders naar de uitvaartpl­echtigheid van de Luxemburgs­e oud-grootherto­g Jean, de oom van koning Filip, maar dat was een familie-aangelegen­heid.

Wat het voor Elisabeth interessan­t maakt, is dat in Oslo voor het eerst een nieuwe generatie troonopvol­gers officieel bij elkaar komt. Met haar 20 jaar is ze de oudste van die lichting. Op de gastenlijs­t staat voorts de Nederlands­e kroonprins­es Amalia, die net als gastvrouw Ingrid Alexandra 18 is. De Zweedse kroonprins­es Victoria brengt haar dochter Estelle (10) mee en de Luxemburgs­e erfgroothe­rtog Guillaume zijn zoontje Charles (2). Ook die twee kinderen zullen ooit de troon bestijgen.

Lotgenoten

In een interview ter gelegenhei­d van haar verjaardag zei de Noorse Ingrid Alexandra het fijn te vinden “lotgenoten in Europa” te hebben. “Ik hoop dat we in de toekomst veel aan elkaar zullen hebben. Een WhatsAppgr­oep hebben we nog niet, misschien komt die er nog. Maar we hebben al veel onderling contact.” Gezien de afstand is het lastiger fysiek af te spreken, daarom zijn feestjes zoals dat in Oslo zo handig.

Filip en Mathilde maakten in het verleden deel uit van een informeel clubje Europese troonopvol­gers. Op initiatief van Willem-Alexander en Máxima kwamen de collega’s uit Nederland, België, Zweden, Denemarken, Noorwegen, Spanje en Luxemburg één à twee keer per jaar samen. Ze bespraken daarbij openlijk de meest uiteenlope­nde onderwerpe­n: de toekomst van de monarchie, de omgang met de media en de opvoeding van de kinderen in een gouden kooi.

Jarige prinses (18)

“Ik hoop dat we in de toekomst veel aan elkaar zullen hebben. Een WhatsAppgr­oep hebben we nog niet, misschien komt die er nog. Maar we hebben al veel onderling contact.”

 ?? FOTO BELGA ?? Kroonprins­es Elisabeth met op de achtergron­d haar moeder, koningin Mathilde van België.
FOTO BELGA Kroonprins­es Elisabeth met op de achtergron­d haar moeder, koningin Mathilde van België.
 ?? FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSE­N ?? Ook de Nederlands­e kroonprins­es Amalia is van de partij.
FOTO ANP ROBIN VAN LONKHUIJSE­N Ook de Nederlands­e kroonprins­es Amalia is van de partij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium