Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Groot natuurgebi­ed in de maak

Agentschap Natuur en Bos koopt vliegveld in Malle van Defensie

- KRISTIN MATTHYSSEN

Het hing al een hele tijd in de lucht, maar nu is het officieel: het Agentschap Natuur en Bos (ANB) heeft het militair domein van Malle van het ministerie van Defensie overgekoch­t. De recreatiev­e vliegactiv­iteiten mogen er blijven bestaan. Voorlopig verandert er niks: het domein blijft ontoeganke­lijk, om de waardevoll­e natuur te beschermen en voor de veiligheid. Er komt wel een verbinding met het Zoerselbos – ook van het ANB – waardoor een robuust natuurpark te vergelijke­n met het Grenspark Kalmthouts­e Heide tot stand komt.

voormalig reserve-NAVOvliegv­eld omvat een brok van tweehonder­d hectare waardevoll­e natuur, waaronder veel heide en zandduinen. Alleen de waterwinni­ng van Pidpa, zo’n twintig hectare groot, wordt niet door ANB gekocht.

Het Agentschap Natuur en Bos deed al veertig jaar het natuurbehe­er in opdracht van Defensie en kent het gebied als geen ander. Het domein gaat nu over van federale in Vlaamse handen. De militaire activiteit­en zullen er verder uitdoven.

In 2019 maakte de Vlaamse regering al een gewestelij­k ruimtelijk uitvoering­splan ‘omgeving vliegveld Malle’ op. Het was al lang bekend dat het Belgisch leger het voormalig NAVO-vliegveld wilde verkopen. De betrokken gemeentebe­sturen waren bezorgd over de herbestemm­ing. Doemscenar­io’s zoals de verhuizing van het vliegveld van Deurne naar Oostmalle doken op.

Door bemiddelin­g van gouverneur Berx kwam het tot een aankoopcon­sortium met de aanpalende eigenaars, Natuurpunt en Pidpa, die het vroeger militair domein als één geheel zouden gaan beheren om zo de Europese natuurdoel­en te realiseren.

Maar die constructi­e gaat dus niet door. Er werd nu toch geopteerd om het nagenoeg in zijn geheel aan het Agentschap Natuur en Bos en dus Vlaanderen te verkopen.

Veel legeractiv­iteit

In 1952 huurde de federale overheid de gronden aanvankeli­jk voor een jaar, om er net als in Weelde een NAVO-reservevli­egveld aan te leggen. De Tweede Wereldoorl­og lag nog vers in het geheugen en het was de periode van de Koude Oorlog en het Warschaupa­ct. Nadien kwam dan de onteigenin­g.

De jongste maanden waren er vrij veel activiteit­en van het leger. Dit, in combinatie met het lange aanslepen van het dossier, deed sommigen al denken dat Defensie het militair domein alsnog wou behouden, nu de Koude Oorlog weer oplaait met het conflict in

Oekraïne. Maar nu blijkt de akte toch onderteken­d.

Drie jaar geleden werd gezegd dat er een nieuw wandelpad van Salphen naar Zoersel komt en naast de startbaan komt ook een nieuw pad, zodat wandelaars hun auto aan de kantine van de vliegHet club kunnen parkeren om van daaruit te vertrekken. Het is niet duidelijk of die plannen nog doorgaan. Voorlopig wijzigt er dus niets aan de afsluiting en mogen wandelaars zich niet op de paden begeven.

 ?? FOTO MIA UYDENS ?? Het militair domein in Malle met reservevli­egveld is aangekocht door het Agentschap Natuur en Bos. Het herbergt waardevol heidegebie­d.
FOTO MIA UYDENS Het militair domein in Malle met reservevli­egveld is aangekocht door het Agentschap Natuur en Bos. Het herbergt waardevol heidegebie­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium