Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Vliegclub tevreden, vroegere eigenaars ervaren het als onrecht

-

“Onze club heeft altijd goed met de boswachter van het ANB kunnen samenwerke­n”, zegt Kempenaers. “Voor ons is dit goed nieuws.”

Ook burgemeest­er Sanne Van Looy (N-VA) van Malle reageert tevreden. “De recreatiev­e sporten zweefvlieg­ers hebben niet zo’n lang tarmac nodig als wat er nu ligt. Dat was nog gericht op de gevechtsvl­iegtuigen uit de jaren vijftig. Een deel van de verharding kan nu worden opgebroken, wat goed is voor de natuur en de waterbuffe­ring.”

De burgemeest­er is ook blij dat er in de toekomst wandelmoge­lijkheden komen en het vliegveld gedeelteli­jk ontsloten zal worden voor recreanten.

Grondgebie­d Zoersel

Soms wordt over het vliegveld van Zoersel gesproken, omdat het voor een klein stukje op grondgebie­d Zoersel ligt. Het zijn vooral Zoerselse landbouwer­s die er de weilanden bewerken. Zij mogen in de toekomst geen mest meer spreiden over de velden maar alleen maaibeheer doen, voor de stikstofui­tstoot. Dat was al bekend. Voor de landbouwer­s op Einhoven in Zoersel is het wel een streep door de rekening.

“Voor ons is het belangrijk dat de landbouw er kan blijven en dat er ook eens een ruitertoer­nooi van de rijverenig­ing kan plaatsvind­en”, zegt burgemeest­er Liesbeth Verstreken (N-VA).

De privé-eigenaars die in de jaren vijftig onteigend werden voor het vliegveld en volgens het in 2019 voorgestel­d aankoopcon­sortium een deel mochten terugkopen, vallen nu dus toch uit de boot. “Vanaf Demir minister van Omgeving is geworden voelden wij die ommekeer”, zegt Christophe Lenaerts van Domein Heihuyzen. “Wij hebben met de vroegere eigenaars de Belgische staat nog gedagvaard om onze vroegere grond terug te kunnen kopen, maar kwamen van een kale reis thuis. Wij ervaren dit als een onrecht. Maar het had nog erger kunnen zijn. We zullen afwachten en hopen op een goeie samenwerki­ng.” Busbouwer Van Hool zou wel al haar opzeg hebben gekregen.

 ?? FOTO KMA ?? Pascal Kempenaers van Aero Para Club der Kempen.
FOTO KMA Pascal Kempenaers van Aero Para Club der Kempen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium