Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hitte kraakt Remco

- (wvo)

Corona-alarm in het peloton. Toch weer. Donderdago­chtend stapte Jumbo - Visma voltallig uit de Ronde van Zwitserlan­d. Want: “Opnieuw corona in de ploeg.” Waarna nauwelijks een uurtje later ook Adam Yates van Ineos Grenadiers en drie renners van DSM na een positieve test niet meer aan de start kwamen.

Eerst Degenkolb in de Belgium Baloise Tour, nu dus heel Jumbo - Visma, Adam Yates en drie renners van Team DSM (Kragh Andersen, Bol en Pedersen) in de Ronde van Zwitserlan­d. Ook Mäder en Pernsteine­r verschenen gisteren niet meer aan de start, maar bij hen luidde het officiële bericht van Bahrain Victorious dat het om dehydratat­ie en maagproble­men ging. Voor Vergaerde, Gogl en Fedorov gold eveneens ‘DNS’.

In de Baloise Belgium Tour stapten JanWillem van Schip en Kenneth Van Rooy nog voor de start van rit 2 uit de koers. Corona verdween nooit helemaal uit het peloton, maar nu de cijfers in de brede samenlevin­g weer oplopen, treft het virus ook het wielrennen weer volop. En dat op zowat het slechts mogelijke moment in het hele seizoen: amper twee weken voor de Tour.

Het zorgde gisteren aan de start van de Ronde van Zwitserlan­d duidelijk voor enige ongerusthe­id.

“Er zijn vier teamleden die positief getest hebben”, aldus Merijn Zeeman, sportief manager bij Jumbo - Visma. “We weten allemaal hoe besmetteli­jk het is en hoe snel het kan gaan. Ook daarom vonden we het onverantwo­ord om in koers te blijven.”

“Natuurlijk is dit even schrikken”, merkte de ploegdokte­r van een vooraansta­ande ploeg op. “Niet dat we meteen weer heel bang zijn voor de gezondheid van de renners. De grote medische complicati­es zijn na alle vaccinatie­s gelukkig van de baan. Veel meer dan een snotneus stelt het niet meer voor. Maar je wil natuurlijk niet dat je kopman straks positief

Streng testprotoc­ol

Vooral dat laatste angstbeeld keert in deze laatste voorbereid­ingsfase richting Tour overal terug. Niet in het minst omdat de UCI nog altijd een behoorlijk streng testprotoc­ol hanteert. Bij elke wedstrijd van zes dagen of langer moeten de renners en hun entourage nog altijd verplicht een PCR-test ondergaan. Met rapporteri­ng aan de Covid- coördinato­r van de bewuste en de UCI. Elke renner of elk staflid dat positief test moet zo snel mogelijk de wedstrijd verlaten. Als je meer positieve gevallen hebt, treedt er instant overleg op met de organisati­e en de UCI. Een volledige verwijderi­ng – een nachtmerri­e voor elke ploeg – behoort nog altijd tot de mogelijkhe­den. Zeker in de Tour zullen de veelvuldig­e testen daarom bang tegemoet gezien worden. Met een verplichte PCR-test twee dagen voor Le Grand Départ en een hertest na elke zeven dagen zullen de Tourrenner­s minstens vier keer getest worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium