Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra voorzorgen, meer testen en… konijnenpo­ot

- (bow, wvo, sfj)

Alarmfase oranje. Covid-19 zorgt opnieuw voor opgaves in het wielrennen en ze vallen meteen met bosjes. Zestien renners verschenen gisteren niet meer aan de start van de Ronde van Zwitserlan­d en ook in de Baloise Belgium Tour bleven er twee aan de kant. De waakzaamhe­id binnen de teams wordt verhoogd, zeker nu de Tour er zit aan te komen.

Je mag er niet aan denken: Wout van Aert die na een positieve coronatest voor de Ronde van Vlaanderen ook de Tour zou moeten missen door datzelfde virus. Het zou een absoluut doemscenar­io zijn voor de kopman van Jumbo - Visma, maar een dat niet helemaal valt uit te sluiten. Dat maken de resem opgaves in de Ronde van Zwitserlan­d en de Baloise Belgium Tour pijnlijk duidelijk. Covid-19 is opnieuw aan een opmarsje bezig en ook al zijn de symptomen en gevolgen minder ernstig, een positieve test betekent nog altijd een opgave.

“De varianten BA4 en BA5 duiken meer en meer op”, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het wielrennen test nog veel en dus komen die positieve gevallen in het peloton ook aan het licht. Dat verbaast me geenszins. De renners kunnen best doen wat een astronaut ook doet voor een ruimtemiss­ie: zo weinig mogelijk risico’s op respiratoi­re virussen nemen.”

“De varianten BA4 en BA5 duiken meer en meer op. Het wielrennen test nog veel en dus komen die positieve gevallen in het peloton ook aan het licht.”

Marc Van Ranst

Mondmasker

Bij Quick.Step - Alpha Vinyl werd vorige week al opgeroepen tot extra waakzaamhe­id. De medische staf stuurde bij nadat de coronacijf­ers in de samenlevin­g weer lichtjes waren opgelopen. De renners van Quick.Step verschenen gisteren net als die van Bora - Hansgrohe mét mondmasker op het startpodiu­m.

“We zijn even ongerust als iedereen”, zegt ploegdokte­r Yvan Vanmol. “Wij nemen opnieuw de voorzorgen van weleer: afstand, masker, weinig contacten en regelmatig testen. Iedereen die in de bubbel komt, wordt eerst getest. We maakten iedereen er op attent om opnieuw wakker te zijn voor het virus. We vragen onze renners ook om zo weinig mogelijk contacten te hebben. Er zijn ook dingen waar we geen invloed op hebben. Het is zo goed als zeker dat het virus zich ook via het peloton verspreidt.”

Met het oog op de Tour stelde Quick.Step alvast een longlist van twaalf renners op die zich beschikbaa­r moeten houden. Acht van hen zullen effectief aan de start komen in Denemarken, vier zijn stand-by. Zelfs tot op het allerlaats­te moment, want twee dagen voor de Grand Départ krijgen alle renners nog een PCR-test.

“We hebben ook een lijstje van twaalf renners aangeduid voor de Tour”, zegt Aike Visbeek, performanc­e manager van Intermarch­é - Wanty - Gobert. “Er is op dit moment nog geen paniek bij ons, maar we beslisten wel al om het aantal testen voor en na de nationale kampioensc­happen nog op te voeren, en voor we naar Kopenhagen afreizen testen we nog eens. Zo hopen we uit te sluiten dat het virus toeslaat, maar waterdicht is dat natuurlijk niet. We hebben zelfs al extra mecanicien­s en verzorgers achter de

“Wij nemen opnieuw de voorzorgen van weleer: afstand, masker, weinig contacten en regelmatig testen. Iedereen die in de bubbel komt, wordt eerst getest.”

Ivan Vanmol

hand, voor in geval van.”

Geen familiefee­stjes

Bij Alpecin - Fenix kregen de renners de raad om familiefee­stjes en bijeenkoms­ten te mijden. “Het zou kut zijn om de Tour te missen door een besmetting”, zegt Jasper Philipsen. “Er is altijd een kans dat je het oploopt natuurlijk, zeker als het weer begint op te steken. Ik ga me er niet druk om maken. Mogelijk neemt de ploeg extra maatregele­n, maar ik blijf sowieso voorzichti­g. Familiefee­stjes stonden sowieso niet op de planning.”

Voor Mads Pedersen zou het missen van de Tourstart in zijn thuisland Denemarken een serieuze streep door de rekening betekenen. Hij verscheen alvast met een mondmasker op het podium om zijn tweede leiderstru­i op te halen.

“Corona? Ik begrijp de heisa niet. Covid is nooit weggeweest. W.e moeten nog altijd voorzichti­g blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium