Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Serie A in de ban van “de Totti van België”

Waarom Italië Al twee keer op de cover van La Gazzetta: zo bewondert

- KOEN VAN UYTVANGE

Of Charles De Ketelaere (21) straks een wordt, zal nog moeten blijken. Maar de toonaangev­ende sportkrant

speelde de Brugse aanvaller de voorbije twee weken al twee keer uit op de cover. Is ‘CDK’ dan niet relatief onbekend in Italië? Vijf redenen waarom ze in De Laars al helemaal weglopen met het goudhaantj­e van Club.

Milanista

La Gazzetta dello Sport

HET LUKAKU-EFFECT

Romelu Lukaku, maar evenzeer Radja Nainggolan of Dries Mertens: de voorbije seizoenen heeft al meer dan één Belg getoond dat hij kan aarden aan de top in de Italië. Onze zogeheten Gouden Generatie kreeg ook in Italië weerklank en de spelers die financieel haalbaar bleken, werden het hof gemaakt. Toeval of niet, maar de vorige keer dat landgenote­n echt werden omarmd aan de top van in de Serie A, dateert van de jaren tachtig. Ludo Coeck en Enzo Scifo bij Inter, Eric Gerets bij AC Milan: toen de Rode Duivels de laatste keer internatio­naal meetelden, werden ze ook ingelijfd door het kruim van de Italiaanse clubs. Of hoe het succes van een nationale ploeg nodig lijkt om topclubs in Italië te overtuigen.

HET KOULIBALY-EFFECT

Belangrijk­er dan in de jaren tachtig: het financiële plaatje. De tijd is voorbij dat de Serie A als de meest lucratieve competitie in Europa geldt. De belachelij­k hoge transferso­mmen zijn weggelegd voor Engelse clubs. Dus moeten de Italianen creatief zijn. Elke week strijken hier scouts neer die werken voor Italiaanse clubs. Omdat ze ook weten dat de prijzen in de Jupier Pro League eigenlijk nog meevallen. Zoals een insider opmerkte: als Jérémy Doku bij Ajax had gespeeld, had Rennes geen 25 miljoen maar 50 moeten betalen. De Belgische competitie is niet zwakker dan de Nederlands­e, maar hier zijn nog koopjes te doen. Napoli kocht Kalidou Koulibaly bij Genk voor nog geen 8 miljoen euro en kreeg zo een van de beste verdediger­s van de Serie A voor een prikje. Niet dat ‘CDK’ spotgoedko­op is, maar was hij een Ajacied, zijn verkooppri­js zou van de orde Frenkie de Jong (86 miljoen) of Matthijs de Ligt (85,5 miljoen) zijn.

HET SAELEMAEKE­RS-EFFECT Nog zo een koopje: toen Alexis Saelemaeke­rs van Anderlecht aan

Milan werd uitgeleend, vormde hij bij paars-wit zeker geen hoeksteen van de ploeg. De stap leek te hoog gegrepen. Niets bleek minder waar. De Brusselaar wist Milan te overtuigen om hem definitief te kopen en zette zo de deur op een kier voor ander jong Belgisch talent. Want als Saelemaeke­rs kan slagen in Milan of de Serie A, dan toch zeker Charles De Ketelaere? Niemand die zal betwisten dat de Bruggeling meer in zijn mars zou moeten hebben dan zijn twee jaar oudere collegaDui­vel. Bovendien is Saelemaeke­rs een voorbeeld van hoe Milan richtingge­vend is in zijn beleid.

Jonge wolven mixen met heel ervaren spelers à la Giroud, Kjaer en Ibrahimovi­c: dat is het recept waarvoor technisch directeur Paolo Maldini staat. Omdat jonge spelers straks geld in het laatje brengen, als de allergroot­sten weer aankloppen. En met het op drie na jongste team toch de eerste sinds elf jaar pakken, bewijst dat jong geweld als Saelemaeke­rs geweldig kan zijn.

Scudetto

HET DARKO LEMAJIC-EFFECT

Jong, atletisch, groot, polyvalent: De Ketelaere heeft veel troeven in zijn borstzakje. Wat ook altijd helpt: doen zoals Darko Lemajic van AA Gent. Opvallen als tegenstand­er. Lemajic bekoorde trainer Hein Vanhaezebr­ouck toen hij tegen AA Gent speelde. Wat ‘CDK’ geen kwaad heeft gedaan: de manier waarop hij vorig jaar in de Nations League Finals scoorde tégen La Squadra Azzurra. Door een bal tussen de benen van Donnarumma te sturen, kennen ze hem overal in De Laars. Het seizoen voordien liet hij ook daar zich al opmerken door Lazio net niet uit de Champions League te knallen, met zijn heerlijke pegel tegen de lat. Toen De Ligt laatst voor de derby der Lage Landen de vraag kreeg wie linksvoeti­g is bij de Duivels, wist hij gek genoeg: “Van Ketelaere.” Niet helemaal juist, maar dat zelfs de verdediger van Juventus dat wist, geeft aan dat De Ketelaere al behoorlijk wat renommée heeft in Italië.

HET BORKELMANS-EFFECT

weten: is gevestigd in Milaan. En dus is een potentieel doelwit van landskampi­oen AC Milan altijd voorpagina­nieuws. En al zeker wegens bovenverme­lde redenen. Maar er is er nog eentje. Tot voor kort werd De Ketelaere buiten onze grenzen wel eens “de nieuwe De Bruyne” genoemd. In een interview in deed gewezen assistent-bondscoach Vital Borkelmans daar nog een schepje bovenop. ‘Brommerke’, die De Ketelaere al kent sinds zijn kinderjare­n, zei dat ‘CDK’ “de Francesco Totti van België” is. Want: “hij ziet dingen die anderen niet zien.” Tja, qua vergelijki­ng kan het tellen. Totti, het Romeinse genie, Ofwel:

Zo zien ze Charles De Ketelaere nu al in Italië.

Belangrijk

Gazzetta

om

La

te

dello Sport

Gazzetta

Il Bimbo de Oro. The Golden Boy.

La

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium