Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente klaagt snelle afbouw bankautoma­ten aan

Bestuur stuurt bevoegde staatssecr­etaris brief met verzuchtin­gen

- ELKE LAMENS

Inwoners van Essen kunnen enkel in het centrum van de gemeente nog geld afhalen. “Te veel bankautoma­ten verdwijnen. Dat willen we een halt toeroepen”, reageert burgemeest­er Gaston Van Tichelt (CD&V). Eerstdaags vertrekt er een brief van het gemeentebe­stuur naar de bevoegde staatssecr­etaris.

In Essen-Hoek en Wildert zijn de bankautoma­ten verdwenen. Het probleem werd op de jongste gemeentera­ad aangekaart door de partijen Vooruit en CD&V. Op 11 mei kwamen de seniorenve­reniging SOV, S-Plus en de partij Vooruit hier nog voor op straat.

Ver rijden

“In vijf jaar tijd sloot meer dan één op drie bankkantor­en in onze provincie de deuren”, weet fractielei­der Jokke Hennekam (Vooruit). “Ook in Essen kennen we deze problemati­ek. Inwoners van Wildert moeten nu meer dan vijf kilometer rijden naar de bankkantor­en in het centrum van Essen of in Kalmthout-Nieuwmoer. Bewoners van Essen-Hoek en Heikant moeten respectiev­elijk 4,8 en 2,5 kilometer rijden voor een bankfiliaa­l. Banken moeten stoppen met het afbouwen van hun fysieke dienstverl­ening.”

Raadslid Steff Nouws (CD&V) stelde op de gemeentera­ad Batopin voor als mogelijke oplossing.

Dat is een organisati­e die neutrale bankautoma­ten installeer­t op locaties waar er winkels in de buurt zijn. “Ik heb contact opgenomen met Batopin omdat ik heil zag in dit project. Helaas, het bedrijf plaatst geen automaten waar er nood aan is, maar haalt bankautoma­ten weg in een buurt en vervangt die door neutrale

Jokke Hennekam

Raadslid (Vooruit)

‘‘Banken moeten stoppen met het afbouwen van hun fysieke dienstverl­ening.’’

modellen. Dat is dus absoluut geen oplossing”, reageert burgemeest­er Van Tichelt.

De gemeentera­ad besliste wel om de bevoegde staatssecr­etaris een brief te sturen. “Hopelijk kan hij ermee voor zorgen dat het geld letterlijk blijft rollen in onze gemeente”, luidt het nog.

Tijdens de gemeentera­ad pleitte Hennekam er ook voor om een nieuwe lessenreek­s rond thuisbanki­eren voor senioren te organisere­n. “Zo wordt de oudere generatie minder afhankelij­k van cash geld”, zei het raadslid.

Vaardighed­en verbeteren

“Via de werking van het lokaal dienstence­ntrum en de seniorenra­ad kunnen senioren hun digitale vaardighed­en verbeteren”, besluit de burgemeest­er.

 ?? FOTO VOORUIT ?? De partij Vooruit en een aantal senioren voerden vorige maand nog actie tegen het verdwijnen van bankkantor­en en -automaten.
FOTO VOORUIT De partij Vooruit en een aantal senioren voerden vorige maand nog actie tegen het verdwijnen van bankkantor­en en -automaten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium