Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Jill neemt afscheid van brug die na 57 jaar gesloopt wordt

Ondernemer­sfamilie is al sinds mensenheug­enis actief naast oude Hoogmolenb­rug

- JAN AUMAN

Enkele dagen na de ingebruikn­ame van de nieuwe Hoogmolenb­rug, wordt dit weekend de oude brug afgebroken. Een spectacula­ire operatie die Jill Van Pelt vanop de eerste rij zal volgen. En dat is letterlijk te nemen want Jill woont tussen beide bruggen op slechts een paar meter van het water. “Mooi is ze niet, maar ik zal ze toch missen. Ze doet me denken aan m’n bompa, pionier van ons familiebed­rijf in bouwmateri­alen”, vertelt de ‘buurvrouw’ van de Hoogmolenb­ruggen.

“Kijk op het terrein maar uit naar die roze vlag. Daar woon ik.” Ik meld me aan bij de bekende slagboom met weegbrugge­n van Van Pelt, naast de Hoogmolenb­rug. Een immense en zeker voor een gelegenhei­dsbezoeker onoverzich­telijke vlakte, vol vrachtwage­ns, hangars, betoncentr­ales, zand, stenen en stof, vult het gezichtsve­ld op.

Nagelstudi­o

Het is best wel bijzonder dat net in die omgeving Jill (35), dochter van medezaakvo­erder Jan Van Pelt, al vijftien jaar met succes haar nagelstudi­o en schoonheid­ssalon uitbaat. “Ach, dat stof. Zeker op warme dagen waait het continu op. Borstel en blik staan altijd binnen handbereik. Het hoort erbij als je hier op de kade woont. Maar in mijn studio is het kraaknet”, vertelt de gastvrije vrouw. Haar stoere hond Pepper is nooit ver uit de buurt.

Jill woont in het blokje tegen het Albertkana­al, dat van buitenaf net zo goed een opslagplaa­ts zou kunnen zijn. Binnen heeft ze het gezellig ingericht, met zelfs een ruim dakterras. “Ik was acht jaar toen ons gezin naar hier verhuisd is. Het is een conciërgew­oning, maar veel taken moet ik niet uitvoeren. Buiten nu en dan de slagboom openen. Het is vroeg dag op dit bedrijf, dat levert aan de bouwsector. Soms beginnen ze er al aan om 5 uur. Ook dat ben ik gewend”, vertelt Jill.

Fotoreport­age

Die bijzondere woonplek geeft haar ook een ideaal uitzicht op de Hoogmolenb­ruggen. Die meervoudsv­orm geldt nog enkele dagen. Dit weekend wordt de oudste brug, gebouwd in 1965, gesloopt. “Spannend. Ik zal het zeker van nabij volgen, letterlijk en figuurlijk. Dat deed ik ook al toen in januari de nieuwe brug op haar plaats werd gevaren”, vertelt Jill. “Ik ben toen speciaal de hele nacht opgebleven om vanuit m’n slaapkamer foto’s te nemen en te delen met Schotenare­n via Facebook. Ik kreeg toen heel wat positieve reacties. Deze week heb ik ook al foto’s genomen van het wegnemen van de verlichtin­g. De brug ligt nu helemaal in het donker. Een apart zicht.” Jill is een beetje weemoedig. “Mooi kan je die oude betonnen brug niet echt noemen natuurlijk, maar ze is al m’n hele leven wel een vertrouwd beeld. Ze doet me bovendien vaak denken aan m’n bompa. Maurice Van Pelt was één van de pioniers

Jill Van Pelt

‘Buurvrouw Hoogmolenb­rug

‘‘Deze week heb ik ook al foto’s genomen van het wegnemen van de verlichtin­g. De brug ligt nu helemaal in het donker. Een apart zicht.’’

van het familiebed­rijf. Hij was hier al actief toen de brug gebouwd werd. Vijf jaar geleden is hij gestorven. Ik bewaar mooie herinnerin­gen aan hem. Maar een steen van de oude brug, hoef ik nu ook weer niet. Hier liggen al stenen genoeg rond mij”, luidt het. De nieuwe Hoogmolenb­rug heeft Jill natuurlijk ook al verkend. “Knappe constructi­e en comfortabe­l om het kanaal over te steken, al kan ik daarover nog niet veel zeggen omdat ik niet vaak met de fiets rijd. Het is wel jammer dat al die nieuwe bruggen over het Albertkana­al kopieen lijken van elkaar. Waarom zetten ze bijvoorbee­ld de naam er niet duidelijk op? Of gebruik wat kleur. Van mij mag het.”

Voor het familiale bedrijf in bouwmateri­alen, heeft de bruggenswi­tch gevolgen. Er komt een nieuwe ingang met nieuwe weegbrugge­n en kantoorcon­tainers in afwachting van een grondige herstructu­rering van de site. De Vlaamse Waterweg is wel vergeten om een fietspad aan te leggen naast de inrit. Heel wat medewerker­s van Van Pelt komen met de fiets naar het werk.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Jill Van Pelt in haar ‘voortuin’, bij de oude Hoogmolenb­rug.
FOTO PATRICK DE ROO Jill Van Pelt in haar ‘voortuin’, bij de oude Hoogmolenb­rug.
 ?? FOTO JAA ?? Een foto uit de oude doos. Van Pelt aan de brug.
FOTO JAA Een foto uit de oude doos. Van Pelt aan de brug.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium