Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ondanks coronacris­is: recordwins­t voor Qatar Airways

Onverwacht bezoek van Macron, Scholz en Draghi aan Oekraïne om kandidaat-EU-lidmaatsch­ap te steunen

- Europese gasprijs schiet 24% omhoog

Qatar Airways heeft een recordwins­t geboekt van 5,6 miljard Qatarese riyal (1,47 miljard euro). Een jaar eerder leed de maatschapp­ij nog een verlies van bijna 15 miljard riyal. De omzet veerde met 78% op tot 52,3 miljard riyal, en dat was ook zowat 2% meer dan in het laatste volledige boekjaar voor corona. Het netwerk van de staatsluch­tvaartmaat­schappij is tijdens de coronacris­is gegroeid tot meer dan 140 bestemming­en. Ze hervatte snel de verbinding­en met grote steden in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en Azië en breidde uit in de Verenigde Staten, Brazilië, Canada en Nigeria.

De Europese gasprijs is gisteren met 24% gestegen, nu er vanuit Rusland steeds minder aardgas naar het Europese continent vloeit. Gazprom heeft deze week de leveringen via de Nord Stream-pijpleidin­g teruggesch­roefd en zowel Eni en Engie als Uniper zeggen dat ze minder aardgas ontvangen. De prijsstijg­ing komt bovenop de 46% toename van eerder deze week. Volgens Gazprom zijn de beperkinge­n via Nord Stream te wijten aan technische kwesties, maar Duitsland meent dat er politieke motieven achter schuilen. Door de hoge temperatur­en in grote delen van Europa hebben particulie­ren nauwelijks gas nodig om zich te verwarmen. Maar bepaalde industriël­e sectoren wel kwetsbaar. Voorlopig zijn er nog geen problemen voor de Duitse industrie, al roept de regulator wel op om spaarzaam te zijn.

 ?? FOTO AP ?? De Italiaanse premier Draghi (links), de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz op de trein op weg naar Kyiv, de hoofdstad van het door oorlog geteisterd­e Oekraïne.
FOTO AP De Italiaanse premier Draghi (links), de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanse­lier Olaf Scholz op de trein op weg naar Kyiv, de hoofdstad van het door oorlog geteisterd­e Oekraïne.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium