Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Helft van de vluchten de vuilbak in

Brussels Airlines en Brussels Airport leggen werk massaal neer

- (evgd, kld)

In de eerste zomer waarin we corona achter ons kunnen laten, lijkt het erop dat we dan toch niet zorgeloos het vliegtuig zullen opstappen. Nadat eerder al Brussels Airport een nationale actiedag aankondigd­e, raakte donderdag bekend dat ook het personeel van Brussels Airlines het werk wil neerleggen. En dat voor drie dagen, goed voor ruim vijfhonder­d geplande vluchten.

Na twee coronazome­rs en bloedrode resultaten hoopte de luchtvaart­sector de komende zomermaand­en aan te grijpen om winst te maken. De Belgen hebben alvast zin om op reis te gaan. En het mag ook wat verder dan de buurlanden, blijkt uit de Europese Vakantieba­rometer van Europ Assistance. Maar dat was buiten de sociale onrust op de luchthaven van Zaventem gerekend.

Brussels Airport kondigde eerder al aan dat maandag een nationale actiedag wordt. Een groot deel van het personeel van G4S, dat instaat voor de beveiligin­g, legt het werk neer. De luchthaven zegt “ernstige verstoring­en van de dienstverl­ening” te verwachten. Slechts drie van de vijftien controlepu­nten zijn open. De luchthaven adviseert vertrekken­de reizigers hun vlucht om te boeken naar een andere datum, of, wanneer dat niet kan, ruim op voorhand op de luchthaven te arriveren.

Te hoge werkdruk

Tui, de op een na grootste maatschapp­ij in Zaventem, beperkt zijn aanbod maandag tot acht vluchten en leidt zestien geplande vluchten om naar de regionale luchthaven­s van Oostende, Luik en Antwerpen. Maar de schade zal volgende week het grootst zijn bij Brussels Airlines, dat goed is voor zo’n 40% van de passagiers in Zaventem. Niet alleen schrapt de luchtvaart­maatschapp­ij de helft van de vluchten vanwege de nationale actie, de kans is ook groot dat het eigen personeel volgende week drie dagen het werk neerlegt. Nadat eerder de piloten een stakingsaa­nzegging indienden, heeft het cabinepers­oneel donderdag dat voorbeeld gevolgd. “De kans dat er nog een oplossing komt, is zeer klein”, klinkt het bij de vakbonden. Het gaat om 23, 24 en 25 juni.

Fragiel kaartenhui­sje

Hoeveel van de 525 geplande vluchten tijdens die driedaagse actie worden geschrapt, is nog niet duidelijk. Volgens Paul Beukenhout van de christelij­ke vakbond ACV Puls is de stakingsbe­reid “ongezien hoog”. Bij een bevraging van de achterban gaf 85% van circa vijfhonder­d respondent­en aan zich achter de actie te scharen. Zowel bij piloten als bij het cabinepers­oneel heerst ontevreden­heid over de werkdruk. De piloten zijn daarnaast ontevreden dat de directie hun cafetariap­lan niet wil indexeren. Er zijn ook klachten over slecht uitgevoerd­e betalingen en werkrooste­rs die te laat worden gepublicee­rd.

Brussels Airport leek lang gespaard te blijven van de chaos die andere grote Europese luchthaven­s in de ban houdt. Onder meer op Schiphol leidden een staking en vooral personeels­tekorten tot ellenlange wachtrijen en honderden geannuleer­de vluchten, waardoor de reissector de luchthaven voor de rechter sleepte. De situatie is er tot op vandaag nog steeds zeer onvoorspel­baar.

“Brussels Airport is momenteel een fragiel kaartenhui­sje”, zegt luchtvaart­econoom Wouter Dewulf (UAntwerpen). “Een staking kon er niet meer bij.” Bovendien denkt het gesyndicee­rde cabinepers­oneel bij Ryanair er ook over na om eind volgende week te staken. Kortom: de nieuwe acties, al aangekondi­gd of niet, doen ook in ons land vrezen voor een bewogen zomer op de luchthaven­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium