Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Belgisch personeel van Ryanair gaat staken

Voorlopige invrijheid­stelling aanvragen kan al over ruim 15 maanden dankzij milde straf

- MAAIKE FLOOR

écht moeilijk met wat hij heeft gedaan. Hij voelt schaamte en teleurstel­ling, nog honderd keer meer nu hij hier in de rechtbank zit.” Advocaat-generaal Sofie Adé had 22 jaar cel gevorderd. “Hij heeft onevenredi­g geweld gepleegd en zijn spijt is weinig oprecht. Als hij van de verdovende middelen kan blijven, kan hij in de gevangenis werken aan zichzelf.” De advocaat-generaal zag geen verzachten­de omstandigh­eden, maar eiste dus ook niet de zwaarste straf van dertig jaar. “De feiten zijn heel ernstig, Lesley had geen schijn van kans toen zijn stoppen doorsloege­n. Zijn houding na de feiten heeft het onderzoek niet geholpen, alleen bemoeilijk­t. Ook in zijn persoonlij­kheid zie ik geen verzachten­de omstandigh­eden. Hij had een opgeblazen zelfbeeld, een drankprobl­eem, weinig sociale contacten en hij sprak over Lesley als ‘dat wijf’. Hij is constant blijven liegen, dus wat is zijn spijt dan waard?”

Modelgevan­gene

Roger Slegers zit op de psychiatri­sche afdeling van de gevangenis, waar hij goed functionee­rt. Over een jaar en ruim drie maanden (als hij vier jaar vastzit, dus na een derde van de straf) zou hij voor het eerst een voorlopige invrijheid­stelling kunnen aanvragen. In zijn laatste woord zei Roger nog eens dat hij spijt had en dat hij zijn straf aanvaardt. Nadat het arrest was uitgesprok­en, verliet hij geëmotione­erd de zaal.

Het Belgische cabinepers­oneel van Ryanair kondigt een staking aan op vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juni. Die belooft de zomeruitto­cht nog moeilijker te maken.

De onderhande­lingen bij de Ierse maatschapp­ij slepen al weken aan. Volgens de christelij­ke vakbonden CNE en ACV respecteer­t Ryanair, dat vliegt vanuit Charleroi en Zaventem, de Belgische arbeidswet­geving niet. Ze klagen ook aan dat Ryanair in België geen personeels­dienst heeft die op de hoogte is van de lokale sociale wetgeving.

De start van de drukke zomeruitto­cht belooft zo nog wat moeilijker te worden, want ook bij Brussels Airlines is een staking aangekondi­gd. Die overlapt deels met de actie bij Ryanair: de bonden bij de Belgische luchtvaart­maatschapp­ij kozen 23, 24 en 25 juni als stakingsda­gen. En ook op maandag 20 juni wordt zware hinder op Brussels Airport verwacht. Dan is er een nationale actiedag van de vakbonden en wil het veiligheid­spersoneel van G4S op de luchthaven staken. Brussels Airlines heeft al meer dan de helft van zijn vluchten die dag geschrapt.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium