Gazet van Antwerpen Stad en Rand

VOLG ALLE ACTIE VAN GRASPOP METAL MEETING LIVE OP GVA.BE

- CHRISTOF WILLOCX

Op de weide van Graspop rijden honderden rolstoelge­bruikers rond.

Niet minder dan 525 bezoekers van Graspop met een beperking krijgen extra begeleidin­g van de organisati­e Inter. Daar zijn heel veel rolstoelge­bruikers bij. Inge Nys (32) uit Antwerpen en Tomas Verheyden (34) uit Mechelen gingen vroeger ook al naar Graspop. Nu zitten ze respectiev­elijk door een ongeval en een beroerte in een rolstoel, maar ze maken daarom niet minder plezier. “Als ik hier uit mijn stoel val, staan er twintig mensen klaar om me op te rapen”, zegt Inge.

Inter is een organisati­e die mensen met een beperking helpt. Dat gebeurt bijvoorbee­ld op festivals zoals Graspop, waar rolstoelge­bruikers op een verhoogd plateau kunnen zitten voor het hoofdpodiu­m, en waar ook een camping voor rolstoelge­bruikers is ingericht. In totaal kreeg Inter voor Graspop dit jaar 525 aanvragen van mensen die begeleidin­g nodig hebben. “Dat is een heel diverse groep van mensen”, zegt Thomas Desmet, verantwoor­delijk voor Graspop bij Inter. “Het gaat onder meer om rolstoelge­bruikers, maar ook om mensen met andere fysieke beperkinge­n die bijvoorbee­ld een klapstoel nodig hebben, of die speciale medicatie of aangepaste voeding moeten nemen.”

De honderden rolstoelge­bruikers zijn wel de meest zichtbare groep op het terrein. Inge Nys is een van hen. “Ik kom al sinds mijn

15de naar dit festival”, zegt de 32jarige Inge. “Vroeger zat ik niet in een rolstoel en kon ik alles meedoen. Maar door een ongeval zijn

mijn beide benen verlamd geraakt. Daardoor is het op Graspop natuurlijk niet meer dezelfde ervaring als vroeger. In de namiddag kan ik vanop de weide de optredens wel zien. Maar als de headliners eraan komen, zoals Iron Maiden donderdag, is er te veel volk en zie ik helaas niets. Gelukkig kan ik wel nog van de muziek genieten.”

Handdoekle­ggers

“Er is wel een speciaal verhoog waarop rolstoelpa­tiënten de optredens op het hoofdpodiu­m goed kunnen zien, maar dat podium staat al snel vol”, zegt Inge. “Er zijn helaas enkele ‘handdoekle­ggers’ bij. Zoals mensen op het strand of aan het zwembad soms een handdoek leggen om hun plaatsje te reserveren, laten sommige rolstoelge­bruikers op dat verhoog hun rolstoel achter, terwijl ze dan bijvoorbee­ld op krukken het festivalte­rrein op gaan. Ook mensen met een lichte handicap mogen op dat verhoog. Je hebt alleen een medisch attest nodig.”

Maar die minpunten bederven haar festival zeker niet. “Ik ben door het tumult rondom mij wel eens uit mijn rolstoel gevallen”, zegt Inge. “Dan staan er onmiddelli­jk twintig mensen klaar om mij op te rapen. En wie op het kampeerter­rein van Inter bijvoorbee­ld hulp nodig heeft om te douchen, krijgt die ook. Ik raad iedere rolstoelge­bruiker dus aan om naar Graspop te gaan.”

Slalommen op festivalte­rrein

Daar is Tomas Verheyden het helemaal mee eens. “Als rolstoelge­bruiker heb ik zelfs voordelen”, zegt Tomas. “Het geluid op ons verhoog, dat zich recht voor het hoofdpodiu­m bevindt, is bijzonder goed.” Thomas komt al sinds 2007 naar Graspop. “Je kon me er geregeld in de moshpit terugvinde­n”, zegt hij. “Dat waren geweldige ervaringen. Maar ik heb enkele jaren geleden een beroerte gekregen, waardoor mijn hele linkerkant verlamd is. Het is nu mijn eerste Graspop in een rolstoel. Maar het is niet minder leuk. Iedereen helpt me. Mensen van In

Inge Nys Tomas Verheyden

ter gaan zelfs eten halen voor mij, zodat ik zelf niet hoef aan te schuiven. Een rolstoel is natuurlijk niet zo handig als het heel druk is op het festivalte­rrein, maar dan slalom ik gewoon tussen iedereen door. Dat gaat ook.”

“Vroeger kon je me geregeld in de moshpit vinden. Maar als gevolg van een beroerte is intussen mijn hele linkerkant verlamd. Het is nu mijn eerste Graspop in een rolstoel. Maar het is niet minder leuk.”

De Oekraïense metalgroep Jinjer heeft van de Oekraïense overheid de toestemmin­g gekregen om vrijdagavo­nd op Graspop op te treden. De groep komt uit Donetsk, een stad die in handen is van pro-russische rebellen. “Vrienden van ons worden daar nu ingezet als kanonnenvl­ees”, zegt bassist Eugene Abdukhanov.

Jinjer is een vierkoppig­e groep (drie mannen en een zangeres) die progressie­ve metalcore speelt. De band was voor de oorlog in Oekraïne al aan een opmars bezig, en ziet zijn aanhang sinds het conflict nog verder toenemen. De groep heeft een T-shirt uitgebrach­t in geel en blauw, de kleuren van de Oekraïense vlag, met het opschrift ‘We want our home back’ (we willen onze thuis terug). “Met de verkoop van die T-shirts hebben onze fans al

130.000 euro ingezameld om slachtoffe­rs van de oorlog in ons land te helpen”, zegt bassist Eugene.

“Wij kiezen zelf waar die centen naartoe gaan. Intussen is al

55.000 euro van het ingezameld­e geld gedoneerd. Bijvoorbee­ld aan iemand wiens huis door de Russen is gebombarde­erd. We hebben voor hem een generator gekocht, zodat hij weer elektricit­eit heeft en zijn huis stap voor stap weer kan opbouwen. Voor een afdeling van ons leger hebben we onder meer Ehbo-kits en kogelvrije vesten gekocht. Het geld komt echt van overal. Ook enkele Russische fans hebben geld gegeven.”

Kanonnenvl­ees

Eugene Abdukhanov is, net als de andere bandleden, opgegroeid in Donetsk. Die Oost-oekraïense stad is nu in handen van pro-russische rebellen, en wordt door Rusland niet meer als een stuk van Oekraïne gezien. “Natuurlijk beschouw ik die stad wél nog altijd als een deel van ons land”, zegt Eugene. “Maar het is al acht jaar niet meer echt in handen van Oekraïne. Er is een hele generatie aan het opgroeien die te horen krijgt dat ze niet tot mijn land behoren. Dat kun je niet zomaar ongedaan maken.”

“Veel van mijn familieled­en wonen nog in Donetsk”, zegt Eugene. “De andere bandleden en ik zijn er weggegaan in 2014, toen Rusland de Krim is binnengeva­llen. Sommige van onze vrienden, die met ons in een band speelden toen we nog niet onder de naam Jinjer optraden, zijn wel gebleven en worden er door het regime gedwongen om wapens te hanteren en bij het leger te gaan. Ook al hebben ze op dat vlak geen enkele ervaring. Ze worden ingezet als kanonnenvl­ees.”

Niemand veilig in Kyiv

Eugene en de andere bandleden zijn naar de Oekraïense hoofdstad Kyiv verhuisd. Is het daar veiliger? “Om eerlijk te zijn: niemand voelt zich daar nog veilig”, zegt Eugene. “Elk halfuur krijg ik een alarmberic­ht op mijn smartphone omdat er een raket kan neerstorte­n. In het begin vluchtte ik nog naar de schuilkeld­er. Nu niet meer. Daardoor kan het verkeerd aflopen, maar we zijn die alarmberic­hten al zo gewoon geworden.”

Jinjer heeft van het Oekraïense ministerie van Cultuur de toestemmin­g gekregen om het land te verlaten en aanwezig te zijn op de Europese festivals. “We willen zo de boodschap verspreide­n van wat er in ons land gaande is”, zegt Eugene. Is hij zelf opgeroepen om mee te gaan vechten? “Neen, omdat de overheid in stappen werkt”, zegt de bassist. “Eerst worden de militairen opgeroepen, daarna andere mensen die met een wapen kunnen omgaan, daarna de vrijwillig­ers en pas daarna de rest van de bevolking.” “Als ik word opgeroepen, zal ik gaan. Maar ik hoop om niet in een

Eugene Abdukhanov

Bassist van Jinjer

“Ik geloof sterk in een overwinnin­g voor Oekraïne. Zonder die overwinnin­g zal mijn land niet meer bestaan.”

positie terecht te komen van waaruit ik iemand kan doden. Echt niet.” Eugene krijgt het even moeilijk en zoekt naar woorden. “Ik kan me gewoon niet inbeelden dat ik op iemand zou schieten”, zegt hij. “Maar als het moet … Weet je, ik geloof sterk in een overwinnin­g voor Oekraïne. Zonder die overwinnin­g zal mijn land niet meer bestaan.”

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? De Oekraïense band Jinger in actie op Graspop.
De Oekraïense band Jinger in actie op Graspop.
 ?? FOTO'S GIL PLAQUET ?? Op de weide van Graspop pronken veel Jinjerfans met een T-shirt om de Oekraïense bevolking te steunen.
FOTO'S GIL PLAQUET Op de weide van Graspop pronken veel Jinjerfans met een T-shirt om de Oekraïense bevolking te steunen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium