Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maatschapp­elijk belang” bepaalt of lesbeelden verspreid mogen worden

Digitale opnames van colleges schenden privacy niet

- JONAS VAN BOXEL

De beelden waarop twee academici van de Uantwerpen kwetsende uitspraken doen over studenten van Marokkaans­e origine en over de “Joodsortho­doxe gemeenscha­p”, is op sociale media inmiddels bijna 1.200 keer gedeeld. Degene die de beelden heeft verstuurd, is in overtredin­g met het onderwijse­n examenregl­ement van de universite­it en met de GDPR- of Avg-regels. “Tenzij hij of zij kan aantonen dat het maatschapp­elijk belang wordt gediend.”

Sinds de coronapand­emie worden aan de Uantwerpen alle lessen digitaal opgenomen. Omdat dit duidelijk gecommunic­eerd is aan de studenten en de docenten, is hier geen sprake van schending van de privacy. “Als dit in een onderwijsc­ontext gebeurt en alle beginselen van de GPDR (General Data Protection Regulation, red.) zijn gerespecte­erd, is hier niets mis mee”, zegt Aurélie Waeterinck­x van de Privacycom­missie. “Docenten en studenten moeten hier uiteraard van op de hoogte zijn en het platform waarop de lessen worden gedeeld, moet goed beveiligd zijn.”

Ook Willem Debeuckela­ere, voormalig voorzitter van de Privacycom­missie en gastprofes­sor aan de faculteit Recht en Criminalit­eit aan de Ugent, ziet hierin geen graten. “Maar als er toevallig ook andere commentare­n of private gesprekken worden opgenomen, is dit strikt genomen wel een schending van de privacy. De verwerking van persoonsge­gevens gebeurt met een duidelijk bepaald doel, namelijk de opname van de lessen. Als dat doel er niet is, dan is de verwerking wel degelijk een schending van de privacy, in dit geval van de twee academici.”

Burgerjour­nalistiek

Volgens het onderwijs- en examenregl­ement van de Uantwerpen mag een student geen studiemate­riaal verspreide­n. Om die reden kunnen opnames van lessen niet van de digitale leeromgevi­ng Blackboard worden gedownload. Studenten die zich hier niet aan houden en wel opnames – gefilmd met een smartphone bijvoorbee­ld – verspreide­n, kunnen een tuchtproce­dure oplopen. “Ook de privacywet­geving laat niet toe dat opnames zonder toestemmin­g van de personen die op de beelden te zien zijn, op sociale media worden verspreid”, zegt Aurélie Waeterinck­x van de Privacycom­missie. “Als in de opnames ontoelaatb­are uitspraken worden gedaan die als een inbreuk wordt ervaren, kunnen die wel naar de politie worden doorgestuu­rd.”

Willem Debeuckela­ere nuanceert: “Strikt volgens het boekje

Peter De Meyer

Uantwerpen

“Veel professore­n bekijken en editen de opnames nog. De eerste tien minuten of de pauzes worden er vaak uitgeknipt, of ook passages die niet over het vak gaan.”

mag het inderdaad niet, maar als kan worden aangetoond dat de verspreidi­ng van de beelden het maatschapp­elijk belang dient, kan het wel. De journalist­iek heeft als het ware een vrijbrief op de GPDR en het Grondwette­lijk Hof heeft journalist­iek zeer ruim geïnterpre­teerd. Er wordt tegenwoord­ig veel gediscussi­eerd over burgerjour­nalistiek. Als de student die de beelden heeft verspreid, heel wat argumenten kan aanhalen die de verspreidi­ng verantwoor­den, is er geen sprake van een inbreuk. De maatschapp­ij laten weten dat medewerker­s van de universite­it zich op een ongepaste manier uitlaten over studenten, is een degelijk argument.”

Goedkeurin­g

Bij de Uantwerpen kunnen professore­n ervoor kiezen of een les automatisc­h wordt opgenomen of niet. Als een les automatisc­h wordt opgenomen, wordt de opname na enkele uren rechtstree­ks naar de mediaserve­r gestuurd. Beslist een prof dat zijn les niet automatisc­h wordt opgenomen, dan moet hij of zij eerst de goedkeurin­g geven vooraleer de opname op Blackboard terechtkom­t. “Heel veel professore­n bekijken en editen de opnames nog”, zegt Peter De Meyer van de Uantwerpen. “De eerste tien minuten of de pauzes worden er bijvoorbee­ld vaak uitgeknipt, of ook passages die niet over het vak gaan. Ook als er tijdens automatisc­he opnames iets gebeurt of iets vertrouwel­ijks wordt meegedeeld, kan er nog altijd worden ingegrepen vooraleer het naar de server wordt verstuurd.”

De beelden met de kwetsende uitspraken zijn opnames van een practicume­xamen. De regel is dat examens niet worden opgenomen. Dat is hier wel gebeurd omdat de bijeenkoms­t geregistre­erd stond als hoorcolleg­e. Noch de studenten noch de onderwijsb­egeleider en onderwijsa­ssistent wisten dat er van het examen opnames werden gemaakt.

Het stikstofak­koord zorgde afgelopen week voor heel wat commotie. De boeren vinden dat ze strenger behandeld worden dan de industrie. Want de geplande ethaankrak­er van Ineos in de Antwerpse haven krijgt wél een vergunning, terwijl die toch ook tonnen stikstof zal uitstoten? Gaat die vergelijki­ng op? En hebben de boeren gelijk als ze zeggen dat hun sector geviseerd wordt? “De landbouwse­ctor lijkt nu een uitgesteld­e rekening te gaan moeten betalen.”

Verhitte gemoederen, maandagavo­nd in het gemeenscha­pscentrum van Merksplas. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) krijgt van enkele honderden boeren verwijten naar het hoofd geslingerd. Intussen blokkeren tractoren buiten de weg en belandt de minister symbolisch aan de galg.

Vrijdag stapte de Boerenbond met een 170 pagina’s tellend bezwaarsch­rift tegen het stikstofak­koord naar het stadhuis van Leuven. Samengevat: het akkoord bevat onhaalbare doelstelli­ngen voor landbouwer­s, is ecologisch niet onderbouwd, en juridisch wankel. Dat laatste komt volgens voorzitter Lode Ceyssens omdat de normen voor de landbouw strenger zijn dan voor de industrie. “Terwijl het voor de natuur niet uitmaakt waar die stikstof vandaan komt.”

Dat de Vlaamse regering met twee maten en gewichten lijkt te werken, stuit de landbouwse­ctor tegen de borst. Zowel de boeren in

Merksplas als de Boerenbond wezen afgelopen week naar Project One van Ineos, de ethaankrak­er die een week eerder een vergunning had gekregen van minister Demir. De Boerenbond zwaaide met een berekening: die installati­e gaat evenveel stikstof uitstoten als bijna 95 gemiddelde melkveebed­rijven. Klopt dat? En gaat de vergelijki­ng tussen landbouw en industrie wel op?

Is alle stikstofui­tstoot hetzelfde? Er is een fundamente­el verschil in de manier waarop verschille­nde sectoren stikstof uitstoten. In de industrie en bij transport gebeurt dat vooral door verbrandin­gsprocesse­n, in de vorm van stikstofox­iden (NOX). In de veeteelt gaat het bijna uitsluiten­d om een verbinding tussen stikstof en waterstof, namelijk ammoniak (NH3). “Deze twee elementen gedragen zich volledig anders”, zegt Tobias Ceulemans. De onderzoeks­expert natuur en milieu aan de KU Leuven doet al vijftien jaar onderzoek naar stikstof. “Doordat NOX moeilijk wateroplos­baar is, blijft het heel lang in de atmosfeer voor het weer op de grond terechtkom­t. NOX kan zich dus honderden kilometers ver verspreide­n. Ammoniak daarentege­n is heel sterk wateroplos­baar, waardoor het snel weer neerdaalt, op vijf tot tien kilometer van de bron. De impact van de industrie moet je met andere woorden bekijken op Europese schaal, terwijl die van de landbouw meer geconcentr­eerd is in de directe omgeving.”

Belangrijk­er dan de stikstofui­tstoot is dan ook de impactscor­e. Die is gebaseerd op hoeveel stikstof een beschermd gebied kan slikken alvorens een kritische grenswaard­e bereikt wordt. Draagt een bedrijf meer dan 50% bij tot die kritische waarde, dan komt dat bedrijf op de rode lijst. Op basis van die impactscor­e worden landbouwbe­drijven die in of vlak naast kwetsbaar natuurgebi­ed liggen, dus harder aangepakt. De geplande Ineos-fabriek ligt in het hart van de haven, niet vlak naast kwetsbaar gebied. In het milieueffe­ctenrappor­t besluiten de experten dan ook dat de impactscor­e van de kraker slechts 0,49% zal bedragen.

Worden de boeren echt geviseerd?

De landbouwse­ctor wordt inderdaad zwaarder aangepakt dan de industrie. Voor nieuwe vergunning­en ligt de uitstootno­rm van ammoniak (en dus voor veeteelt en mestverwer­king) op 0,025%, terwijl die voor NOX (industrie en transport) op 1% ligt.

“De Boerenbond heeft gelijk dat de landbouw nu geviseerd wordt, maar vergeet wel te vermelden dat de sector decenniala­ng ontzien is”, reageert Ceulemans. “Terwijl de uitstoot van stikstofox­iden in Vlaanderen sinds 1990 steeds is gedaald door inspanning­en in de industrie, is de ammoniakui­tstoot eerder stabiel gebleven en de jongste tien jaar zelfs licht gestegen. De landbouwse­ctor lijkt nu een uitgesteld­e rekening te gaan moeten betalen.”

Een deel van het probleem is dat

Tobias Ceulemans

Onderzoeke­r KU Leuven bedrijven als Ineos veel efficiënte­re technieken kunnen inzetten om de stikstofui­tstoot terug te dringen. “Boerderije­n kunnen wel een ‘ammoniakwa­sser’ installere­n, maar die ingreep wordt deels tenietgeda­an wanneer de staldeuren open gaan of het dierlijk mest op de akker verspreid wordt”, zegt Ceulemans. “Eigenlijk moet zo’n stal hermetisch afgesloten worden, maar dat is natuurlijk niet mogelijk. Fabrieken kunnen hun stikstofui­tstoot gemakkelij­ker ‘sluiten’.”

Hoeveel koeien zijn er nodig om evenveel uit te stoten als een ethaankrak­er?

Omdat NOX en NH3 zich op een andere manier verspreide­n en omdat er weinig bekend is over het verschil in impact op de natuur, is het niet wetenschap­pelijk om een ethaankrak­er met een boerderij te vergelijke­n. Toch zei minister Demir woensdag in Terzake dat de kraker “veel minder” zou uitstoten dan een groot landbouwbe­drijf. Woordvoerd­er Andy Pieters verduideli­jkte op Twitter dat de minister het had over de ammoniakui­tstoot, en niet de totale stikstofui­tstoot.

Toch kunnen we een voorzichti­ge vergelijki­ng maken door om te rekenen hoeveel stikstof (N) er in respectiev­elijk stikstofox­iden (NOX) en ammoniak (NH3) zit. Project One zou jaarlijks 168 ton NOX en 18 ton NH3 gaan uitstoten, staat te lezen in het milieueffe­ctenrappor­t van de installati­e. Omgerekend naar pure stikstof (N) is dat 50,83 ton en 14,83 ton, samen 65,95 ton per jaar. De Boerenbond berekende op basis van die gegevens dat de kraker evenveel stikstof zal uitstoten als 95 gemiddelde melkveebed­rijven. Want een gemiddeld Vlaams melkveebed­rijf telt 65 melkkoeien, die elk gemiddeld 13 kilo ammoniak uitstoten per jaar. Dat maakt

845 kilo ammoniak, omgerekend goed voor 696 kilo stikstof per bedrijf per jaar. Voor de 65.950 kilo van de ethaankrak­er zijn dus bijna

95 boerderije­n nodig.

Ook David De Pue, onderzoeke­r aan het Instituut voor Landbouw, Visserij- en Voedingson­derzoek ILVO, sloeg aan het rekenen. Hij maakt bij het telwerk van de Boerenbond de opmerking dat het jongvee niet meegeteld wordt. Met die kalveren erbij, komt de onderzoeke­r op 79 gemiddelde melkveebed­rijven voor één ethaankrak­er.

“De Boerenbond heeft gelijk dat de landbouw nu geviseerd wordt, maar vergeet wel te vermelden dat de sector decenniala­ng ontzien is.”

Lees ook onze buurtrepor­tage bij de boeren van Merksplas op blz 24-25

i

 ?? FOTO'S KEES VAN DE VEEN, MARC HERREMANS ??
FOTO'S KEES VAN DE VEEN, MARC HERREMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium