Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De stad warmt op

-

De geest is uit de fles. Het is Bart De Wever zelf die het zegt dus het zal wel waar zijn. Vanaf de nieuwe werkweek worden bezoekers van het stadhuis ontvangen door een hologram van de Antwerpse burgemeest­er.

Niet om bezoekers de les te lezen, wel om hen welkom te heten in het gerestaure­erde en dit weekend met veel Antwerpse tralala in te huldigen stadhuis. En dat mag er wezen, om dat te zien hebben we geen tweedimens­ionale burgemeest­er nodig.

Naar verluidt is niet elke Antwerpena­ar even opgetogen met een tweede versie van Bart De Wever in het stadhuis. Sommige gemeentera­adsleden maken zich zelfs zorgen en vragen zich af tegen welke burgemeest­er ze straks in de gemeentera­ad staan te oreren. Het is nochtans vrij simpel. Wanneer de burgemeest­er lichtjes achterover­leunt in zijn overigens zeer comfortabe­le stoel en de ogen ten hemel richt, is de kans groot dat de heren en dames van de gemeentera­ad met de echte Bart De Wever te maken hebben. In andere gevallen kan er best van uitgegaan worden dat het om zijn hologram gaat.

“Niet iedere Antwerpena­ar is blij met het hologram van Bart De Wever in het stadhuis. Sommige gemeentera­adsleden vragen zich af tegen welke burgemeest­er ze straks in de gemeentera­ad staan te oreren.”

En of het warm is. Het valt niet uit te sluiten dat dit weekend de mussen van het dak van het stadhuis vallen. Op sociale media wordt dit fenomeen, de hitte en niet de vallende mussen, doorgaans zonder al te veel nuance toegejuich­t. Wetenschap­pers denken daar enigszins anders over.

En daarom moet ook de stad Antwerpen meer dan een versnellin­g hoger gaan. Schepen Annick De Ridder en de doorgaans onzichtbar­e stadsbouwm­eester Christian Rapp hebben vrijdag kun visie voor Ringstad voorgestel­d. In het geval van Rapp was er trouwens even het vermoeden dat het om zijn hologram ging, maar dat werd door de man zelf met klem tegengespr­oken.

Maar Ringstad dus. Kort samengevat komt het erop neer dat langs de Singel en op en rond de Ring een tiende district moet verrijzen. Bij voorkeur met enige hoogbouw. Maar, en dan komen we bij het steeds warmere weer uit, ook met veel groen.

De contouren daarvan zijn ondertusse­n bekend. Er komen zeven Ringparken, die niet alleen de centrumsta­d met de perifere wijken moeten verbinden, maar ook verkoeling en andere hitteweren­de activiteit­en moeten bieden.

De scepsis groeit als de vraag gesteld wordt of deze overkappin­g met zijn groene longen er ooit komt, maar voorlopig is het nog te voorbarig om alle plannen als één groot luchtkaste­el af te serveren. Al zullen er nog flink wat tientallen miljoenen euro’s bijeengera­apt moeten worden om de klus te klaren.

Ondertusse­n houdt niemand de stadsbouwm­eester tegen om zich meer dan ooit tevoren in de leefbaarhe­id van de stad te verdiepen. Groen op daken, water door straten, perkje hier, boompje daar. Er gebeurt wel wat links en rechts.

Toch zou het prettig zijn om een keer te horen welk fameus masterplan er in de stedelijke lade ligt om Antwerpen echt groen en blauw te maken. Want veel is niet genoeg, laat dat duidelijk zijn. En de tijd is er rijp voor. De aarde en dus ook Antwerpen worden steeds warmer. Bovendien zijn aan de verre einder de gemeentera­adsverkiez­ingen in zicht. Geen beter moment om te scoren met operatie Stad Koelt Af. Financieel netjes onderbouwd, het mag immers wat kosten, en met een handige en overzichte­lijke deadline.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium