Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Feest van jeugd en cultuur”

- TESS JACOBS

De givers van scouting Antwerpen-zuid gaan normaal elke drie jaar op buitenland­s kamp. Door corona is het al zes jaar geleden dat de reis kon doorgaan. Leider Mees Bots (21) wil daar veranderin­g in brengen. Acteur Bruno Vanden Broecke (47) helpt een handje door woensdag 22 juni zijn monoloog Socrates in de Bourlascho­uwburg te hernemen. “Samen ergens de schouders onderzette­n is iets wat velen leren dankzij de jeugdbeweg­ing”, zegt Vanden Broecke.

De jongste en oudste zoon van Vanden Broecke zitten al enkele jaren bij de scouts. Bas (8) zit nog bij de welpen. Sam (16) vertrekt volgende maand mee voor twee weken op kamp naar Oost-europa met de givers. “We trekken met de bus naar Kroatië en Slovenië”, vertelt scoutsleid­er Mees Bots. “Door corona is het intussen zes jaar geleden dat dat nog kon. Omdat onze leiding zulke goede herinnerin­gen heeft aan die buitenland­se trips, willen we dat graag mogelijk maken voor onze veertig leden.” Maar hoe zijn de givers erin geslaagd om een klasbak als Bruno Vanden Broecke gratis en voor niets op het podium te krijgen? “De leiding deed een voorstelli­ng over het kamp. Hun voorbereid­ing ontroerde mij”, vertelt Vanden Broecke. Dat bracht de acteur op een idee. “Ik wil desnoods wel op een bierbak in een parochieza­altje Socrates spelen, dacht ik. Als er vijftig man komt aan 20 euro, heb je al wat centen bij elkaar.”

Uitzonderl­ijke locatie

De scouts hadden blijkbaar wat meer in gedachten. “Ik kreeg opeens een Whatsapp-bericht: Bruno, vind je de Bourlascho­uwburg eventueel geschikt als locatie? (lacht) Ze waren er ook meteen zeker van dat de zaal uitverkoch­t zou geraken”, zegt Vanden Broecke.

“Dat was grootspraa­k’, geeft Mees Bots toe. “We zien het realistisc­h in, maar willen er tegelijk voluit voor gaan. Eerst keken we naar kleinere zalen, maar we zijn altijd een stap groter gaan denken. En dan kom je uiteindeli­jk bij Toneelhuis terecht.”

“Nee, dan kom je eigenlijk bij Rock Werchter terecht”, zegt Vanden Broecke met een knipoog.

Alle grappen en grollen terzijde, hebben de mannen een doel voor ogen. Vanden Broecke zal de monoloog over de prominente filosoof Socrates, geschreven door Stefaan Van Brabandt, woensdag hernemen. “Socrates is ondertusse­n 2.400 jaar dood, maar zijn woorden mogen nu ook in de prachtige Bourla resoneren. Hij moest het weten.”

Zelf zat Bruno Vanden Broecke jarenlang bij de KSA. “Corona heeft het collectiev­e samenzijn tegengewer­kt. Samen ergens de schouders onderzette­n is iets wat velen leren dankzij de jeugdbeweg­ing”, vindt Vanden Broecke. “Jeugdbeweg­ingen zijn net als de cultuursec­tor de keel dichtgekne­pen. Je voelt dat mensen boven water komen en eindelijk weer kunnen ademhalen. Ik wil daar graag bij helpen.”

Enthousias­me

Bruno Vanden Broecke is druk in de weer met het komende theatersei­zoen en Mees Bots zit midden in zijn examens. Toch vinden ze allebei de tijd om het project tot een goed einde te brengen. Door hun enthousias­me is de helft van de Bourlascho­uwburg intussen uitverkoch­t. “Het wordt een feest van de jeugd en de cultuur. Socrates was een grote voorstande­r van jongeren. Hij sprak de jeugd aan op de markt en probeerde hun veronderst­ellingen te ondergrave­n”, legt Vanden Broecke de link naar zijn monoloog. “En dat in het Toneelhuis, een symbolisch­e plek voor culturele inzet. Ik ben ervan overtuigd dat het een mooie avond wordt. Al zal ik mijn tekst best nog even herbekijke­n.” Zijn eerste zin kent hij gelukkig nog: “Goedenavon­d, ten eerste welkom. Ik ben heel blij dat u er bent.”

Socrates, woensdag 22 juni om 20u. Tickets kosten 17 of 20 euro aan de kassa.

i

 ?? FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O ?? Scoutsleid­er Mees Bots (21) en acteur Bruno Vanden Broecke (47) voor de Bourlascho­uwburg.
FOTO NATTIDA-JAYNE KANYACHALA­O Scoutsleid­er Mees Bots (21) en acteur Bruno Vanden Broecke (47) voor de Bourlascho­uwburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium