Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We sluiten een terugkeer naar de Scheldesta­d a priori niet uit, maar niet aan om het even welke voorwaarde­n.”

-

Op het puin van de Boekenbeur­s in Antwerp Expo schoot in de herfst van vorig jaar LEES! wortel, maar een tweede uitgave van dat festival komt er dit najaar niet. “Enkele grote uitgevers, die zich verzameld hebben op Boektopia in Kortrijk, steken stokken in de wielen”, beweert beursorgan­isator Easyfairs. “Nonsens, Antwerp Expo krijgt zijn hallen niet gevuld”, klinkt het bij de tegenparti­j. Is Antwerpen zijn boekenbeur­s voorgoed kwijt? Alleszins kan het krimpende boekenvak het gekibbel missen als kiespijn.

De prijs van de tickets was te hoog, het aanbod te versnipper­d, Pieter Aspe ging zijn thrillers zelfs nog liever signeren op café. De kritiek op de Boekenbeur­s was de jongste jaren niet van de lucht. De laatste fysieke editie van de beurs, die tachtig jaar eerder in de Antwerpse Stadsfeest­zaal het licht zag, vond plaats in 2019. En toch was er oprechte bezorgdhei­d toen organisato­r boek.be in de herfst van 2021 failliet ging.

In maart vorig jaar stelde een groep van grote Vlaamse uitgevers, onder meer Lannoo, Standaard Uitgeverij, Pelckmans en Borgerhoff & Lamberigts, een ‘feest van het boek’ voor dat jaarlijks zou plaatsvind­en in Kortrijk. Alleszins geen Boekenbeur­s, want die term mag juridisch niet meer worden gebruikt. Even leek het of Antwerpen zich door Boektopia de kaas van het brood had laten eten, maar eind vorige zomer werd alsnog LEES! gelanceerd. Voor de organisati­e van dat boekenfest­ival zou Antwerp Expo-eigenaar Easyfairs zelf instaan, met een voortrekke­rsrol voor de boekhandel. En zo had Vlaanderen vorige herfst ineens twee boekenbeur­zen.

Maar ondanks plannen voor een tweede, uitgebreid­ere editie van LEES!, kwam begin deze week het bericht dat het Antwerpse boekenfest­ival deze herfst niet doorgaat. En dat “ondanks de volle steun van stakeholde­rs als de Vlaamse overheid, Literatuur Vlaanderen, Stad Antwerpen, de sectororga­nisatie Boekhandel­s Vlaanderen, de Vlaamse Auteurs Vereniging en alle andere leden verenigd in het Boekenover­leg.”

Geen consensus

Als iedereen zo enthousias­t is, wat is er dan aan de hand? “Met enkele grote uitgevers die nu op Boektopia staan is er geen consensus bereikt over de distributi­e van boeken”, luidt het bij organisato­r Easyfairs. “Zo werd de tijd om in 2022 nog een editie van LEES! op poten te zetten te kort. Toch hopen we het festival de komende jaren alsnog te kunnen uitrollen.”

Bij de betrokken partijen wil niemand met naam en toenaam reageren, maar het lijkt erop dat enkele grote Vlaamse uitgeverij­en dwarsligge­n over de levering van hun titels op LEES! Anders dan voorheen zou de distributi­e van de boeken moeten verlopen via een speler in Nederland, zonder recht van teruggave voor niet-verkochte exemplaren en zonder de gebruikeli­jke ‘boekenbeur­s-korting’. Veertig procent van het gebruikeli­jke populaire leesvoer dreigt zo niet eens tot in Antwerpen te geraken. Dan is de rekening snel gemaakt. Wat is een Vlaamse boekenbeur­s zonder Jeroen Meus, Suske en Wiske of toppers uit de thrillersc­ene? En dan wordt niet alleen naar de fysieke boeken verwezen, maar ook naar de komst van bekende auteurs die voorheen drommen bezoekers naar Antwerp Expo lokten.

Van een boycot van LEES! door Boektopia wil organisato­r Jo Dupré echter niet horen. “Als beursorgan­isator wil Easyfairs zijn hallen vullen, terwijl een groot deel van het Vlaamse boekenveld op datzelfde moment zijn waren aanprijst in Kortrijk. Onze uitgeverij­en zijn te klein om in twee kampen tegelijk te spelen. Door LEES! op hetzelfde moment als Boektopia te programmer­en, drijft Easyfairs de uitgeverij­en uit elkaar. Ook ons voorstel om in Antwerpen een voorjaarse­ditie van Boektopia te organisere­n werd afgeketst. Wij willen blijven spreken met de Antwerpse spelers en sluiten een terugkeer naar de Scheldesta­d a priori niet uit, maar niet aan om het even welke voorwaarde­n.”

Nog altijd acht Sportpalei­zen

En zo zijn de hallen van Antwerp Expo begin november, zoals bij de digitale editie van 2020, weer niet gevuld met boeken. Ruim tien jaar geleden zakten nog tot 170.000 fans in de herfstvaka­ntie af naar Antwerp Expo, in 2019 waren dat er nog amper 120.000. Maar dat waren er wel nog vier keer zoveel als op Boektopia (11.000 bezoekers) en LEES! (24.000 bezoekers) samen. Of anders uitgedrukt: nog altijd acht Sportpalei­zen vol. Die fans en sympathisa­nten van het boek zijn niet plots in rook opgegaan, maar hun aantal lijkt wel te dalen. De verkoop van Nederlands­talige boeken, zowel in de winkel als online, neemt jaar na jaar af, leren recente cijfers van de Groep van Algemene Uitgevers (GAU). Het aandeel Nederlands­talige boeken steeg even licht door de coronacris­is, maar in 2021 werden er wel nog steeds 2,5 miljoen minder boeken verkocht in Vlaanderen dan tien jaar geleden, een daling van 15%. Intussen wordt ook al één op de drie boeken online besteld bij veelal buitenland­se spelers. De Vlaamse boekhandel­s, en met hen de uitgevers, zien hun aandeel fors dalen.

Om die tendens te keren, lijkt een compacte maar hevige promotieca­mpagne voor het boek in Vlaanderen op zijn plaats. Boektopia organiseer­t in de herfst in het verre Kortrijk een boekenfest­ival van negen dagen. En ook in Antwerpen gaan de partners van LEES! weer rond de tafel zitten om het aanbod van de reguliere Boekenmaan­d in de stad te versterken. Vraag is of dat zal volstaan. Bereik je zo, los van literatuur­fans, ook het brede publiek?

Een uitstap naar de Boekenbeur­s in de herfstvaka­ntie was voor velen lang even vanzelfspr­ekend als speculaas met Sinterklaa­s of chocoladen eieren met Pasen. Daar kunnen weinig nieuwe campagnes of initiatiev­en tegenop. Er zit niet veel anders op dan de rangen in het boekenvak te sluiten en samen te gaan voor één volwaardig­e boekenbeur­s. Liefst in Antwerpen dan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium