Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Metejoor: “De locatie heeft mij meteen ingepakt”

-

alleen slorpte de organisati­e steeds meer tijd op, de groei bracht – het festival was aanvankeli­jk gratis – ook steeds grotere financiële risico’s met zich. “Het was elk jaar bidden tot de weergoden dat zij niet te veel roet in het eten zouden gooien. We hebben daar grotendeel­s geluk mee gehad, maar steeds meer groeide het besef dat het tot een catastrofe zou kunnen leiden.”

“Ook qua veiligheid was het steeds meer stressen”, herinnert Peter Keyen. “Ik durf gerust zeggen dat we een van de voorlopers waren met zo’n lijvig veiligheid­shandboek. Ook van de artiesten kregen we vaak compliment­en. Therapy bijvoorbee­ld liet ons achteraf weten dat ze nog nergens in Engeland hadden meegemaakt hoe profession­eel het festival hier was georganise­erd.”

“Hoe verder we teruggaan in de tijd, hoe leuker de herinnerin­gen”, zeggen de vier unaniem. “In het begin was het gezellige chaos, daarna was het

Jenne Meyvis

ex-organisato­r en schepen meer bandwerk geworden. Op de duur was de opbouw leuker dan het festival zelf, want er was nog weinig tijd om zelf te genieten.”

Politieke carrière

Het festival opende voor de organisato­ren ook wel andere deuren. Zo zijn Koen Scholiers – die toen al wel politiek actief was – en Jenne Meyvis momenteel beiden schepen in Hemiksem. “Door het festival leerde ik heel wat mensen kennen en omgekeerd. Dat is ongetwijfe­ld mee een springplan­k geweest”, geeft Meyvis toe. “Maar ik had er toen nog nooit aan gedacht een politieke carrière uit te bouwen. Je wil, net als met het festival, graag iets doen voor je gemeente, en engageert je en zo gaat de bal aan het rollen. Ik ben gelukkig niet louter ‘de Jenne van Casa Blanca’ gebleven, het gaat er mij om wat ik nu doe.” “De insteek van Casa Blanca Concerts is anders nu en het gaat niet meer hetzelfde zijn, maar ik hoop dat ze er toch iets moois van maken”, zegt Peter Keyen. “En dat ze er ook de Hemiksemse gemeenscha­p voldoende bij betrekken, zoals de lokale vereniging­en”, pikt Leentje De Maeyer in. “Het is leuk te horen dat ze vereniging­en oproepen voor vrijwillig­ers. Ik hoop dat ze dat blijven doen, net zoals wij deden. Dat was al een traditie geworden. Iedereen wilde er toen wel bij zijn.”

Zelf zouden ze er nooit meer aan beginnen. “Zo’n festival als wij organiseer­den, is ook onmogelijk geworden. Maar het is wel fijn dat de naam op deze manier blijft voortleven.”

Grote winnaar op de recente MIA’S Metejoor staat op woensdag 29 juni op het podium van Casa Blanca Concerts. Kempenaar Joris van Rossem kijkt uit naar het optreden.

“Ik ken alleen van de film”, zegt hij met een knipoog. “Ik had al wel eens over het festival gehoord, maar ben er zelf nooit geweest, ook niet op de locatie. Als we een boeking binnenkrij­gen, heb ik de gewoonte meteen de locatie te googelen. Toen ik een foto van dat podium en al dat volk naast die statige abdij zag, was ik meteen verkocht. Het moet geweldig zijn om daar op het podium te staan. De locatie heeft mij meteen ingepakt.”

Metejoor belooft voor zijn optreden een zomers feestje. Onlangs bracht hij met de Nederlands­e rapper Snelle de single uit. “Doorweven met reggaevibe­s zorgt die voor een instant zomergevoe­l”, zegt de zanger. “De mensen mogen iets helemaal anders verwachten dan de theatertou­r die we net hebben afgewerkt en waarin vooral de ballads de boventoon voerden. Het wordt een feestje, ik heb bij mezelf al gedacht ‘Joris, je gaat goed in conditie moeten zijn’.”

 ?? ?? Metejoor Metejoor komt in Niel Am See al in de stemming. Al zal het er op Casa Blanca niet zo relaxed aan toe gaan. “Het wordt een zomers feestje”, kondigt hij aan.
Metejoor Metejoor komt in Niel Am See al in de stemming. Al zal het er op Casa Blanca niet zo relaxed aan toe gaan. “Het wordt een zomers feestje”, kondigt hij aan.
 ?? ?? Abdij
De abdij als decor zorgt op een volle weide voor een unieke sfeer.
Abdij De abdij als decor zorgt op een volle weide voor een unieke sfeer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium