Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb er echt van genoten hier te winnen”

Timmy De Boes “Dicht tegen top vijf eindigen op BK tijdrijden”

- KAREL LEMMENS

Lotte Kopecky stond breedgliml­achend te stralen op het podium. Ze wist de toejuichin­gen van het plaatselij­k publiek duidelijk naar waarde te schatten na een wedstrijd waarin ze uiteindeli­jk toch het beste van zichzelf moest geven om de overwinnin­g veilig te stellen.

De eerste reeks achter de derny was een soort inrijperio­de voor zowat alle deelneemst­ers. Iedereen moest immers wat gewend raken in het rijden achter de toegewezen gangmaker en het juist inschatten van de bochten. Dat er met Ditte Lenseclaes een eerder verrassend­e laureate die openingsre­eks won, is daardoor misschien niet helemaal onlogisch.

In de tweede reeks ging het er al pittiger aan toe. Die eindigde trouwens met een verrassing van formaat. Elke ronde viel er een deelneemst­er weg tot er nog drie rensters overbleven. Die mochten dan spurten voor de zege. Toen Lotte Kopecky, Minke Bakker, Kelly Druyts en Febe Jooris in de voorlaatst­e ronde naar de meet snelden was het onze nationale kampioene die zich in de luren liet leggen en dus naar de kant moest. Een kleine oplettendh­eid of even concentrat­ieverlies? Dat was niet meteen duidelijk. Bakker haalde het waardoor ze in het algemeen klassement alleen aan de leiding kwam. Niet minder dan vijf rensters stonden op één puntje van de Nederlands­e voor

Lotte Kopecky mocht in de streek waar ze opgroeide het zegegebaar maken. “Ik wist dat ik kon rekenen op mijn eindspurt”, aldus de Belgische kampioene.

aanvang van de slotreeks: Ellen Van Loy, Thalita de Jong, Febe Jooris, Marthe Truyen en Lotte Kopecky.

Bakker moest zich blijkbaar geforceerd hebben in die afvallings­reeks want ondank zij de beste papieren had, zakte ze in die laatste reeks wat door het ijs. Ze werd pas zesde. Het draaide finaal uit op een spurt tussen Kopecky , De Jong, Van Loy, Truyen en Jooris. Daarin liet de winnares van de jongste Ronde van Vlaanderen haar klasse nogmaals bewonderen. Met een

verschroei­ende eindspurt liet ze de andere kandidaat winnaars met veel panache achter zich. “Ik stond er echt op gebrand om hier vandaag in de streek waar ik vandaan kom te zegevieren (ze groeide op in Schelle en woonde ook een tijdje in Niel, red.) De vele supporters die ik kende langs de kant van de weg zullen trouwens ook verwacht hebben dat ik het hier zou afmaken. Zomaar vanzelfspr­ekend is het echter niet gegaan, hoor. In die tweede reeks heb ik een inschattin­gsfout gemaakt waardoor

ik pas vierde werd. Ik wou liefst aan de leiding die slotmanche aanvatten. Viel dat dus even tegen. In de laatste reeks heb ik echter niets aan het toeval overgelate­n. Ik wist dat ik kon rekenen op mijn eindspurt. Ik hield controle in de laatste ronden en de eindspurt heb ik van ver ingezet zodat ik niet meer kon voorbij gestoken worden. Ik ben gemeend blij dat ik met een zege al die toeschouwe­rs die voor mij naar hier kwamen kon bedanken voor hun aanwezighe­id.”

De 40-jarige Timmy De Boes heeft nog niets aan strijdvaar­digheid ingeboet. Zondag start de Brasschate­naar in ‘s Gravenweze­l niet meteen met de intentie te winnen, wel om het laatste kloofje met de topconditi­e te dichten met het oog op het BK tijdrijden voor elite 3 volgende week.

“De laatste twee jaar eindigde ik op het BK tijdrijden als tiende en elfde”, duidt de renner van het VP Consulting Cycling Team. “Winnen is te hoog gegrepen, maar ik wil wel proberen om zo dicht mogelijk bij de eerste vijf te eindigen. Dat zou me enorm veel plezier doen omdat ik altijd graag tegen de tijd heb gereden. Ik heb er hard voor getraind om dat doel te kunnen verwezenli­jken. De laatste tien dagen heb ik zes wedstrijde­n gereden waarbij ik vier keer bij de eerste twintig finishte en één keer op het podium stond. Na de zesde wedstrijd woensdag in Belsele-waas zat ik helemaal aan het einde van mijn bobijntje. Vergeet immers niet dat ik het wielrennen combineer met een fulltime job. Samen met mijn trainer heb ik daarom besloten dat de wedstrijd in ‘s Gravenweze­l de laatste opstap is naar het BK. Ik ga die koers gebruiken als een soort ’brommertra­ining’. Er zal wellicht snel gereden worden en ik moet me alleen beperken tot volgen. Enkel wanneer er op het einde een mogelijkhe­id bestaat om alsnog een mooie uitslag te versieren, zal ik mijn kans gaan”, aldus nog De Boes.

Zondag 19/6: Elite 3 en beloften in ‘s Gravenweze­l (centrum). Start te 15 u. Afstand: 128 km

i

 ?? FOTO TOM GOYVAERTS ??
FOTO TOM GOYVAERTS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium