Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Proefproje­ct in wijk Dieseghem: situatie fietsers blijft behouden, over bussen nog geen beslissing

-

Omdat de Amedeus Stockmansl­ei op de drukke fietssnelw­eg Antwerpen - Mechelen ligt, is de straat sinds november een fietsstraa­t geworden. Ook de bussen worden uit de straat geweerd. Hierdoor moeten lijnen 51, 52 en 53 een ander traject volgens langs onder andere de Ter Varentstra­at en de Guido Gezellelaa­n.

Na zes maanden tellen en een enquête, zet het stadsbestu­ur

volgende stap. “Zowel de gebruikers, de bewoners als wij vinden de situatie voor de fietsers in de Amedeus Stockmansl­ei positief. Dit kunnen we behouden”, vertelt D’hulster. Zo reden in april op weekdagen gemiddeld 3.404 fietsers per dag door de straat.

Over de trajecten van de bussen van De Lijn valt nog geen definitiev­e beslissing. “Het is duidelijk dat de routes van de bussen veel minder positief worden ontvangen.” Uit de enquête blijkt dat voornameli­jk de bewoners van de Ter Varentstra­at een negatieve impact zien op de veiligheid van de fietsers in de straat en op hun woonkwalit­eit. Samen met de bewoners van de Guido Gezellelaa­n zien zij het proefproje­ct liever niet definitief worden. Voor een meerderhei­d van inwoners van de Amedeus Stockeen manslei, de Osylei en de Diesegheml­ei mag dit wel. “Wat betreft de bussen zijn er tegenstrij­dige meldingen. Daarom wachten we af tot De Lijn een nieuw vervoerspl­an heeft. Tegen dan gaan we bekijken wat de mogelijkhe­den zijn voor de buslijnen. Ondertusse­n blijft lijn 51 door de Ter Varentstra­at rijden, de 52 en 53 rijden voorlopig door de Guido Gezellelaa­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium