Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Heidi Sas promoot sporten met astma op haar Instagramp­agina

- Saar Van Olmen

Heidi Sas (43) uit Edegem heeft al sinds haar tienerjare­n last van astma. Met haar Instagramp­agina @sas_patate wil ze anderen laten kennismake­n met de ziekte en hen aanmoedige­n om te fietsen. “Mensen zeggen snel dat ze iets aan hun rug hebben en daarom niet kunnen sporten, maar je zou net daarom moeten bewegen”, zegt ze.

“Winners never quit.” Het is een inspireren­de quote die Sas een paar jaar geleden opschreef en tijdens haar laatste ziekenhuis­opname in haar koffertje vond. Het beschrijft haar karakter volledig. Want Sas is een winnaar. Op haar achttiende kreeg ze de astmadiagn­ose en zes jaar geleden kreeg het zelfs de naam ‘oncontrole­erbare astma’. Sporten zou er voor haar niet meer inzitten. Sas is ondertusse­n 43, rijdt cols in de Alpen en werkt parttime in een bedrijf in Brussel.

“Bij mijn eerste diagnose hadden ze mij verteld dat ik zeker moest blijven sporten”, vertelt Sas. “En dat ben ik blijven doen. Mijn ziekte gaat nog altijd gepaard met

Heidi Sas

Bezieler instagram ‘sas_patate’ minstens één hospitalis­atie per jaar, waarna ik steeds mijn spieren opnieuw moet opbouwen. Maar stilzitten werkt niet.” Het sporten helpt de Edegemse vooral om de flexibilit­eit van haar longen te behouden, maar ook haar hartslag blijft op peil bij hoge dosissen medrol. “Een spoedarts zei ooit dat als ik niet zo sportief was geweest, ik gegarandee­rd iets aan mijn hart zou hebben gehad.”

Goed omringd

Een paar jaar terug had Sas weer last van haar longen. Toen besloot ze om op een goed moment een koersfiets aan te schaffen. “Mijn man dacht dat ik het niet zou volhouden, maar een half jaar later beklommen we samen de Stelvio, de bergpas in Italië.” Fietsen is voor haar een levensstij­l. Zo trekt ze ook met de speedpedel­ec naar haar werk in Brussel. “Er hangt veel schaamte rond elektrisch fietsen, maar dat is niet nodig. Alle middelen zijn goed om aan sport te kunnen doen.”

Naast de sport wordt ze ook gewoon goed omringd. “Ik heb een hele goede kinesisten­praktijk in Wilrijk, en een fantastisc­he partner. Zijn kinderen, die ondertusse­n al twintigers zijn, helpen me de drive te vinden om er tegenaan te gaan.”

Sas_patate

Het sporten bleek alleen niet voor iedereen een evidentie te zijn, merkte Sas. “Daarom besloot ik om een Instagramp­agina aan te maken om mensen te inspireren. Sporten met een chronische aandoening kan écht, en je bent bij je diagnose zeker niet afgeschrev­en.” De pagina kreeg de naam sas_patate. Voor wie niet naar de koers kijkt: bij een chasse patate versnelt een renner vanuit het peloton naar de kopgroep, maar blijft hij ook halverwege hangen. “Ik fiets ook altijd vanachter, dus vond dat wel een grappige.” Sas heeft nog niet veel volgers, maar dat is volgens haar helemaal niet het doel. Ze zou het vooral leuk vinden om meer mensen aan het fietsen krijgen. Ze trekt dit jaar met haar partner naar de Vogezen en de Dolomieten.

‘‘Een spoedarts zei ooit dat als ik niet zo sportief was geweest, ik gegarandee­rd iets aan mijn hart zou hebben gehad’’

hagen, bloemenper­ken en bomen. Beide plekken kregen een make-over. Zo werd de oude petanqueba­an gesaneerd en verscheen achteraan in de tuin een gezellige loungehoek.

Geroutinee­rde chefs

In de keuken is een nieuw team aan de slag dat wel onder leiding staat van de ervaren Pluymhoeve-tandem Michael en Rob. Beide chefs staan er al meer dan twintig jaar aan het fornuis.

De relatie van de nieuwe uitbaters met voorganger Karin Van Herck is uitstekend. “Wij hebben veel respect voor wat Karin hier een kwarteeuw lang heeft neergezet, in soms moeilijke omstandigh­eden. Ze komt gelukkig nog geregeld over de vloer en zal altijd welkom blijven”, aldus Rudi en Lieve. Voor alle duidelijkh­eid: De Kolonie in Sint-job-in’t-goor, hun andere zaak, blijft gewoon bestaan onder de vertrouwde leiding.

De Nieuwe Pluymhoeve, Nijverheid­sstraat 102 in Wommelgem. Website De Nieuwe Pluymhoeve

i

 ?? FOTO PDR ?? Heidi Sas gebruikt met trots haar elektrisch­e fiets.
FOTO PDR Heidi Sas gebruikt met trots haar elektrisch­e fiets.
 ?? FOTO RR ?? Fietsers reageren positief
FOTO RR Fietsers reageren positief

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium