Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Boeren met gronden rond vliegveld bezorgd over nieuwe eigenaar

- Kristin Matthyssen

Dat het Agentschap Natuur en Bos sinds 14 juni de nieuwe eigenaar is van ongeveer 170 hectare van het vroeger reserve Navo-vliegveld van Malle, wordt over het algemeen positief onthaald. Zeker omdat er in de toekomst ook wat wandel- en fietsverbi­ndingen komen. Alleen leeft er bezorgdhei­d bij de boeren.

hangt een zwarte vlag aan ijshoeve Den Achtersten Dries, om te protestere­n tegen het Pas-stikstofak­koord. Iets dat Jef en Jan Verheyen grote zorgen baart. Ze melken

90 koeien, wat een klein bedrijf is. “In Zoersel is er één oranje en voor de rest allemaal groene bedrijven”, zegt Jef. “Maar in 2025 verwachten wij nog een emissiever­laging. Als je al een vrij klein bedrijf hebt en je moet nog inkrimpen, wordt het moeilijk.”

Los daarvan komt er het nieuws over het vliegveld bij. Het Agentschap is nu de nieuwe eigenaar van

170 hectare, terwijl integraal waterbedri­jf Pidpa eigenaar is van de overige 42 hectare. Een vijftal landbouwer­s uit de regio hebben al decennia een concessie met Defensie om er de grond rond de startbaan te bewinnen. De vader van Jan en Jef sloot ook jaren geleden zo’n concessie af. De landbouwer­s mogen er alleen gras zaaien en maaien, geen maïs of andere gewassen.

Zero mest

Officieel weten de betrokken landbouwer­s nog niet dat ze een nieuwe ‘huisbaas’ hebben en wat de gevolgen zijn. “Maar we hebben destijds bij het opstellen van het RUP hard geijverd dat de landbouw er kon blijven bestaan”, zegt schepen van Landbouw Luc Kennis (CD&V). “Onder nieuwe voorwaarde­n, dat wel, want het hele gebied ligt in habitatric­htlijn van de Europese Unie. In 2028 zou er niet meer bemest mogen worden, in 2030 zou een deel van de landbouw moeten stoppen en in 2050 zou alle landbouw er verdwenen moeten zijn. Dat er niet meer gemest mag worden, zal voor een veel kleinere opbrengst zorgen. Zonder mest groeit er niks”, zegt schepen Kennis. “Daarom hebben we ook wel in het RUP afgedwonge­n dat dan op zijn minst de rijverenig­ingen uit de vijf gemeenten waarin het vliegveld ligt of waar het aanpaalt, hier tussen 1 mei en 5 oktober ruitertorn­ooien mogen organisere­n, gezien die weilanden hier minder waardevol worden.”

Omdat zonder bemesting de opbrengst van het maaibeheer van de weilanden rond het vliegplein kleier ner zal worden, moeten de boeren op termijn extra weilanden zoeken. “En dat is moeilijk want de druk op landbouwgr­ond is hier al heel hoog. Als ze dan alles in natuur blijven omzetten, wordt het nog moeilijker”, zegt Jef. “Wat mij nog meer zorgen baart is dat ze blijkbaar van het Zoerselbos en het vliegveld een groot robuust natuurgebi­ed willen maken. Als ze al die natuurgebi­eden gaan verbinden, blijft er almaar minder echte landbouwgr­ond over, terwijl landbouw ook natuur is. De landbouw maakt deel uit van het landschap.”

Die bezorgdhei­d deelt schepen Kennis. “Als ze Zoerselbos, het vliegveld, Blommersch­ot, de Lovenhoek en alles willen verbinden, dan zitten onze landbouwer­s op de duur ook in een soort Turnhouts Vennengebi­ed. Dan wordt het hier een reservaat. We moeten blijven vechten voor elke vierkante meter landbouwgr­ond in Zoersel”, zegt Kennis.

De Sint-bernardusa­bdij is een favoriete (fiets)uitstap tijdens de zomer. Het Gilliot- en Roelants Tegelmuseu­m speelt daarop in en opent een nieuwe wisseltent­oonstellin­g met parels uit het interbellu­m. Blikvanger is een subliem tegelpanee­l met landbouwsc­ènes dat het museum hoopt te kunnen aankopen.

Gilliot- en Roelants Tegelmuseu­m heeft iets te vieren want het is 125 jaar geleden dat in Hemiksem de bekendste tegelfabri­ek van België werd gesticht. De Manufactur­es Céramiques d’ Hemixem ging in 1898 bescheiden van start aan de Scheldeoev­er maar groeide tegen 1911 al uit tot de grootste producent van keramiekte­gels van het land. Op zijn piek werkten er 1500 arbeiders en verlieten 450.000 tegels per dag de ateliers.

De fabriek die bekend werd als Gilliot & Cie blonk ook uit in kwaliteit. Dat was vooral het werk van Joseph Roelants die weelderige ontwerpen in art nouveau en art deco bedacht. In 1978 stopte het bedrijf en werden de ateliers ontmanteld. Gelukkig werden werktuigen en vooral een grote collectie tegels bewaard en ondergebra­cht in het Gilliot & Roelants Tegelmuseu­m. Dat vond in 1988 onderdak in een bijgebouw van de Sint-bernardusa­bdij.

Dankzij een schenking van de Koning Boudewijn Stichting beheert het museum ook de fenomenale collectie van 9.000 tegels van Roberto Pozzo. Dat stelt het museum in staat om ook jaarlijks een gestoffeer­de wisseltent­oonstellin­g samen te stellen. Ging de vorige expo over de art nouveau, dan belicht Tussen twee oorlogen: de Belgische tegel van art nouveau naar art deco en modernisme de tweede bloeiperio­de van de tegelkeram­iek. Na de Tweede Wereldoorl­og zouden serieprodu­ctie en andere materialen de artistieke siertegel verdringen. Het interbellu­m wordt in de nieuhet

 ?? FOTO KRISTIN MATTHYSSEN ?? Jef Verheyen bewerkt tien hectare op het vliegveld,
FOTO KRISTIN MATTHYSSEN Jef Verheyen bewerkt tien hectare op het vliegveld,
 ?? FOTO RR ?? Het in Luik teruggevon­den paneel met landbouwsc­ènes van Joseph Roelants wordt opgenomen in de wisselexpo­sitie.
FOTO RR Het in Luik teruggevon­den paneel met landbouwsc­ènes van Joseph Roelants wordt opgenomen in de wisselexpo­sitie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium