Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Overnachte­n in drijvende tipi’s lukt niet: zomeriniti­atief afgelast

- FRANK HEIRMAN

Op de grens van Nijlen en Ranst zouden deze zomer avontuurli­jke kampeerder­s kunnen overnachte­n in een drijvende tipi. Maar het project moet noodgedwon­gen voor een jaar afgelast worden. Het initiatief van horecazaak De Beemden kon op bijval rekenen en boekingen liepen vlot. Maar alle gasten hebben nu bericht gekregen dat het originele kampeerarr­angement niet door kan gaan.

“Wij hebben lang aan dit project gewerkt en erg naar de lancering toegeleefd. Spijtig genoeg zijn we genoodzaak­t het verblijf te annuleren”, klinkt het.

Natuurwaar­de

“Na de lancering van onze plannen is gebleken dat we toch geen toelating kregen van de hogere overheid. Dat had te maken met de natuurwaar­de van het gebied. we wisseltent­oonstellin­g geïllustre­erd aan de hand van nog nooit getoonde tegels en -panelen. Een blikvanger wordt een monumentaa­l tegelpanee­l met een allegorisc­he voorstelli­ng van de landbouw naar een ontwerp van Joseph Roelants in een typische artdecosti­jl. Een Nederlands­e handelaar leende het exceptione­el uit. Het paneel werd gered uit een winkel in Luik en is een technisch hoogstandj­e. Met dergelijke op maat ontworpen decoratiev­e panelen maakte Gilliot & Cie op de wereldtent­oonstellin­gen in Brussel 1935 en Parijs 1937 een diepe indruk op vakspecial­isten en architecte­n wereldwijd.

Het Gilliot- en Roelants Tegelmuseu­m hoopt om dit bijzondere paneel na afloop van de tentoonste­lling te kunnen aankopen.

Gilliotmar­kt

De wisseltent­oonstellin­g opent zondag 19 juni voor het publiek. Dan is er ook na twee jaar onderbreki­ng door corona weer een Gilliotmar­kt. Binnen- en buitenland­se standhoude­rs tonen hun privécolle­ctie en verkopen authentiek­e keramiekte­gels. Om 14u houdt Mario Baeck een lezing over de nieuwe wisseltent­oonstellin­g waarvan hij curator is.

We konden dat niet meer in orde krijgen voor deze zomer. We bekijken of we volgend jaar ons initiatief kunnen hernemen”, zegt Mattias Van Coillie van De Beemden nog. De tipi’s met het nodige comfort zouden gebouwd worden op een vlot op het water. Gasten konden ze bereiken met een kano. Alle klanten zullen de eerder betaalde bedragen teruggesto­rt krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium