Gazet van Antwerpen Metropool Stad

“Sommige exemplaren zijn wel honderd jaar oud”

Dag van de Roemeense Blouse

- (nelo)

De IA, zoals de Roemenen zelf hun bekende Roemeense blouse noemen, is een kledingstu­k dat vol verhalen zit. De geborduurd­e symbolen vertellen meer over hun herkomst, trots en gedrevenhe­id. Op initiatief van de Roemeense Andrea Tanasescu pronken Roemenen in meer dan vijftig landen rond de periode van midzomerna­cht met hun IA. Zo geven ze zichtbaarh­eid aan een prachtig stukje erfgoed. Ook in het Centraal Station vond zondagmidd­ag een bijeenkoms­t plaats. En voor het eerst woonde Tanasescu zelf die gelegenhei­d bij.

Voor buitenstaa­nders is het een opvallend gezicht: tientallen mensen uit de Belgisch-Roemeense gemeenscha­p die op een zondagmidd­ag in het Centraal Station in traditione­le klederdrac­ht samenkomen. Ze trekken foto’s en posten die op hun sociale media. Een gebeuren waar ondertusse­n wereldwijd 24.000 mensen in vijftig landen aan deelnemen.

Het initiatief bestaat sinds 2013, sinds de Roemeense Andrea Tanasescu de oproep lanceerde om te organisere­n, evenement vernoemd bekende schilderij van

La

Blouse Roumaine een naar het

Matisse.

“In Roemenië vieren we op 24 juni midzomerna­cht”, legt de Antwerpse Florinela Petcu uit. “Een feest van liefde en vruchtbaar­heid. Vele jaren geleden werden op die dag ook de zogenaamde ‘meisjesmar­kten’ georganise­erd waar niet-getrouwde meisjes en jongens samenkwame­n om elkaar te leren kennen.” Vandaag is het een dag waarop de Roemeense trots wordt gevierd.

“Andrea koppelde daaraan de oproep om rond de periode van midzomerna­cht

Sanzienele, een Dag van de Roemeense Blouse te organisere­n en samen te komen in onze traditione­le kledij. Het is een manier om zichtbaarh­eid te geven aan ons immateriee­l erfgoed”, vertelt Petcu. “Zelf ga ik in deze periode ook werken met mijn Roemeense blouse. Collega’s stellen dan vragen en zo delen we een deel van onze identiteit. Want zeker in de Roemeense diaspora is dat niet evident.”

Van moeder op dochter

De IA is dan ook een kledingstu­k waarachter veel verhalen schuilen. “De blouses werden vroeger met de hand gemaakt. De vrouwen maakten daarvoor eerst de materialen die ze nodig hadden. Hennep, katoen, linnen. Dat was een erg tijdrovend procedé. Tijdens de lange winteravon­den kwamen ze samen en naaiden ze hun kledij”, vertelt Petcu. hoofd geworpen, hij werd ter controle naar het ziekenhuis gebracht”, aldus Bruyns.

“FC Antje is een organisati­e die matchen organiseer­t tussen regio’s, waar zowel profession­als als amateurs aan kunnen meedoen tijdens het off-season”, zegt voorzitter Andy Kisema.

Nu ging het om de laatste wedstrijd van het seizoen, tussen Antwerpen en Aalst. “De wedstrijd zelf verliep heel sfeervol, nadien ontstond er een conflict tussen twee supporters die naar verluidt al een geschieden­is hadden”, verheldert Kisema. “Maar de politie kwam snel tussenbeid­e en het conflict, dat wel heftig was, heeft op zich maar twee minuten geduurd.”

De beelden van de vechtparti­j werden zondagocht­end door Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verspreid op sociale media.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? De groepsfoto in het Centraal Station.
FOTO PATRICK DE ROO De groepsfoto in het Centraal Station.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium