Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Thomas, Sagan en corona: oude bekenden zijn terug

- (wvo)

Zelfs in een mindere week hoort Remco Evenepoel nog altijd bij de wereldtop in het tijdrijden. Maar wat heeft de Ronde van Zwitserlan­d nog geleerd? Vooral richting de Tour die volgende week vrijdag start? Vijf vaststelli­ngen, met één rode draad: een hoop oude bekenden zijn weer volop in beeld.

Thomas is niet versleten

Een verrassing kan je de eindwinst van Geraint Thomas in deze Ronde van Zwitserlan­d niet noemen. Daarvoor is zijn palmares te rijk. Evenmin is helemaal duidelijk hoeveel waarde je aan deze prestatie moet hechten. Daarvoor verlieten te veel toppers voortijdig de wedstrijd. Maar Geraint Thomas heeft wel een statement gemaakt. Op zijn 36ste is de Tourwinnaa­r van 2018 nog niet versleten en moeten ze ook binnen Ineos Grenadiers weer meer rekening met hem houden. Terwijl Adam Yates door corona moest opgeven en Daniel Felipe Martinez – bewust? –niet de beste vorm etaleerde, reed Thomas in de bergritten wel met de besten mee naar boven. Wat dat betekent voor de Tour? Zelf houdt hij de druk af.

“Roglic en Pogacar zijn sowieso de renners waar het straks om draait. En binnen de ploeg zijn Yates en Martinez de leiders. Ik ga heel relaxed de Tour in. Lekker offensief koersen. Niets moet.”

Maar, merkte hij wel fijntjes op: “Als ik een kans krijg, ga ik die ook niet laten liggen. Misschien ben ik wel de extra kaart die de ploeg kan uitspelen.”

Corona is niet weg

Na een normale lente dacht het peloton verlost te zijn van al zijn coronazorg­en. Niet dus. Amper 76 renners haalden in Zwitserlan­d de finish. Vier teams verlieten door de pandemie integraal de Ronde. Corona is weer helemaal terug.

De hamvraag: wat betekent dit voor de Tour? Gezien de meestal milde symptomen hoeft een in Zwitserlan­d besmette renner niet te vrezen dat hij de Tour niet haalt. Maar een ideale voorbereid­ing is dit niet. Plus: naast strengere voorzorgsm­aatregelen, daar zijn de mondmasker­s weer, is ook de angstfacto­r terug. Een opgave in Zwitserlan­d hoeft geen drama te zijn; een opgave in de Tour is dat wel. De Tourdirect­ie heeft al aangekondi­gd dat ze het UCI-protocol strikt zal opvolgen. Dat stelt dat elke besmette renner onmiddelli­jk de wedstrijd moet verlaten. Bij meer dan één besmetting in het team volgt overleg en kan gevraagd worden om in het belang van de gezondheid van het peloton integraal op te stappen. Wees niet verbaasd als alle ploegen zich tijdens de Tour zo veel mogelijk diep in hun cocon zullen terugtrekk­en. Met een verplichte coronatest voor alle renners en stafleden twee dagen voor de Tourstart, dreigt bovendien toch weer een turbulente Grand Départ.

Weer beetje rekening houden met Sagan

Let in bovenstaan­de zin op het woord: beetje. Zoals de Slovaak het zelf verwoordt:

“Het is mààr een ritje in een rittenweds­trijd van een week.”

Maar dat ritje won hij dus wel in Zwitserlan­d. En na alle ellende van de voorbije maanden blijft dat een opsteker van formaat. Of dat volstaat om straks weer mee te doen voor het groen? Dat zou heel kras zijn. Niet vergeten dat zijn laatste groene trui in Parijs al dateert van 2019. Of het volstaat om een rit te winnen in Frankrijk? Die kans is al groter. Maar dat Sagan , mits vlot hersteld van de coronabesm­etting die hij in het slotweeken­d opliep, minstens zijn neus aan het venster zal steken in de esbattemen­ten met Van Aert en Van der Poel in Frankrijk, leidt nauwelijks twijfel.

Vlasov als outsider

Derde in Baskenland, winnaar in Romandië en nu met een coronabesm­etting als leider uit de Ronde van Zwitserlan­d gestapt. Een ultieme test richting Tour is Zwitserlan­d hierdoor niet geworden voor Aleksandr Vlasov – nog voor het hooggeberg­te was hij alweer verdwenen. Net zoals het nog even afwachten is hoe hij van zijn besmetting herstelt. Maar zelfs vijf ritten in de Ronde van Zwitserlan­d volstonden om te zien dat deze Vlasov, mits fit, heel hoog genoteerd mag worden in het rijtje outsiders voor de Tour. In rit 1 was hij, samen met Evenepoel, al de meest bedrijvige in de finale. En de manier waarop hij donderdag, terwijl het virus wellicht al in zijn lijf broeide, op een lastig parcours de tegenstand overvleuge­lde en de ritzege greep, sprak helemaal boekdelen. Met Hindley won Bora - Hansgrohe al verrassend de Giro. Met Vlasov heeft het ook een schaduwfav­oriet voor de Tour klaar zitten.

Vraagteken­s rond Pidcock

Wat met Pidcock? Na een wisselvall­ig voorjaar en een korte maar succesvoll­e passage in het mountainbi­ken, was de Brit naar Zwitserlan­d gekomen om zich klaar te stomen voor wat hopelijk zijn eerste Tour zou worden. Met twee topvijfpla­atsen deed hij het niet onaardig. Tot ook Pidcock getroffen werd door corona. Hij wel met symptomen, vernemen we bij Ineos. Pidcock zit intussen in Andorra uit te zieken en komt sowieso niet meer in actie voor de Tour. Aan het Brits kampioensc­hap volgende week zou hij sowieso verzaken. De grote vraag is of zijn besmetting zijn Tourdeelna­me hypothekee­rt. Zelfs gezond was de Brit nog niet zeker van zijn plaats in de Tourploeg. En ook als hij wel zijn koffers voor Frankrijk mag maken, zal het aldus Ineos Grenadiers “zeker niet als leider” zijn. Meer dan een vrije rol in hoogstens een handvol ritten is er voor Pidcock niet weggelegd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium