Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Ellebogen van Lampaert nekken Wellens

“STRIJD VAN YVES WAS EROVER” “ER IS AL VEEL ERGER GEBEURD”

- WERNER BOURLEZ

“Na vandaag zal de relatie met Lampaert niet zo goed zijn. Ik verwacht een wederdiens­t.”

De Baloise Belgium Tour kende een scenario dat bij een verfilming best wel eens een kans maakt op een Oscarnomin­atie. Mauro Schmid won uiteindeli­jk met vijf honderdste­n ten nadele van Tim Wellens. Dankzij bad guy Yves Lampaert.

TIM WELLENS

Lotto Soudal had een plan uitgedokte­rd om Wellens in de vlakke slotrit naar Beringen dan toch nog de eindzege te bezorgen. Omdat de Limburger in dezelfde tijd stond als Mauro Schmid, die als leider startte omdat hij in de tijdrit vijf honderdste­n minder achter zijn eindtijd had staan dan Wellens, moest de Gouden Kilometer in de slotfase uitsluitse­l brengen. Drie opeenvolge­nde spurtjes leverden telkens drie, twee en één seconde op.

“Het plan was om vol op die eerste spurt te mikken en dan de situatie te bekijken”, zegt Wellens. “Dat lukte wonderwel. We hadden afgesproke­n dat de eindzege het belangrijk­ste was, dus offerde Arnaud De Lie zich op. Zonder morren. Hij mag zondag op het BK zeker een wederdiens­t verwachten.”

Wellens pakte drie seconden, Schmid nul. Maar dan kwam Yves Lampaert op de proppen.

“Hij ging de strijd aan, maar het was er een beetje over”, zegt Wellens. “Daardoor verloor ik terrein en kon ik niks pakken in sprint twee (waar Schmid seconden terugpakte, red.). twee

En ook op weg naar de derde sprint kwam Lampaert mij hinderen, al was het dan op een manier die iets properder was.”

In die laatste sprint pakte Schmid twee seconden, Wellens eentje. Waardoor ze opnieuw in dezelfde tijd stonden en de Zwitser eindwinnaa­r werd.

“Lampaert kost mij de eindzege. Zonder zijn actie word ik eindwinnaa­r. Hij wordt terecht gediskwali­ficeerd, maar dat verandert niks aan de uitslag. Ik vind dat ik een seconde extra zou moeten krijgen omdat zijn diskwalifi­catie mij de eindzege kost ten voordele van zijn ploegmaat.”

Wellens bleef in alle heisa kalm.

“Ik ben vooral teleurgest­eld, niet echt kwaad. We hebben er alles aan gedaan om de eindzege te

vrij

pakken, we reden een prima vijfdaagse, maar pakken door een voorval naast de hoofdprijs.”

Welke gevolgen heeft dit voor de relatie tussen Wellens en Lampaert, die elkaar nog vaak gaan tegenkomen, ook in nationale selecties.

“Na vandaag zal die relatie niet zo goed zijn. Ik verwacht een wederdiens­t.”

YVES LAMPAERT Ondanks de heisa werd het een dubbel feest voor Quick.Step Alpha

Vinyl: de ritzege voor Fabio Jakobsen, de eindzege voor Mauro Schmid. bouwde een feestje na de aankomst in Beringen en Yves Lampaert was zich van geen kwaad bewust.

“Duwen en trekken? Dat werd langs beide kanten gedaan, dat is deel van de koers”, vertelde hij. “Ik vind dat het fair is verlopen. Er zijn al veel ergere dingen gebeurd. Ik kreeg voor de eerste sprint ook kwakken van renners van Lotto Soudal, waardoor ook wij verrast werden. Het zag er allemaal spectacula­irder uit dan het werkelijk was. Trouwens: er zijn nog andere vreemde dingen gebeurd. Zonder hulp had Lotto

The

Wolfpack

Soudal nooit de kloof naar de vluchters dichtgered­en. Ook andere ploegen deden mee. Bora - Hansgrohe bijvoorbee­ld en ook die mannen daar

(wijst naar renners van Bolton Equities Black Spoke, een Nieuw-Zeelandse continenta­le ploeg, red.).

Een beetje een complot zeker? Maar we behouden de blauwe trui en dat is het belangrijk­ste. En ja, in de Tour zal er ook gevochten worden voor de plaatsen, ik kan dat nu eenmaal goed. Het was er niet over.”

Daar ging de wedstrijdj­ury niet mee akkoord: die sloot Lampaert uit. Maar dat had geen gevolgen voor de einduitsla­g. En daardoor bleef de 22-jarige Mauro Schmid de eindwinnaa­r.

“Ik had er alle vertrouwen in dat ik in een rechtstree­ks duel met Wellens aan het langste eind zou trekken”, zei de Zwitser. “Maar ik liet mij verrassen in die eerste sprint en dacht dat het voorbij was. Maar gelukkig kon ik het met de hulp van het team nog rechttrekk­en.”

Voor Schmid, die vorig jaar een rit in de Giro won, is het na een ritzege in de Settimana Internazio­nale Coppi e Bartali zijn tweede zege voor het team van Patrick Lefevere.

“Ik wist dat deze ronde belangrijk was voor een Belgisch team, dus dit doet deugd. Dit is een nieuwe stap in mijn carrière.”

 ?? FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY FOTO RR ??
FOTO GOYVAERTS/GMAX AGENCY FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium