Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Hollandse honger van Gheysens lijkt gestild, volgt nu Vlaamse vreetbui?

-

Geen mercato gaat voorbij op de Bosuil zonder dat de wildste geruchten passeren en er een blik grote namen wordt opengetrok­ken. Vincent Janssen was de eerst grote vis die werd binnen gehengeld. En afgaande op de meest recente geruchten mogelijk ook niet de laatste – laat staan de grootste – vis die in het schepnet van voorzitter Paul Gheysens belandt. De karper is gehaakt, nu de gouden koi nog. Alderweire­ld, Dries Mertens… Hoe straffer, hoe beter. Maar waarom blijft de Great Old die vedetten achternaja­gen? En wat levert het, buiten veel aandacht, op?

Want dat is het minste wat je kunt zeggen over de aankopen en de geruchten van de voorbije dagen en weken: ze gaan over de tongen. De komst van Marc Overmars heeft enorme verwachtin­gen gecreëerd bij de Antwerpse achterban. En sinds maart kijken ze ook vanuit Nederland met een vergrootgl­as naar het Belgische stamnummer 1. Onze Noorderbur­en volgen met argusogen hoe ‘Marc Netto’ het in zijn eerste transferpe­riode als technisch directeur doet én of rood-wit straks nog meer oranje kleurt. De Nederlands­e honger is (voorlopig?) inmiddels gestild met de komst van Mark van Bommel en Vincent Janssen. Nu de Vlaamse vreetbui nog.

Het lijkt intussen een jaarlijkse gewoonte op de Bosuil geworden: een (ex-)Rode Duivel met naam en faam naar de oudste club van het land halen. Kevin Mirallas, Steven Defour, Birger Verstraete, Jordan Lukaku, Björn Engels en Radja Nainggolan passeerden al de revue.

De namen die dit jaar circuleren zijn van een andere grootorde. Dries Mertens en Toby Alderweire­ld hebben immers allebei meer dan honderd caps achter hun naam. Let wel: ze zijn vandaag verre van concreet en mocht dat ooit wél zo worden, dan staan er nog erg grote vraagteken­s in de weg. Maar als er een wil is bij Gheysens, is er meestal wel een weg. Of hij bouwt/koopt er één…

Wat de hierboven opgesomde spelers - op Engels en Verstraete na - gemeen hebben: ze hadden hun beste periode al achter de rug toen ze voor de Great Old tekenden. In principe geen probleem. Hun niveau lag ooit boven dat van de Jupiler Pro League en op papier hadden ze voor elke Belgische eersteklas­ser een meerwaarde kunnen zijn. Maar het gevaar van ‘spelers op hun retour’ aantrekken, is dat je niet altijd kunt inschatten in welke mate die ‘retour’ al is ingezet.

Door een aanslepend­e kuitblessu­re hebben we nooit de beste Defour gezien. Ook Mirallas was nooit meer de ‘Everton-versie’ van zichzelf. Engels was niet plots vrij van blessures toen hij van Villa Park naar het Bosuilstad­ion verhuisde en Nainggolan wil in zijn tweede contractja­ar een diepere indruk nalaten in ‘zijn’ Sinjorenst­ad. En mochten Alderweire­ld of Mertens echt concrete en betaalbare dossiers worden, hebben ook zij de piek van hun carrière al niet achter zich? Maar zij hebben geen geschieden­is van veel blessures, zijn nog actief als Rode Duivel én zijn zekere WK-gangers. Wil Gheysens nu geen risico meer nemen en nog een niveau hoger schakelen?

Je kunt je ook afvragen of Antwerp de eigen scouting niet ondermijnt door het aantrekken van die grote namen. Frey, Bataille, Dessoleil, Janssen, Nainggolan, Balikwisha of Dwomoh: allemaal spelers die hun strepen al verdiend hebben in de Belgische of een naburige competitie of bestempeld zijn als aanstormen­de talenten. Terwijl er ook andere voorbeelde­n zijn. Yusuf bijvoorbee­ld. Of andere kwalitatie­ve maar tot voor hun komst onbekende spelers als Seck, Hongla en ja, zelfs - Lamkel Zé.

We willen maar zeggen dat Overmars ook en vooral dat soort jonge talenten moet vinden, ‘koopjes’ zelfs, die in de toekomst de kassa kunnen doen rinkelen. Paul Ghey

 ?? FOTO RR ?? Vincent Janssen.
FOTO RR Vincent Janssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium