Gazet van Antwerpen Metropool Stad

Op koers voor WK-eremetaal

Winnaar van polsstokco­ncours, legt geslaagde test voor rug af

- MILAN AUGUSTIJNS

Het WK, dat op 15 juli van start gaat in het Amerikaans­e Eugene, nadert met rasse schreden. En dus is elk goed resultaat in deze fase van het seizoen een meer dan welgekomen opsteker. Op de Diamond League in Parijs deed zowel Ben Broeders als Nafi Thiam zo’n vertrouwen­sboost op. De ene door het polsstoksp­ringen op zijn naam te schrijven, de andere door haar eerste hoogspring­competitie in negen maanden bijzonder goed door te komen. Beiden zitten netjes op WKkoers.

Bloedheet was het in Parijs, nog meer dan in België. De stadionthe­rmometer wees 39 graden aan. Ben Broeders en Nafi Thiam hadden duidelijk geen last van de hitte, en dat is een goed teken, want ook tijdens het WK in Eugene, aan de Amerikaans­e westkust, worden temperatur­en boven de 35 graden voorspeld.

Broeders zorgde met zijn overwinnin­g voor een prestatie waar slechts heel zelden Belgen in slagen. Drie landgenote­n gingen hem voor in het winnen van een manche in de Diamond League: Kevin Borlée, Philip Milanov en Nafi Thiam. De Leuvenaar sprong met zijn polsstok over 5m80. En dan te weten dat hij pas last minute besliste om deel te nemen.

“Parijs stond eigenlijk niet op mijn planning, maar ik voelde dat het misschien dé kans van mijn carrière was om een keer een Diamond League te winnen”, klonk het, doelend op de afwezige wereldreco­rdhouder Mondo Duplantis.

Echt gelukkig waren de Fransen trouwens niet met de overwinnin­g van Broeders. De Belgische recordhoud­er klopte in een spannend duel namelijk de lokale publieksli­eveling, voormalig olympisch kampioen en gewezen wereldreco­rdhouder Renaud Lavillenie. Het is duidelijk dat de nationale recordhoud­er zich op het WK tot de kanshebber­s op eremetaal mag rekenen.

“Ik zou daar graag 5m90 springen. Er is alvast geen reden meer om aan te nemen dat ik daar niet voor de prijzen ga meespelen”, besloot Broeders.

Thiam heel goed

Wie ook gaat meespelen voor de prijzen in Eugene – uiteraard – is Nafi Thiam. In Parijs stond de tweevoudig­e olympische kampioene zevenkamp voor een belangrijk­e test voor haar gevoelige rug. En die test draaide goed uit, heel goed zelfs. Ze ging over 1m92, en sprong zo bij haar eerste hoogspring­concours in negen maanden meteen even hoog als tijdens de Spelen in Tokio. En minstens even belangrijk: de rug hield vlotjes stand.

“Ik ben supertevre­den”, zei een zichtbaar gelukkige Thiam. “Ik heb maar drie hoogspring­trainingen in de benen, waarvan eentje op volledige aanloop dinsdag, en die was catastrofa­al. Ik kan niet zeggen dat ik hier met vertrouwen aan de start stond. Ik had niet gedacht om mijn seizoen te kunnen openen met 1m92. Dit geeft echt vertrouwen. Als je weet hoe weinig training ik in de benen heb, moet ik op het WK in juli altijd beter kunnen.”

Thiam zit na een moeilijke periode weer helemaal op koers – zeg gerust goudkoers – voor Eugene.

“Er is geen reden meer om aan te nemen dat ik op het WK niet voor de prijzen ga meespelen.”

Ben Broeders

 ?? FOTO'S EPA-EFE, BELGA ??
FOTO'S EPA-EFE, BELGA
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium