Gazet van Antwerpen Metropool Stad

De toekomst van Graspop zag er nog nooit zo goed uit

Vier redenen waarom festival sinds 2018 met gemak uitverkoch­t is

- CHRISTOF WILLOCX

Dat is eraan te zien. Zowel papa Erik als zoon Iggy dragen een jasje dat vol staat met patches van hoofdzakel­ijk één artiest. “Bij mij is dat Slayer, een groep die er al mee gestopt is, maar waarvan de muziek altijd zal blijven. Ik heb lang gewerkt aan een jasje met patches van de Deense metalgroep Mercyful Fate voor mijn zoon. Toen hij 4 jaar was, werd hij al blij van die muziek omdat er allerlei spookgelui­den in zitten. En ook nu is hij helemaal mee met die liedjes.”

Maar wie de oude knarren van de metal nog eens live wil zien, moet zich dus haasten. Voor Iron Maiden heb je nog een beetje tijd. Zanger Bruce Dickinson is een snotneus van 63 jaar en kan alle noten van de toonladder nog vlotjes aan. Dat geldt ook voor Rob Halford van Judas Priest, al moest die er meer moeite voor doen. Maar Ian Gillan van Deep Purple haalt de hoge noten al lang niet meer en David Coverdale van Whitesnake treedt met twee achtergron­dzangers op omdat hij zelf nauwelijks nog kan zingen. De gloriedage­n van die groepen komen niet meer terug.

“Ik vind het leuk om mijn passie door te geven aan mijn zoon. Toen hij 4 jaar was, werd hij al blij van die muziek omdat er allerlei spookgelui­den in zitten.”

DE AFFICHE VAN GRASPOP TREKT BEZOEKERS UIT DE HELE WERELD AAN Erik Schouten

gen, als eerbetoon aan Robbe, omdat het zowel haar als zijn favoriete nummer was.

Tot hun lichte verbazing moesten Rani en haar mama, die meegekomen was, niet wachten tot de afloop van het concert. De oproep was via Facebook tot bij de band zelf geraakt. “We gaan nu een nummer spelen dat normaal niet op onze setlist staat en dat we dus weinig hebben gerepeteer­d”, zei zanger Christophe­r Bowes middenin het concert. “Dit liedje is voor Robbe.” Duizenden mensen zongen mee en klapten in hun handen. “Het was een heel overweldig­end moment, maar ik ben zo blij dat het gelukt is”, zegt Rani na afloop.

DE TOEKOMST VAN DIT FESTIVAL IS VERZEKERD

Alestorm viel niet alleen op door het lied ter ere van Robbe. Hun liedjes over piraten, drank en feesten lokten zondagnami­ddag opvallend veel enthousias­t volk naar het hoofdpodiu­m. Er waren zelfs enkele kleine kinderen bij, voor wie deze aanstekeli­jke liedjes een ideale introducti­e zijn in het hardere muziekgenr­e. Dat is goed nieuws voor Graspop, omdat

de groepslede­n dertigers zijn. Ze kunnen dus nog decenniala­ng mee.

Dat geldt ook voor andere jongere groepen zoals Volbeat, Ghost, Five Finger Death Punch en vooral Sabaton. Die Zweedse power metalgroep mocht zondagnach­t het festival afsluiten. Toen de band op zaterdag aankondigd­e dat ze ook zou signeren, stond er een ellenlange rij van fans op het festivalte­rrein aan te schuiven.

“Ik heb Sabaton al een keer of acht gezien. Of negen. Ik ben de tel een beetje kwijt”, zegt Dylan Van Santvoort (27) uit Bouwel (Grobbendon­k). “Hun liedjes gaan over geschieden­is en oorlogen. Ik heb al veel bijgeleerd van hun teksten. Volgens mij kan Sabaton nog heel lang mee. Je kan hun liedjes makkelijk meezingen. Dat is altijd een voordeel.”

Door de opkomst van nieuwe populaire groepen in het hardere genre, ziet de toekomst van Graspop er beter uit dan ooit. Als de oude knarren bij de headliners er door hun leeftijd over enkele jaren definitief de brui aan moeten geven, staat de opvolging klaar.

 ?? GIL PLAQUET FOTO ?? >
Frank Lampard 44 (Britse ex-voetballer en coach)
Graspop was dit jaar opnieuw uitverkoch­t.
GIL PLAQUET FOTO > Frank Lampard 44 (Britse ex-voetballer en coach) Graspop was dit jaar opnieuw uitverkoch­t.
 ?? FOTO GIL PLAQUET ?? Rob Halford, de zanger van Judas Priest, telt al 70 lentes.
FOTO GIL PLAQUET Rob Halford, de zanger van Judas Priest, telt al 70 lentes.
 ?? ?? >
BRIT VAN MARSENILLE 42 (radioen televisiep­resentatri­ce)
Kalidou Koulibaly 31 (Senegalese voetballer) >
> BRIT VAN MARSENILLE 42 (radioen televisiep­resentatri­ce) Kalidou Koulibaly 31 (Senegalese voetballer) >
 ?? ?? >
TOM VAN DYCK 50 (acteur en regisseur)
Nicole Kidman 55 (Amerikaans­e actrice)
Lionel Richie 73 (Amerikaans­e zanger) > >
> TOM VAN DYCK 50 (acteur en regisseur) Nicole Kidman 55 (Amerikaans­e actrice) Lionel Richie 73 (Amerikaans­e zanger) > >
 ?? ?? >
MARC VAN RANST 57 (viroloog)
> MARC VAN RANST 57 (viroloog)
 ?? FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, GIL PLAQUET ?? Rani (in het midden met het jeansjasje) en haar mama Carine stonden op de eerste rij bij het optreden van Alestorm. Foto rechts: Christophe­r Bowes, de zanger van Alestorm.
FOTO'S GEERT VAN DE VELDE, GIL PLAQUET Rani (in het midden met het jeansjasje) en haar mama Carine stonden op de eerste rij bij het optreden van Alestorm. Foto rechts: Christophe­r Bowes, de zanger van Alestorm.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium